Ti, hogy jutottatok túl az abortuszon?
Próbálj meg elbúcsúzni tőle, mást már nem tehetsz! Sajnos te is a saját károdon tanultad ezt meg :-( Most már nincs mit tenni, kérj tőle bocsánatot, adott esetben magadtól, a benned lévő anyától is. Ez is egy gyászfolyamat, aminek le kell zajlania, idő kell hozzá. Ha segít, gyújts mécsest az emlékére. Egy idő után eljöhet a megnyugvás.
A bűntudaton úgy tudsz túllenni, ha őszintén megbánod az egészet, és hagyod, hogy a gyász ideje leteljen.
És nyilván soha többé...
Én úgy jutottam túl az abortuszon, hogy egy kedves takarító néni meghallotta, hogy sírok!
Sajnos anyánknak nem kellettünk, és só mérgezéses abortusszal elvetetett... Istennek terve volt velem, nyilván azért nem engedte, hogy meghaljak!
Én így jutottam túl rajta!
Abortusz után nem ritka a hosszú, hónapokig tartó szomorúság, szorongás, ritkábban akár poszttraumás stressz is kialakulhat. A problémát az okozza, hogy sokan ambivalenciát élnek át a nők a nem tervezett terhességgel kapcsolatban:akarják is meg is. A konfliktusos helyzetben csak kényszermegoldás születhet. Az abortusz egy kényszerű döntés eredménye, melyet gyakran követ veszteségérzés.
Súlyosbítja a helyzetet, ha a terhesség megszakításakor a nők nem csak a magzatot veszítik el, hanem társukat, baráti-családi kapcsolataikat, önbizalmukat, megküzdési stratégiájukat. Sokszor sorozatos veszteségeket élnek át a nők, ugyanakkor csak ritkán végeznek beavatkozás után kifejezett gyászmunkát.
A fel nem dolgozott gyász miatti állapot motivációhiánnyal, döntésképtelenséggel, kórós lehangoltsággal, fokozott önváddal, szociális-társas kapcsolatok beszűkülésével járhat.
Abortusz után tudatosan vállalt terhesség alatt is újraéledhet a depresszió, önvád és szorongás, amennyiben a gyász nem lett feldolgozva.
A veszteség feldolgozását mozdíthatja előre az is, ha már merünk a nem vállalt magzatra gondolni.
Tudok segítséget ajánlani a gyászmunkában, ha valakinek szüksége lenne rá. Mentálhigiénés-gyászcsoport vezető személyében. Ingyenes...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!