Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség megszakítása » Down kóros a magzat. Terhesség...

Down kóros a magzat. Terhesség megszakítása vagy megtartása?

Figyelt kérdés

A kérdés természetesen költői...

20 hetes vagyok, most estem túl az amnion, és a köldökzsinór mintavételen. 3 jel utal UH alapján down kórra. Aki volt hasonló helyzetben, és megállapították hogy beteg lesz a babája, hogyan döntött? megtartottad a down kóros babát? ha nem, hogyan éltétek túl, léptetek túl rajta?

nekünk ugyan még nincs eredmény, de mivel 24 hetes leszek mire meglesz minden, nem sok időnk marad átgondolni a továbbiakat. ebbe viszont még nem tudok komolyan belegondolni.

2014. okt. 18. 19:24
1 2 3 4
 11/35 A kérdező kommentje:

utolsó!

nem úgy értettem...persze, hogy nem boldog, aki beteg. de volt egy hozzászóló, aki azt írta, milyen vidám is tud lenni egy beteg ember, nem mindig búskomor. de ebbe ne menjünk bele. a válaszodnak semmi köze nem volt a kérdéshez.

2014. okt. 19. 18:40
 12/35 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Én is átéltem azt, amit most te, igaz nekem más jelek voltak, ami a Down-kórra utalt. Nagyon nehéz hetek voltak, senkinek sem kívánom. Én is végiggondoltam minden opciót, és még az eredmény közlése előtt döntöttem (persze a férjemmel együtt), hogy ha beteg, nem tartjuk meg.

Az eszemmel eldöntöttem, de bele se mertem gondolni, hogy lépnék majd túl a történteken, főleg, hogy előtte már vetéltem is.

Szerencsére nem lett baj. A picim makk egészséges, már fél éves.

Nagyon szorítok, hogy nálad se legyen semmi baj. Az UH nem 100%, ebből még nem lehet végleges következtetést levonni, fel a fejjel.

2014. okt. 20. 10:14
 13/35 anonim ***** válasza:
100%
Nehéz döntés... Nagyon nehéz. De ha mégis a legrosszabb forgatókönyv következik be - szívemből drukkolok, hogy ne így legyen - legalább van választásotok. Sok ember - köztük én is - úgy nevel fogyatékos gyermeket, hogy nem volt neki. Szülés közben, kórházban történt nem is egy hiba, hanem hibák sorozata, ami oxigénhiányos gyerekhez vezetett. Autista lett, középsúlyos értelmi fogyatékos. A suliban, ahova jár, több Down - szindrómás is van. Sokuk még jobban boldogul, és jobban el tudja látni magát, mint az én gyerekem, olyan is van, aki szinte teljesen önálló és szakmát tanul, viszont súlyos cukorbeteg. Persze ez is lutri, hiszen a betegségnek több súlyossági fokozata is van. Sokan küzdenek a fejlődési zavarok mellett egyéb szervi bajokkal is. Az én gyerekem legalább a szellemi visszamaradottság ellenére szervileg makk egészséges... még megfázva sincs szinte soha, erős, mint a vas. Csak olvasni meg számolni nem tud megtanulni, és örökre 4 éves marad.Folyamatosan hárítjuk a kérdést: mi lesz vele? Vajon az öccse, aki egészséges, fog róla gondoskodni, ha mi nem leszünk? Elvárható - e ez tőle? Mi lesz vele, ha kikerül az iskolából? Sok örömet ad, de kicsit túlélésre rendezkedtünk be, és időnként struccpolitikát folytatunk. Sosem merült fel a kérdés, hogy mi lenne, ha nem lenne, hiszen sok örömet, sok szeretetet, rengeteg boldog pillanatot ad. De azt is tudom, hogy egy életre megváltoztat mindent.
2014. okt. 20. 11:29
 14/35 anonim ***** válasza:
100%
Én 2x éltem ezt át,1x amniot,1x chorionbiopsziát csináltattam.Mindkét esetben bebizonyosodott,hogy egészséges a kicsi.Én azért csináltattam a beavatkozást,mert nem vállaltuk volna,ha beteg a baba....azt gondolom csak akkor érdemes megcsináltatni.Ha valaki így is úgyis megszülné,akkor teljesen felesleges kitennie magát egy ilyen-0.5-1% vetélési kockázattal járó-vizsgálatnak.Ha gond van,már kb. 2 hét múlva hívnak(legalább is az ismerősömnél így volt,Bp.SOTE I).Mondták neki,ha nem hívják,az a jó.....sajnos hívták pont 14 nap múlva.
2014. okt. 20. 15:03
 15/35 A kérdező kommentje:

valóban igaz, hogy "szerencsésebb" ha a szülőknek van döntési lehetőségük...de akkor is baromi nehéz, amit sosem lehet elfelejteni.

a genetikus nekünk is mondta, hogy a rosszabb eredmény hamarabb megvan, és az már rossz, ha ők hívnak.

köszönöm, hogy írtatok, bátorítottatok, megosztottátok velem a történeteiteket!

kitartást kívánok a beteg gyermek szüleinek! borzalmas lehet, amikor arra kell gondolnotok, mi lesz vele ha ti nem lesztek, hogyan fog boldogulni....? sok erőt nektek!

2014. okt. 20. 19:41
 16/35 anonim ***** válasza:

Olvasd el ezt, szerintem nagy segítség:

[link]

2014. okt. 20. 22:33
 17/35 anonim ***** válasza:
Mi volt a mai szív uh-on?
2014. okt. 22. 00:22
 18/35 A kérdező kommentje:
este 6ra van időpontunk
2014. okt. 22. 08:53
 19/35 anonim ***** válasza:
A 14. válaszoló vagyok.Teljes szívemből szorítok Nektek!
2014. okt. 22. 17:09
 20/35 anonim ***** válasza:
Remélem jó híreket kaptál. Szurkoltam!!
2014. okt. 22. 18:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!