Miért gondolják sokan, hogy a magzat még nem igazi ember?
Nyilván nem kevés orvosetikai, szakmai vita alapján hozták meg ezt a szabályt.
Hihetőleg olyan orvosok bevonásával, akik valamivel képzettebbek voltak, mint itt egy átlagos user, vagy erkölcscsősz...
Leginkább is a fejlettség és az idegrendszer fejlettsége lehet az oka.
Kedves Kérdező! "Csak mert kisebb? Ugyanabból van ő is." ebből a kérdésedből látszik, hogy kevés fogalmad van a dolgok biológiai hátteréről. Mi mind "ugyanabból" vagyunk, több millió éves jó kis atomokból épülünk föl, ha már itt tartunk...
Utolsónak gratulálok, ügyesen sikerült kiforgatnod a szavaimat! Nekem nem az orvosetikával meg a biológiai háttérrel van bajom. Viszont az "anya" szemszögéből nézve a 3 hónapos magzat pont annyira az ő igazi, teljesértékű, babaformájú gyereke, mint a 9 hónapos, csak kisebb kiadásban. Viszont feltételezem, hogy egy 9 hónapos magzat elvetetését már majdnem mindenki gyilkosságnak tartaná.
Nem gondolom, hogy be kéne tiltani az abortuszt, de azzal a gondolattal se tudok azonosulni, hogy "az anya döntsön a saját testéről". A gyerek nem tartozik hozzá a testéhez, csak benne lakik. Az meg pech, hogy az anya teste nélkül még nem tud létezni.
"Viszont az "anya" szemszögéből nézve a 3 hónapos magzat pont annyira az ő igazi, teljesértékű, babaformájú gyereke, mint a 9 hónapos, csak kisebb kiadásban."
És ezt melyik orvos szakértő vitatná? Azonban ez szubjektív dolog! És ez egy napos is? És a 3 napos is? És amikor csak petesejt és különálló ondósejt? És az ondósejtek csak úgy? Ki húzza meg a határt?
Úgy bizony! Az új egyed a megtermékenyítés pillanatában jön létre.
Az meg nagyon nem igaz, hogy az abortusz kapcsán konszenzusos szabályozás lenne hatályban: ezt a kérdést is, csakúgy, mint annyi mást, különböző lobbik irányítják.
Nézd meg az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 1. cikk első mondatát, majd vesd egybe az ún. Casini-jelentéssel, ill. Rothley-jelentéssel, és láss csodát. Az ember élethez való jogát is lobbisták döntötték el!
Na megy ám a lepontozás... Gondolom itt ebben a kérdésben nagyjából csakis egy álláspontot lehet képviselni, máskülönben pontoznak ám...
Arra akartam utalni, hogy ez nem ilyen egyértelmű. Sokan a fogantatást mondják, azonban más vélemények szerint az első szívdobbanás pl. Ezek nem fekete-fehér dolgok.
Isten látja lelkemet, én nem pontoztalak. Se így, se úgy. Szerintem piti dolog, pláne a téma súlyához képest.
Amit te mondasz, az magyarra lefordítva kb. azt jelenti, hogy: "Kicsikém, nem tudok/nem akarok számodra megfelelő életkörülményeket, szeretetet és törődést biztosítani, ezért inkább megöletlek". Ne haragudj, én ezt mindennek tartom, de tiszteletet érdemlő magatartásnak nem.
Mindez persze kapcsolatban áll a főkérdéssel: az emberi lelkiismeret elhallgattatására, ami az abortusz előtt, alatt és közben is megszólalna amúgy, rengeteg praktika, módszer, önámítás és miegyebek adottak, a Gyk érintett közönsége különösen kreatív e téren, és ennek a folyamatnak szerves része az a felfogásbéli blődli( hogy t.i.a magzat nem ember), amit magukat felnőttnek gondoló emberek inkább elhisznek és elhitetnek magukról, mintsem szembenéznének a szándékukkal, vagy tettükkel. Mindenki, aki elvégezte a 8 általánost, tudja, hogy a fogantatással kezdődik az emberi élet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!