Az abortusz világnézeti kérdés, vagy csak emberiességi kérdés, világnézettől függetlenül?

Figyelt kérdés
Kimutatható, hogy csak a keresztény-konzervatív emberek ellenzik az abortuszt, vagy ateisták, liberálisok is érvelnek ellene?
2014. ápr. 11. 15:02
 1/8 anonim ***** válasza:

A kérdésednek semmi értelme: az emberiesség meghatározása alapvetően világnézeti kérdés.

Amit pedig a kifejtésben kérdezel: természetesen ez nem mutatható ki. Már csak azért sem, mert a felsorolásodból úgy az emebriség 2/3-adát kihagyod (muszlimok, buddhisták, zsidók, törzsi vallások követői stb.)

2014. ápr. 11. 15:05
 2/8 anonim ***** válasza:
Ennek a kérdésnek se füle, se farka...
2014. ápr. 11. 15:07
 3/8 anonim ***** válasza:
Hát, ez így nagyon buta kérdés, ne haragudj. Nincs ilyen összefüggés, azt gondolom, ez teljesen nyilvánvaló. (BTW: az én emberiességem nem elválasztható a világnézetemtől. A kettő szerintem szignifikánsan összekapcsolódik.)
2014. ápr. 11. 15:08
 4/8 A kérdező kommentje:

Rendben, akkor szűkítsük a kört Magyarországra. Engem ez érdekel. Akik ma idehaza nem keresztény-konzervatívok, vagy kifejezetten ateisták, azok közül sokan tekintenek humanistaként magukra. Olyanokként, akik számára a humánum a fő életvezetési elv.

Az én meglátásom szerint az emberség mindkét világnézeti térképen jelen van a humánum.

Akkor úgy kérdezem: mennyiben függ az abortuszról való vélekedés a világnézettől?

2014. ápr. 11. 15:13
 5/8 anonim ***** válasza:
0%
A világnézetedtől függ. Az abortusz a halál mellett van. A szülés az élet mellett. Ha az abortuszt jónak fogadod el a halál mellett voksoltál és az abortusz témában nem vagy humánus. Ha a szülést fogadod el jónak, az élet támogatod, ez humános.
2014. ápr. 11. 15:36
 6/8 anonim ***** válasza:

Az #5-ös válaszoló természetesen egy szélsőséges álláspontot fejtett ki.

Objektívan nézve egyrészt igaz, hogy világnézettől függ az baortusz kérdése. De kérdés, hogy világnézeti kérdés-e annak megállapítása, hogy gyilkosság-e az abortusz. Ugyanis egyértelműen világnézeti kérdés, bűn-e a gyilkosság, de nem olyan biztos abban a kérdésben, hogy gyilkosság-e az abortusz.

Amennyiben a világnézete szerint valaki azt vallja, hogy már egy embrió is teljes értékű ember, akit megillet az élet joga, abban az esetben persze gyilkosság. Más kérdés, hogy lehet-e következetesen vallani azt az alapelvet, amellyel ide eljutottunk. És ugyanúgy vállalható az elv, miszerint bizonyos fejlettség alatt nem számít személynek az embrió.

Megint más, hogy alig van kérdés, amely egyetlen alapelv alapján megítélhető (újabb pont, ami alapján az #5-ös választ szélsőségesnek tartom). Mert az élet érték, de minden értéket felül múlhat? Ott van például a szabadság értéke, amely sérül, ha egy megerőszakolt nő a természeti törvényeknek engedelmeskedik, és világra hozzá személyes tragédiájánk "gyümölcsét". Itt hierearchizálnunk kellene az értékeket. Az eset rámutat talán arra, hogy az abortusz kérdése sincs olyan konkrét, hogy egy elv alapján választ adjunk rá (hiszen máshogy ítéljük meg ezt az esetet, és pl. azt, amikor egy gazdag nő csupán nem akar harmadszorra is fiút szülni). Vagyis kétséges, beszélhetünk-e egyáltalán "AZ" abortusz kérdéséről.

Vagyis vannak olyan pontjai a kérdésnek, mely talán nem világnézeti alapú, de végeredményben, főleg az értékek hierarchiája miatt a kérdésre adott választ a világnézet határozza meg.

2014. ápr. 11. 16:43
 7/8 anonim ***** válasza:
Nekem erkölcsi kérdés. Ha én a kis sejtcsomót is embernek tekintem, akkor az én részemről az abortusz gyilkosság. Ugyanakkor mivel erkölcsileg nem ítélkezhetek senki felett, mivel nekem is vannak bűneim, így nem szoktam megvetni az ilyen nőket. Az én normáimba viszont nem fér bele. Az abortusz az erkölcsi törvények szerint bűn, a társadalmi-jogi törvények szerint nem.
2014. ápr. 12. 12:05
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2014. ápr. 12. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!