Akik szerint az abortusz alapvetően nem helyes, de indokolt esetekben elfogadható alternatíva: mi dönti el, milyen esetben indokolt?
Gondolom, Je Veux, te is ugyanazt tanultad biológiából, mint én...
Szerintem tagadd inkább a gravitációt! Annak kb. annyi értelme van, mint ennek amit itt művelsz.
Részemről itt van vége, hülyeségekre nem fecsérlem az időm.
Ez mindig is vitatéma volt, és az is lesz.
Azt a részét nem támogatom, hogy valaki csak azért járjon abortuszra, mert felelőtlen, nem tud és nem is akar védekezni, és ezt rendszerességgel teszi.
Viszont, igen is van olyan indok, ami nem hagy más lehetőséget. Ilyen számomra a nemi erőszak, főleg ha az áldozat még nagyon fiatal. Valamint ha a babám nem lenne egészséges, nem élné túl a születést, vagy súlyos rendellenességgel születne. Ezt már meg tudják állapítani, és csak azért nem fogok kockáztatni, mert TALÁN 1% esély van arra, hogy tévednek x-szűrővizsgálat után.
Valamint ez a dolog mindenki személyes, egyéni döntése, nekem nem tisztem ez alapján senkit meg-vagy elítélni.
23/N
Most engem is nagyon foglalkoztat a téma, mert nem jó egy eredményem, ezért a második csoporthoz szólnék hozzá.
Olyat nincs, hogy azt mondják beteg lesz és mégis egészséges.
a) Olyat mondanak, hogy fennáll a veszélye annak, hogy pl. Dawn-kóros..stb. (ezt a kombinált teszből, vagy az AFP-ből látják, és elmondják a kockázatot az anyának)
b) Magzatvíz mintavétellel 100% pontossággal ki tudják mutatni, hogy van-e genetikai rendellenesség. Az a vizsgálat teljesen pontos. A baj az, hogy van kockázata, mert átszúrják a magzatburkot.
Nagy dilemma előtt állok, mert nekem nem lett jó egy eredményem. Az AFP, amire azt mondják nem megbízható, lehet hogy nincs baj, de lehet, hogy igen. (még a genetikai tanácsadás hátra van)
Mondhatjátok, hogy önző vagyok, de ha 100-ig biztos, hogy beteg gyerkőcöm lesz, akkor nem vállalnám. (Kockázat ellenére hajlok a kromoszómavizsgálatra).
Ha beteg a gyerek 24. hétig kérheti anyuka, hogy szakítsák meg a terhességet. Megkérdeztem a védőnőt, mégis hogy zajlik ez. Nagyon durva belegondolni, mert akkor már meg kell szülni, már kicsit ember formája van..stb, csak még nem életképes. Pár perc, és vége.
De úgy gondolom, hogy egy biztosan beteg gyereknek (és az egész családjának) jobb az abortusz, mert ha megszületne, lelkileg és anyagilag is rámenne a család. Arról nem is beszélve, hogy nem sok idő maradna az egészséges testvérre.
Nagyon félek, nehogy a magzatvíz vételnél baj legyen, de ha nem egészséges a baba, akkor még derüljön ki most. Akkor nem tartanám meg. Ezeket a gondolatokat persze teljesen észérvekkel írom, egyenlőre bele sem akarok gondolni, mi lenne ha... Biztos nem tudnék rajta ilyen egyszerűen túllépni, de ésszel tudom, hogy ilyen esetben ez a jobb megoldás.
Erről az jutott eszembe, amikor egy cukorkás standnál dolgoztam, volt egy anyuka, 3 gyerekkel, és mind a 3 gyereknek olyan szinten el volt torzulva az arca, fel volt dagadva a nyelvük, alig bírtak beszélni, és a lábukkal is volt valami, mert nagyon csúnyán sántítottak...
Amikor több gyerek volt ott egyszerre, ha ki nem is csúfolták őket, de nagyon megbámulták, féltek tőlük. Nem illik ilyet mondani, de nagyon bizarr látvány volt!
Akkor is csak arra tudtam gondolni, mennyire önző szülő az, aki ILYEN ÉLETET SZÁN nem egy, hanem rögtön 3 gyereknek...
Ez nagyon nagyon nehéz téma és szerintem szinte lehetetlen azt mondani, hogy én sosem, mert így, meg úgy... Abban az adott helyzetben, van az a pánik, az a borzalmas félelem, ami meg tudja változtatni, ha csak pillanatnyilag is az ember nézőpontját.
Képmutatásnak tartom azt mondani, hogy elvetetni egy 0-12 hetes magzatot gyilkosság, ám egy 24 hetes 70-90%-os valószínűséggel beteg babát nem gond. Nagyon nem tetszik, hogy az előbbi csoportot gyilkosozzák, míg az utóbbit támogatják, mert vagy élet a fogantatás kezdetétől és akkor ezzel azt mondjátok, hogy egy beteg embert nem gáz megölni, csak egy egészségeset, vagy nem akkortól gyilkosság, mikortól életképes a magzat és akkor egyik szituációra sem kell köpködni. Én ezt a kettősséget abszolut nem tudom hova tenni. Sokszor érvelnek itt azzal nők, hogy elvetetik a gyereküket, mert nincs pénzük, párjuk etc. Erre a szokott reakció az, hogy és ha elhagy a párod, vagy elfogy a pénzed lemészárolod a 7-8 éves gyerekeidet? De akkor azt miért nem mondják, hogy és ha megbetegszik a gyereked, nyakát töri, akkor 7-8 évesen megfojtod egy párnával? Ezt egyáltalán nem értem. Az erőszakból fogant baba kérdése is... Igen. Ő is egy élet, más kérdés, hogy lehet e kényszeríteni bárkit arra, hogy egy szadista, fogyatékos, bármilyen ember, borzalmas traumával fogant gyerekét kihordja... Én nem tudok hozzászólni érdemben ehhez, mert szerintem túlontúl nehéz. De ezt a beteg-nem beteg témát tényleg nem értem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!