Mit tegyek, ha a párom gyereket akar (be akarja magát biztosítani) én meg nem?
Nem vagyok benne biztos, hogy a párom a két szép szememért "szeret" és most úgy néz ki terhes. Én nem szeretnék még gyereket (senkitől sem), de ő minden áron meg akarja tartani. Finoman célozgatott rá, hogy maximum majd fizetek neki gyerektartást. Szerintem elég egyértelmű, hogy csak be akarja magát biztosítani, mert azt hiszi, így egy életre magához láncolhat és akkor kénytelen lennék eltartani...
Volt már valaki hasonló helyzetben?
Kérdező, egyfelől a párodat semmilyen körülmények között nem vagy köteles eltartani. Házastársat se, csak ha önhibáján kívül rászorul, (és még a GYED/GYES ideje sem tartozik ide, hisz jog és nem kötelező) csak a szülés előtti és utáni 6-8 hét, amikor tényleg munkaképtelen. Ezen túl a nő felé semmiféle eltartási kötelezettséged nincs, ez egyértelmű.
A gyerek, ha az apasági vizsgálat bebizonyítja, hogy tényleg te vagy az apja - (vagy vállalod anélkül, mert megbízol a párodban, amit ugyan ilyen előzmény után valahol kétlek) - eltartásához a törvény szabta módon vagy köteles hozzájárulni, ami a gyakorlatban egy gyerek esetén általában a jövedelmed 20%-a körüli összeget jelent. (ha magas a jövedelmed, akkor rendszerint kisebb százalékot ítélnek meg, ha alacsony, akkor magasabbat, gyakorlatban max 25%-ot egy gyerekre...) Ennyi.
A párodat nyilván nem kényszerítheted sem erőszakkal, sem jogi eszközökkel a terhessége megszakítására, viszont nyugodtan vázolhatod (sőt ez elvárható is, hogy vázold és ne hitegesd) hogy részedről mire számíthat, ha a megtartás mellett dönt. Minden közkeletű női tévhittel és szóhasználattal szemben ez nem zsarolás, ugyanis hiányzik belőle a zsarolás lényege, az "erőszakkal, vagy azzal fenyegetve"...
Nyugodtan érvelhetsz a saját álláspontod mellett, bárhogy, ha az nem erőszak vagy azzal fenyegetés.
Na, kb ennyi.
Alap szinten lehet, hogy elég, ha elé teszel egy papírt meg egy ceruzát, hogy számoljon, gondolja át, hogy:
- van-e mögötte támogatásra képes szülői háttér?
- van-e normális GYED-e?
- megoldott-e a lakása gyerekkel?
(meg ilyenek)
Őszintén szólva, ha erre a 3 kérdésre IGEN a válasz, nem sok esélyed van, hogy bármiről is meggyőzd, minél több a NEM, annál nagyobb az esélyed...
(a tartásdíj amit tőled várhat, átlag esetben még egy személynek sem elég semmire, nem hogy kettőnek + rezsi. Mondjuk nem is az a funkciója, hogy ebből bárkit is teljesen el lehessen tartani, ez a gyerek eltartásához való pénzbeni hozzájárulás)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!