Mikortól emberi élet a kis életkezdemény?
Sziasztok!
Mindenki azután olvasson/válaszoljon, hogy megitta mindkét reggeli kávéját, én kultúrált megvitatást szeretnék.
A napokban igen korbácsolja a kedélyeket, hogy milyen irányt vettek az abortusztörvényeket illetően az USA egyes tagállamai. (Érdekes, hogy anno a lengyelek is mennyire meg lettek lincselve hasonló intézkedéseik miatt szintén a tengerentúlról is.)
Az meg még jobb, hogy amíg Spanyolországban tervezik bevezetni a menstruációs-szabadságolásokat, addig Nyugaton egy nő nem rendelkezhet a testében történő dolgokról.
Szóval, csak felvetődött bennem a kérdés, hogy aki nagyrészt abortusz-ellenes, számára mikortól élet az élet.
Mesterséges megtermékenyítés előtt egy spermát és egy petét nem nevezünk annak. És onnantól, hogy megtörtént a művi termékenyítés, már "kisember"? Ha a zigóta emberi szervezeten belül van, akkor már ugyanazok a jogok védik (kellene, hogy védjék), mint mondjuk a 6. 12. 24. vagy 25. hetes embriót illetve magzatot?
Hiszen van, ahol már ezen szerek alkalmazása is tiltott.
Mert ha 6-12. hétig és a 12. héttől idősebb embrió és magzat sokak szemében egyenlő jogokkal kell, hogy rendelkezzen, akkor ez ugyanúgy vonatkozik a szedercsíra állapotra is az ő tekintetükben?
Ez százszor meg volt vitatva, sokak határozottak a véleményükkel kapcsolatban.
De mi van a lefagyasztott embriókkal? Azokat (őket?) ki lehet dobni, ha már nincs rá valamilyen okból igény? Vagy őket is ki kéne hordatni valakivel (??) hiszen kik vagyunk mi, hogy kukába öntsük azokat?
Ilyenkor van különbség női szervezetben és egy petriben lévő életkezdemény között? Ha egyiket "el lehet dobni" a másikat miért nem?
Sosem értettem, hogy az abortusz témánál miért jelenik meg mindig az érvelésben, a "mi lesz vele, ha megszületik?"
Ha megszületett, onnantól a szociális háló kérdése, hogy milyen körülmények között nő fel. Abortusztól függetlenül senkinek nincsenek ugyanolyan lehetőségei, esélyei az életben. Ez teljesen független kellene legyen az ab. megítélésétől.
Sajnos utólag nem lehet tudni senkiről, aki abortuszra megy, hogy valóban mindent megtett annak érdekében, hogy ne következzen be egy nemkívánatos terhesség, vagy félvállról vette az egészet, a pillanatnak élt stb.
Persze nyilván az sem mindegy, hogy milyen sorsa is lesz egy olyan gyereknek, akit nem kívánt se az anyja, se az apja, csak meg kellett szülni, mert ez a törvény.
Onnantól, hogy ver a szíve, onnantól élet, efelől senkinek ne legyen kétsége. Viszont abból a szempontból pedig nagyon hamar következik be az első pulzálás is, hogy egyáltalán valaki tudjon róla. Ugyebár nem mindenki megy egyből ultrahangra. Tehát onnantól élet.
Viszont egy személyes megjegyzés.
Sajnos pár hetet kórházban kellett töltenem az első trimeszterben, és voltak ott abortuszra várók szép számmal. Azokról beszélek, akik reggel bejönnek és délután hazamennek.
Számomra elképesztő volt, ahogy röhögcséltek a folyosón, meg túláradó boldogsággal rohantak mikor szólították őket, hogy készülődjenek a műtéthez.
Nekem ez gyomorforgató látvány volt. Nem mondom, hogy sírjon a földön fetrengve, de könyörgöm, úgy menni abortuszra, mintha kb a fodrász szólítaná a következő vendéget? Komolyan itt tartunk.
Elnézve pedig ezen hölgyek összetételét akkor, pedig az a gyanúm, hogy nem az első, de biztos nem az utolsó volt nekik. Ezt valahogy mindenképp limitálnám, mert ahogy egy nővér fogalmazott, "sokan fogamzásgátlóként használják az abortuszt". Ez pedig egyenesen sokkoló.
Én 7 hetes terhes vagyok (tervezett gyerek), de még nem gondolok rá igazán kis személyként, kis életként. Egyelőre nekem egy valami, ami miatt folyamatosan hányok és aggódok, hogy megmarad-e, mert tudom, hogy még bármilyen előzmény nélkül vége lehet hirtelen az egésznek.
Nem tudok amúgy válaszolni a kérdésre, mert nem vagyok a téma szakértője. Nem tudom mikortól van pl idegrendszere, mikortól érez fájdalmat. Én valahogy ahhoz kötném az egészet. De lehet most hülyeséget mondtam, nem tudom. Szerencsére ezt nálam hozzáértőbb emberek döntik el (jó esetben).
EgYébként én a 3. Után elkötném ( pénzért)
Nem hiszem el, hogy valaki 3-szor véletlen esik terherbe..
Csak az egyik válaszra reagáltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!