Elvetetnétek vagy megtartanátok egy Turner-szindrómás magzatot, és miért?
Ez egy lányokat érintő kromoszóma-rendellenesség, a két nemi X-kromoszóma közül az egyik hiányzik vagy módsult/hiányos, ennek következtében ezek a lányok hormonkezelés nélkül alacsonyak maradnak, elmarad náluk a nemi érés, valamint a petefészek pár kivételes esetet leszámítva hiányzik vagy üres, a méhük is többnyire fejletlen, ezért az esetek 99.99%-ában sterilek. Járulékos problémaként túlsúly, szív-és és veseproblémák, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, magas vérnyomás, halláskárosodás is gyakran fellép. Értelmi képességeik átlagosnak mondhatók, esetleg kisebb részképesség-zavarok vagy tanulási nehzéségek léphetnek fel.
Ilyen kilátásokkal ti bevállalnátok a magzatot, vagy "elengednétek" inkább?
Ismerek Turner sy.-t. Csak a meddőségi klinikán derült ki, miután évekig hiába próbálkoztak. Mondjuk Ő enyhébb, mozaikos géntérképpel rendelkezik.
A kérdésedre válaszolva: én megtartanám. Egyik probléma sem olyan jellegű, amit ma már ne lehetne áthidalni. Lehet, hogy kell majd szednie néhány gyógyszert; lehet, hogy csak lombikkal, vagy örökbefogadással lehet gyereke; de összességében közel normális életet élhettek Vele.
Mivel nem tudom,milyen súlyosan fog kijönni a betegség,elvetetném.
Ha nagyon betalál, ( kövér lesz és 100 fajta gyógyszert kell szednie, vesebaj,hallás).. milyen tinikora lenne?
De alapból én is úgy vagyok vele,hogy ha beteg,elengedem inkább,bármennyire fájna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!