Védőnő kérdés, mit tennétek a helyemben?
Kislányom lassan öt hónapos lesz és a védőnővel vannak problémák. Én szeretnék vele jól kijönni, de úgy érzem, hogy folyamatosan falakba ütközök. Vezető védőnővel nem szeretnék még beszélni, mert nem szeretnék cirkuszt. A párommal sokat beszélünk erről és mindig kérdezem, hogy csak én látom így vagy ő is? Azt mondta, ő is. Tulajdonképpen azt veszem észre folyamatosan, hogy amikor már időpontot kértünk tavaly tőle, már akkor lekezelő volt. Csakhogy néhány példát említsek:
1. Ha már nem dolgozok, tudok hozzá alkalmazkodni- Ami természetesen így van, de a stílusa bántó volt ahogyan mondta.
2. párom kérdezett a védőoltásokról néhány dolgot, amire ő támadóan úgy válaszolt, ha nem fogjuk beadatni, akkor annak súlyos következményei lesznek--- eszünk ágában sem volt nem beadatni, amikor a baba egészsége a legfontosabb
3. rám fogja, hogy éhezik a babám, holott 3 kg-val és 51 cm-el született (mint utóbb kiderült, az ő lánya 2900 grammal született régebben) Az, hogy éhezett a hasamban a babám, abból jött neki, hogy 8 kg jött fel. Amúgy megvolt a 10 kg, csak időközben kettő kilót fogytam. Ezzel csak a védőnőnek volt baja, az orvosnak nem.
Ezt a súlykérdést, még csak csak elengedem, mert első a baba, nem a kilók. Viszont a vele töltött terhesgondozások alatt, nem hogy a bizalom nem alakult ki, de gyomorgörcsöm van ha találkozni kell vele, pl havi mérésnél. Mellesleg ez miatt a helyzet miatt olyan kérdéseket sem tudok vele megbeszélni, amit egy átlagos védőnő kismama viszonyban megszoktak. Én úgy látom ezt az egészet, mintha ő ellenségének kezel volna már a kezdetektől. Tudom, hogy mások vagyunk, de amikor már a párom kérte meg szépen arra, hogy mi lenne ha egy cseppet kedvesebben válaszolna a kérdésre, akkor meg azt mondta ez nem szeretetház, hanem ő ilyen és kész. Ezt is elfogadom, de ha ennyire nem szeret emberekkel foglalkozni, aki minek megy ilyen pályára? Félre értés ne essék, 100%,hogy a terhesség miatt én is érzékenyebben reagáltam, de a párom nem volt terhes és ő is ezt tapasztalta. Én nagyon sajnálom, hogy ilyen a viszony, mert én a mai napig minden tőlem telhetőt megteszek. Van, amikor a kislányának küldök tőle egy szelet csokit, van hogy adomány kis ruhákat adok le, de falakba ütközöm úgy érzem, mert elég bunkó velem. Ti mit tennétek a helyemben?
Az a baj, hogy körbeugrálod, ha helyre tennéd, akkor magához térne.
Ha legközelett ilyen paraszt lenne, valszeg én is átmennék parasztba és azt válaszoltam volna neki vissza gúnyosan, hogy
- "van védőnő ismerősöm, aki tud segíteni az oltásokkal kapcsolatban, ha már maga nem képes normálisan tájékoztatni", vagy
- "miért baj, hogy nem lettem egy elhízott tehén terhesen? Most komolyan, hogy tudja a száját elhagyni egy ilyen baromság, hogy éhezett a gyerek a hasamban, mert csak 8 kilót híztam? Nagyon gyorsan adja vissza a diplomáját és menjen el eladónak!"
- "nem kötelező beszélnünk, állítsa ki a papírokat, hogy minden oké és ne vesztegessük egymás idejét". stb.
Nem azt írtam, hogy hagyja magát a kérdező...hanem, hogy szerintem ez még nem az a szint ahol érdemes "vezetőnek" jelenteni, meg cirkuszt csapni. (mint ahogy előttem írták)
Egyrészt mert ha szakmailag nem hibázott a védőnő akkor nincs ügy amit miatt támadni lehetne.
Másrészt ha egy ilyen "jelentés" kiderül csak rosszabb lesz a viszony.
Nyilván ha a kérdező és a párja nem megfelelőnek ítéli a hangnemet, nyugodtan hívja fel első körben a nő figyelmét arra, hogy ez így nem okés, és meg lehet kérdezni, hogy mi is a probléma? Nem pedig rögtön feletteshez szaladgálni.
Mellesleg még mindig úgy gondolom, hogy ha elvégzi a munkáját, akkor számomra huszadrangú dolog lenne a stílusa...tényleg nem haverkodni kell vele.
15.-ös hagy idézem a kérdést..."Ti mit tennétek a helyemben?"
Én pedig elmondtam ÉN mit tennék, és, hogy ÉN nem venném fel ennyire ezeket a dolgokat. Nem kell velem egyetérteni, de ha valaki a véleményemet kérdezi azt őszintén megmondom. Nyilván leállhatok én is a védőnőt szidni meg uszítani a kérdezőt, de nem biztos, hogy azzal előrébb jutna a probléma megoldásában.
De visszatérve a kérdéshez, valószínűleg az lehet a védőnő durvaságának az oka, hogy az említett 3 szituációból elhamarkodottan esetleg levont rólatok egy hibás képet.
pl. nem tudom mit kérdeztetek az oltásról, de ha a férjed pl elkezdte a kamu tudományos "mérgező e az oltás" kérdéskört feszegetni, a védőnőnek lehet az jött le, hogy biztos oltásellenesek vagytok. Erre pedig az egészségügyi dolgozók elég harapósak. (okkal mivel hála a nagy oltásellenességnek újra visszatérőben van a kanyaró....de ebbe ne is menjünk bele.) Vagy a fogyásod miatt esetleg felvetődött benne, hogy nem e direkt diétázol...Szóval lehet hibásan ítélt meg titeket, és ezért ilyen veletek. Ha nem érzed ezt jogosnak öntsetek tiszta vizet a pohárba és mondjátok meg neki, hogy nem úgy van ahogy gondolja.
Köszönöm a válaszokat. A védőoltással kapcsolatban, csak annyit kérdezett a párom, hogy a bárányhimlő ellen miért van? Jogász, szóval nagyon jól tudja, hogy ami kötelező az az. De ezt leszögeztük a védőnőnek, hogy be szeretnénk adatni őket. Sőt rota ellen is szeretnénk.
A másik a terhesség alatti fogyás. Az a két kiló szerintem semmi. Nem is volt terhességi vészes hányásom sem, vigyáztam magamra. Ami kicsapta nála a biztosítékot, az a torna volt. Viszont már évek óta tornáztam és orvos ismerősünk is ellenőrizte és kifejezetten a terhesség alatt végezhető tornát csináltam. Meg kell hagyni, hogy hízásra hajlamos vagyok, de pont a terhesség alatti cukrot akartam elkerülni. Lányok, megmondom az őszintét én még életemben nem találkoztam ilyen emberrel. A baba egészségesen született, nekem meg toxémián sem lett. Ezzel riogatott, mert neki lett. Egy vigasztal, hogy a gyerekemet néha megdicséri és ennyi. Most ez lehet gyerekes, mert az de pl tudjátok volt ez a mérlegre állítás, tudjátok hát kell. Egyszer megkérdeztem tőle, nem-e lemérhetném magam itthon , mert régen a túlsúly miatt sokszor cikiztek és ez zavart. Azt mondta erre, hát "vettem észre". Jó, ez tényleg gyerekes volt a részemről, aláírom, de nekünk is ugyanolyan mérlegünk volt, kevesebbet úgysem mondtam volna. Itt nem a súlyon van a hangsúly, hanem azon a viszonyon, hogy úgy érezzük , hogy kezdetektől nem vagyunk neki szimpik. Megmondom nektek az őszintét, hogy ezen a súlyon is azért paráztam ennyit a terhességem alatt, mert sosem kaptam tőle visszaigazolást, csak a végén egy kritikát, hogy biztos éhezik a baba. Azért szerencsés az, aki olyan védőnőt kapott, akivel várja a találkozást, kialakult a bizalom . Én azt gondolom, hogy azért ez fontos, mert ha a terhesség után már annyira találkozunk, de mégis csak ő a gyerek védőnője. Most abból töltekezek, hogy a gyerekorvos rendes , vele tényleg nagyon jól kijövünk. Viszont azt észrevettem, hogy ő a gyerekorvossal sem igen jól jön ki. Nah majd meglátjuk én remélem a legjobbakat azért.
Én is azt mondom, hogy nem kell mindent eltűrni. Nekem nem védőnővel, de hasonló közeggel volt ilyen élményem. Segítség helyett csak a lenézést és arroganciát kaptam. Egy ideig puffogtam magamban, mert minden alkalommal nagyon felidegesített, aztán a harmadik ilyen (és félretájékoztatás) után emailben panaszt tettem konkrét példákkal. És láss csodát, a következő alkalommal olyan kedves volt, hogy csak néztem.
Szóval néha igen is kell a cirkusz, hogy valaki észrevegye magát (pedig en is utálom a konfliktust).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!