Legelső alkalommal miket készít elő a védőnő?
megkapod a kiskönyvet, kitöltitek, kapsz egy felicitas könyvecskét, az első kuponnal, megcsinálja a vizsgálatokat(mellvizsgálat, medencevizsgálat, testtömeg, magasság, vérnyomás, ha hoz vizeletet akkor azt is).
Felveszi az anamnézist(előző terhességek, abortusz, vetélés, terhes betegségei, műtétei, apa betegségei, a családban előforduló betegségek, dohányzás, kávéfogyasztás, alkohol és drogfogyasztás, előző szülések, előző terhességek lefolyása, gyerekek születési súlya, hossza,).
Utána megkérdezi van-e valami panaszod, ha nem vagy férjnél beszél az apasági nyilatkozat beszerzéséről, beírja a kiskönyvbe az eddigi eredményeket, kiszámolja a terhesség várható idejét.
Én már első alkalommal is szoktam beszélni az étrendről, a mozgás fontosságáról, a következő vizsgálatokról, valamint tájékoztatom, hogy ki kell mennem majd az otthonába a terhesség ideje alatt.
Végül időpontot egyeztetünk a következő tanácsadásra, megadom a telefonszámom, a tanácsadó telefonszámát, és mondom hogy jelöljön be facebookon, így biztosan mindig el tud érni, ha kérdezni szeretne, valamint biztosítom, hogy keressen nyugodtan, ha úgy van akkor este is.
egy védőnő
Nálunk így zajlott:
10. héten mentem hozzá, a 8. héten kértem időpontot tőle, miután adott a nőgyógyászom beutalót.
Személyit és TAJ kártyát elkérte. Elkezdte kitölteni a kis könyvet és a saját (sárga színű) könyvecskéjét.
Mindenféle adatot beírt (név, lakcím, iskolai végzettség, foglalkozás, férj neve, elérhetősége), háziorvos, nőgyógyász adatai, kikérdezte a családotokban előforduló betegségeket, halál okokat (pl. cukorbetegség, rák, szívinfarktus).
Tájékoztatott az első vizsgálatról, mármint mondta, hogy kell menni, de nekem addigra már volt időpontom.
Vérnyomásomat megmérte a súlyomat bediktáltam (nem mért meg), megbeszéltük, hogy milyen terhesvitamint szedek, beírta azt is, ajánlott mellé Magnéziumot.
Vizeletet vinnem kellett otthonról, azt megnézte egy tesztcsíkkal.
Adott tájékoztató papírt a kötelező vizsgálatokról és védőnői ellátásról.
Valamint, hogy milyen ellátást igényelhetek (pl. csed, gyed), de nem teljes és így sok értelme nincs...
Valamint aláíratott egy nyilatkozatot, hogy tájékoztatott, hogy nitrátos vizet nem ihatok. :)
Megbeszéltük, hogy két héttel később meglátogat otthon (családlátogatás) és a következő időpontot is hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!