A Carpalis alagút szindrómát hogyan kezelik terhesség alatt?
Doki erre gyanakszik a gyakori végtagzsibbadás, tenyérpárna fájdalom és kézhajlítási nehézség miatt, de ugye röntgenezni nem lehet a terhesség miatt.
Tényleg csak műtéti úton lehet kezelni?
13 hetes kismama vagyok.
Kicsi műtét, helyi érzéstelenítésben csinálják, apró metszésekből. Nagyon sokat tud segíteni, tudtommal a terhesség nem gátló tényező.
Nem értem miért akar röntgenezni, ultrahanggal szokták nézni, plusz ideggyógyász megnézi az ott futó ideg működését. Ha panaszokat okoz és az ideg károsodik, mindenképpen ajánlják a műtétet mihamarabb. Egyébként rögzíteni is szokták, de enyhébb esetekben. A döntő a panaszok súlyossága, az ideg károsodása és az izmok sorvadása. Ha állandóan zsibbad, fáj, és a tenyered is sorvadtabbnak tűnik, akkor esélyes a műtét.
Sehogy, hacsak nem okoz olyan súlyos tüneteket.
A terhesség miatt lehet, de mivel ez csak szülés utàn derül ki,addig az a gyanúm, hogy nem fognak semmit csinálni. Normàl esetben sem szoktak,nem pedig ìgy terhesen.
Súlyos esetben szoktàk csak műteni. Amúgy pihentetés, fizikoteràpia, ritkàn szteroid injekció,még ritkàbban műtét a megoldàs.
Bocs a rögzìtést kihagytam. Be szoktàk gipszelni.
És valóban nem röntgennel nézik. És ideggyógyàszhoz is kell menni.
Általában azért nem eszik olyan forrón a kását, mint ahogy ezekből a hozzászólásokból látszik. Először is, ennek a szindrómának sokféle oka lehet. A kezelés attól függ, mi okozta. Másodszor pedig egy kis utánaolvasással is kiderül, hogy a műtét csak a végső megoldás, általában a konzervatív kezeléssel kezdődik.
Én gyógymasszőr vagyok, alapszinten tanultam erről, plusz magam is átestem rajta – az én esetemben a reumatológus fürdőorvos súlyfürdőt és nyakmasszázst rendelt, és ezek hatására el is múlt.
A legegyszerűbb esetben, ha egy gyulladás okozza a szindrómát, akkor jegeléssel, pihentetéssel, akár helyi gyulladáscsökkentő injekcióval is kezelhető.
Nagy a szerepe a fizikoterápiának is, például a masszázsnak (persze kicsit hazabeszélek, de ehhez az oldalához értek jobban). Lehet kezelni helyileg, illetve a nyakon, ahol az idegek kilépnek a gerincből. A terhesség alatti masszázshoz speciális képzés szükséges, nekem ilyen is van. A masszázst nem szabad végezni az első trimeszterben és az utolsó hónapban, de egyébként (alapos tájékozódás után, ha nincs egyéb ellenjavallata) igen. Szerintem a legkellemesebb gyógymód is, és a terheseknek amúgy is jót tesz a fájdalomcsillapító hatása.
Mindenképpen indokolt az alapos orvosi kivizsgálás és a pontos diagnózis, az okok kiderítése, de nem a kés a következő lépés! Persze ahogy én a masszázst ajánlom (azzal, hogy nem mindenkinek, nem mindenre jó), lehet, hogy egy olyan orvos, akinek a műtét a napi rutinja, rögtön a szikéhez nyúlna. Az sajnos tapasztalatom, hogy a masszázs kevés orvos aktív eszköztárának a része, nem nagyon szokták maguktól ajánlani, felírni meg csak nagyon kevésnek van joga (reumatológus).
Az biztos, hogy ez egy sokszínű tünet (ahogy a neve is mutatja, mert a szindróma tünetet, tünetegyüttest jelent, nem betegséget), szerintem abba a körbe tartozik, ahol a betegnek nagyon is érdemes önállóan tájékozódnia az interneten, és úgy érkezni az orvoshoz, hogy fel tudjon tenni kérdéseket.
Néhány érdekes olvasnivaló:
[link] (Te hogyan billentyűzöl a gépen?)
[link] (Itt azt is említik, hogy lehet a terhesség mellékhatása, és ugye ilyenkor nyilván semmi ok kés alá feküdni!)
[link] (Itt is szó esik a terhességről.)
Szóval nagyon komolyan bejátszhat a terhességi ödéma, azon meg nincs mit műteni. És ahogy az egyik link mutatja, érdemes elgondolkodni a számítógép-használati szokásokon (pl. csuklóemelő használata – egyes billentyűzeteken gyári tartozék). A csukló belső oldalának fő mozgása a semleges alaphelyzethez képest a hajlítás, de ha gépeléskor rendszeresen nyújtott (domború) pozícióba kerül, az nyilván besegít egy ilyen probléma kialakulásában, hiszen anatómiailag nem erre van felkészítve.
Szóval ahogy kezdtem az előbb: nem eszik olyan forrón a kását!
Köszönöm a további válaszokat. :-)
Én abszolút nem vizesedek, 1 kg-ot híztam és már a 6-7. hét óta zsibbadok, vannak idegbecsípődéseim. Szerdán leszek 14 hetes, még messze a szülés, remélem sikerül a háziorvosommal megfelelő szakembert találni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!