Hogy lehet az, hogy egy vidéki kisváros kórházában eddig még nem tudták nekem megmondani a baba súlyát?
nálunk a gép ugyan kalkulál súlyt, de sosem mondja az orvos, sosem írják rá sehova... ez csak egy becsült súly, ami nem veszi figyelembe pl a csontsűrűséget, már kialakult hájréteget, stb, csak pusztán a felkar/combcsont hosszát, illetve a mellkas és fejkörfogatot.
azt gondolom, ha felnőtt emberek ezen adatai alapján szeretnénk őket egy súlycsoportba besorolni, hát igencsak meglepődnénk :o
Nekem a budapesti SOTE II-n sem tudták jól megmondani.
37. héten 3 kg-ra mondták. És 39+4-re született 2700 g-mal. Nem gondolom, hogy közben lefogyott volna.
Miért ennyire fontos neked? Pontosan úgysem tudják megmondani.
UH géptől függ hogy tudnak-e súlybecslést készíteni. Nekem sem csináltak mert nem olyan volt a gép.
Gondolom a te esetedben abból is tudnak következtetni a baba fejlődésére hogy milyenek az egyéb értékei (pl BPD stb).
A súly úgyis csak egy becslés, nem ritkán sokat szoktak tévedni.
Tévedsz, nem a baba súlya alapján tudják megmondani. Ugyanis a babának odabent, az UH gép által mért súlya nem létezik. Azért becsült súly, mert -ahogy már előttem leírták- a csont és csakis a csont méretekből számol valamit a gép(ezért becsült súly). Nálunk nemrég járt egy kismama akinek a babájának nagyobb a feje az átlagosnál. Ilyenkor a gép kiír valamit, a doki meg levesz belőle és úgy mondja a súlyt. Ráadásul akikkel erről beszél azoknak el is mondja, hogy kb. mennyit tévedhet a gép +/- Tehát a gép nem mér súlyt, így nem lehet belőle semmit megmondani.
Azt még tegyük hozzá, hogy:
-akár fél mm eltérés sok-sok gramm eltérést jelenthet akkor is ha picit rosszul mérnek és akkor is ha jól mérnek, csak mint a fenti példában valamije kisebb/nagyobb mint egy másik babának (pl. nagyobb fej, hosszabb láb, stb.)
-különböző gépekhez különböző szoftverek kapcsolódnak és ugyanarra a méretre a japán szoftverű gép -ahol a felnőttek is alacsonyabbak- ugyanarra a méretre egészen más hetet és napot ad mint egy amerikai vagy német szoftverű gép. Ezért a napok és a hetek száma sem mérvadó a 12. héttől.
Gondolj bele, hogy ha csak a súlyból lehetne következtetést levonni akkor iszonyú nagyot hibáznának az orvosok, hogy nem mértek súlyt vagy lemérték, de nem írták rá a leletre.
Csak a csontok hosszából lehet következtetni. Ha nőtt a keze-lába és arányos maradt akkor vsz. rendben van.
azok a gépek amik kidobnak súlyt, pont az a program írja a súlybecslést amit a neten te is meg tudsz nézni.
nem tudnak súlyt mérni míg hasban van a baba, gondolj már bele, hogyan is tennék? a has körfogatából a comb csontjának nagyságából és a nem tudom miből kalkulálnak ki egy hozzávetőleges súlyt amit sok sok baba mérésével készítettek.
nekünk 4,5 kilósra saccolták a gyereket. aztán 2800 lett, viszont 54 centi! ehhez a nagy combcsonthoz nagy súly az átlag, így lett ennyire elszámolva.
ennyire tudnak súlyt becsülni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!