Terhes godozás, hogy is van ez?
10hetes terhes vagyok. Sztk-ban voltam a terhesség megállapításon és az első uh-n.
Védőnőtől megkaptam a kiskönyvem is. A kérdésem annyi, hogy nőgyógyászhoz nem kell járni? Csak uh lesz? Nincs még orvosom. Vki elmondja, hogy hogy működik ez? Már a legelején fel kell kérnem egy orvost, ő behív vizsgálatokra stb. Vagy h van ez? Mert eddig csak jobbra balra passzoltak, hogy most védők aztán háziorvos beutalók stb.
Előre is köszönöm a válaszokat!
A saját érdekedben nem árt. Pl. a méhszáj állapotát ő tudja betekintéses vizsgálattal ellenőrizni.
Vagy magánorvoshoz mész vagy sztk-ba és ott figyelemmel fogják kísérni a terhességedet, amikor szükséges, akkor jelzik, hogy ismét jelenj meg.
Nálunk így van:
Pozi teszt után elmegy az ember megállapítja a nődoki h terhes (ha korán megy vki és nincs szívhang még akkor kb 2 héttel későbbre visszahívja), azonnal ad beutalót vérvételre, belgyógyászatra, fogorvoshoz, elmondja h kiskönyvért el kell menni a védőnőhöz, megmondja h a 12 hetes uh-ra időpontot kell kérni a kórházba. Ezeket mind meg kell csinálni. Ha visszahívnak akkor akkor kell menni (eddigre ugye a vérkép is meg van), ha nem hívtak vissza akkor akkor mikor meg van a vérkép lelete, ezt meg kell mutatni, ha kell vas pl akkor azt felírják. Utána el kell menni a 12 hetes uh-ra a kórházba, utána vissza a nődokihoz a lelettel, megmondja h a 18. 30. 36. hétre (nem pontosan mindig ezekre a hetekre esik a vizsgálat) ugyancsak időpontot kell kérni az uh-ra. Minden lelet eredmény vissza kell vinni megmutatni a nődokinak, 18. heti lelet megmutatásakor ad beutalót a 24 hetes cukorterheléses vérvételere, ha meg van a lelet visszavinni és akkor kiderúl h kell e diétázni vagy nem. Utána ugye jön a 30. hét körül az uh, majd a 36. héttől végig hetente NST, 40. héttől naponta UH és 2 naponta Uh, 40+5re befektetnek. Védőnőhöz meg kb havonta kell menni, ő is vezeti a leletek eredményét, vizeletet, szívhangot néz a babának stb...
Na remélem semmit sem hagytam ki. Bocsi h hosszú lett.
Nem kell felkérned senkit, kiválasztasz egy dokit és végig hozzá jársz, de nem kell semmi olyan szöveggel eléállni, hogy szeretnéd, ha ő kísérné végig a terhességed, vagy ilyesmi.
Nálam így volt: 7. héten elmentem az sztk-ba, vaktában választottam dokit (nem lett vele szerencsém). Megállapította a terhességet, adott beutalókat (ekg, belgyógyászat, vérvételek), és mondta, hogy 4 hét múlva menjek vissza minden eredménnyel és kiskönyvem is legyen. Visszamentem, adott időpontot genetikai ultrahangra (12. hetire, ezt nem ő csinálta, hanem egy másik sztk-s doki, de ugyanabban a rendelőben). Ennek az eredményével visszamentem 2 hét múlva (14. hét), ekkor adott időpontot a 2. genetikai ultrahangra (18. hetire, helyzet, mint előzőleg). Ezt megcsináltattam, az eredménnyel visszamentem 2 hét múlva, a 20. héten, ekkor megkért, hogy legközelebb 4 hét múlva menjek. Megtettem, így a 24. héten elmentem, megkaptam a vérvételi beutalómat meg az OGTT beutalómat. Ezt a jövő héten (27. hét) csináltatom meg és majd a 30. héten viszem vissza, egyúttal megcsinálhatja a 30-32. heti ultrahangot is, ha akarja, én mostantól szeretném minél kevesebbszer látni, mert tahó.
Magándokim van de védőnő adott vizeletveteles papirt, elküldött vele háziorvoshoz hogy pecsetelje le ő meg úgy gondolta vérvétel is kell szóval rajzolt még egy pár x-et. A lelettel csak két helyre hivtak vissza. Szóval van ping-pong boven. Ez most ilyen. Amúgy én is 10 hetes vagyok. :)
A kérdésre válaszolva.. Vagyis kérdezve.. Mikor megállapítottak a terhességet sztem mondaniuk kellett volna, hogy mikor menjel legközelebb? Így marad az hogy visszamesz és amiket irtak mások is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!