Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » 27 évesen kombinált teszt kell-e?

27 évesen kombinált teszt kell-e?

Figyelt kérdés

Meg mondom őszintén, hogy is mondjam, nekem az elvekkel vannak problémáim. Minden kötelező vizsgálatra elmegyek, amit a TB - állam - jogszabályok előírnak.

Amikor kint volt nálam a védőnő 7 hetesen, szinte ez volt az első dolog, amit mondott, hogy kombinált tesztre kérjek csekket, s hogy csináltassam meg, be is írta szorgalmasan a kis-könyvembe a köv.vizsgálatokhoz.

Kértem is csekket.

Mondjam azt, hogy meglepődtem az árán?! De nem is azon, hanem egy Kft.-nek megy ez a pénz.

Lehet én érzem rosszul, és én vagyok túl felelőtlen, de az összes orvoshoz, akihez járok, az magán. Nem sajnálom azt a pénzt, amit ott hagyok alkalmanként, mert meg van a miértje, és legalább olyan ellátást kapok, amit elvárok. Inkább elmegyek abból a pénzből a dokimhoz, mint egy ilyen esélylatolgatásos tesztre kiadjak x Ft-ot.

Ezzel a "kft-s" "felkapott" "ajánlott de kötelező" "pénzlehúzósszagú" dologtól a plafonon vagyok. ( És igen tudom, a babám a lényeg, és fontos is nekem nagyon, de akkor is...)

Nem igazán értem, hogy ha ez olyan extra fontos és elengedhetetlen, akkor miért nem teszi kötelezővé a TB? S ha TB nem tartja kötelezőnek, akkor minek csináltassam meg 27 évesen saját kontóra?

Lehet megszóltok, de kicsit úgy érzem, hogy ez az egész terhesség/várandósság túl lett misztifikálva...

Szóval, vélemények?

2014. júl. 2. 07:42
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Én 30 éves múltam. A magándokim a 12. heti ultrahang után azt mondta, amikor rákérdeztem, hogy megcsináltassam e, hogy teljesen felesleges mert olyan jó eredményei voltak a babámnak. Ő csak pénzkidobádnak ítélte meg az esetemben. (Az sztk-ban amúgy elég erőszakosan tukmálták.)

Végül nem csináltattam meg és azóta is minden eredményem/a babámé kitűnő. Ha kétségeket hagyott volna maga után a 12. heti genetikai ultrahang akkor viszont valószínű, hogy megcsináltattam volna.

2014. júl. 2. 07:57
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Én is ugyan ezen agyalok.Szintén 27 éves vagyok,1.babámat várom.Én eddig csak a család idősebb nő tagjai véleményét tudtam kikérni,ők azt mondták felesleges.
2014. júl. 2. 08:13
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
az anyagi oldalhoz nem tudok hozzászólni, annyi mindenre költünk fölöslegesen hogy nem ezen spórolnék ha lenne értelme. Én is 27 éves vagyok, és így tehát megcsináltattam: jelentem, semmi értelme. Mit kezdesz azzal hogy a down kór esélye 1:24000? és azzal hogy 1:150??? mindkettő olyan kicsi valószínűség hogy emiatt úgysem veteted el a babát. csak feleslegesen idegesíti magát vele az ember. Nem jó semmire, a 2. gyereknél tuti nem csináltatom meg...
2014. júl. 2. 08:14
 4/15 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Kíváncsi leszek, hogy a védőnő milyen szinten fog kiakadni, hogy nem csináltatom meg a tesztet.
2014. júl. 2. 08:33
 5/15 anonim ***** válasza:

ugyanígy vagyok, csak 22 évesen... a párom szerint jó UH eredmények mellett felesleges. A nyitott gerinc jobban aggaszt, ami miatt valószínűleg elmegyünk egy 4D ultrahangra, de az kevesebb mint fele annyiba kerül és tényleg alaposan megnézik a babukát.

Én is pont erre gondoltam tegnap, hogy ha annyira lényeges akkor miért nem tb támogatott.

2014. júl. 2. 09:06
 6/15 anonim ***** válasza:
A 4D felesleges ilyen célra, mert diagnosztikára csak a 2D alkalmas. A 4D csak látványos, a baba arcát meg lehet nézni, de orvosi szempontból nem használható.
2014. júl. 2. 09:19
 7/15 anonim ***** válasza:

első babaával elmentem. azt sem tudtam mi ez,csak a dokink ajánlotta,hát ámen,elmentünk. közben,amíg az eredményt vártam,nézegettem erről cikkeket,dok.filmeket. ráakadtam Ceizel műsorára,aki azt mondja,h. igaz az,miszerint a 35 év felettieknél nagyobb a kockázat pl. a down szindrómára,de a mai időkben sokkal több huszonéves nő szül downos babát, éppen azért,mert a 35 év felettieket mind, vagy jórészt mind kiszűrik, mert ugye nekik kötelező, míg a huszonévesek nem mennek erl szűrésre és bár a százalékos arány a down-ra kevesebb,mint az idősebbeknél,számszerűleg mégis több huszonéves szül beteg babát.

így nagyon büszke voltam magamra,h. elmentem.

aztán megjött az eredmény postai úton,amitől eldobtam az agyam. nem tudom pontosan idézni,de leírja,h. az esély beteg babára csak mittomén hány százalék (tehát nem tudják pontosan megmondani,h. beteg lesz-e vagy sem!),illetve,h. ők felelősséget nem vállalnak a papiron szereplő eredmény miatt,ha mégis beteg lenne a baba. meg még egyéb cifrát is olvastam,de már nem emlékszem pontosan, lassan 2 éve volt.

így most a 2. babánál nem is csináltattam meg. néha előjön a bűntudatom miatta, de próbálom elhessegetni...

2014. júl. 2. 10:56
 8/15 anonim ***** válasza:
En 24eves vagyok megcsinàltattam èn is olvastam czeizel gondolatait de nem csak az ő hatàsàra..úgy gondolom minden tőlünk telhető vizsgàlatra elmegyek mert en elèg paràzós vagyok..amugy igen egy vizsgàlat se 100% de korhàzi 3perces uh-nal es fars eredmènyeket mutató afp-nèl mindenkèpp többet èr!!amúgy meg akinek rossz eredmènyt mutata ez vagy 18hetes genetikai uh azok kèrhetnek magzatvîz vizsgàlatot ami igaz veszèlyes de abból biztosat tudnak mondani,..
2014. júl. 2. 11:11
 9/15 anonim ***** válasza:
Én ilyenen soha nem spórolnék, és nem csinálnék belőle elvi kérdést. Ugyanezt én is hallottam, hogy pont ebben a korosztályban van több beteg baba, mert életkor miatt a nők nem mennek szűrésre.
2014. júl. 2. 13:17
 10/15 A kérdező kommentje:
Mint mondtam nem a spórolás. hanem hogy van e értelme. ha most az eredmény tényleg csak egy aránypár, azzal nem vagyok előrébb...
2014. júl. 2. 13:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!