SOte II-n mit kell vinni szüléskor a babának? Ruhát adnak? Valaki bővebb infóval tud szolgálni a Tömő utcai ellátásról?
Novemberben szülok ott, majd beszámolok:)))
Szétnézni voltam, elképesztő kedvesek voltak, modernnek tűnt a berendezés és van vip rész
5-ös vagyok
szül még valaki Dr. Tahy Andrásnál?:)
Sziasztok!
Tavaly decemberben szültem. egyszer összeírtam egy lánynak a tapasztalataimat, ide bemásolom, hátha segít nektek.
A KÓRHÁZ
Nem tudom miket olvastál. Mindenesetre én azt mondom, hogy igenis jó kezekben leszel! Én kétszer is benn feküdtem a terhesség alatt a terhes pathológián, így előre már feltérképeztem a helyzetet. A terhes pathológián feküdnek a kismamák, akik már túlhordták a babát, vagy koraszülés gyanúsak vagy problémájuk van, mint nekem (vesegörcsöm volt, meg cukor profil miatt feküdtem benn). Szóval előre benn voltam 2x 3 napot. A szülésznők nagyon kedvesek. Persze van kevésbé kedves is, de azt hiszem emberek között is van kedves és nem kedves. Az orvosok nagyon értik a dolgukat! A SOTE az egyik legjobb kórház. Én úgy választottam dokit, hogy a SOTE-ban rendeljen, mindenképpen ott akartam szülni.
Ha esetleg koraszülött lesz, ott van koraosztály. Jól felszerelt, jól képzett orvosok vannak. Szerintem ez mindennél többet jelent! Az, hogy mondjuk a mosdóban folyik a csap, vagy a kaja nem hotelszintű egy ilyen szituációban másodrendű dolog. Számomra a legeslegfontosabb, hogy én is a baba is jó kezekben legyen.
A szülésről:
1. ha előre befektetnek, akkor a pathológiára kerülsz. Ott kismamákkal vagy együtt, megvan a közös téma :). Ha esetleg beindul a szülés akkor kerülsz le a szülőszobára.
2. Ha otthon indul be, akkor egyből a szülőszobára kell menni (földszint). Ott megvizsgál egy doki és vagy ott befektetnek, vagy még felküldenek várakozni a pathológiára.
Az én sztorim:
Nekem 36+5 naposan minden előjel nélkül elfolyt hajnali 1kor a magzatvíz. Mi már mindent összepakoltunk. Előtte való nap mégegyszer átnéztem a csomagot, mintha éreztem volna.. Voltak jóslóim is. Szóval gyorsan hajat mostam lezuhanyoztam, fájásaim még nem voltak. Ha elfoly a magzatvíz akkor azonnal menni kell a kórházba. Kocsival mentünk. Beértem. Egy ügyeletes doki megvizsgált. Mondta, hogy 1 ujjnyira ki van tágulva a méhszáj. Lenn a szülészeten bekerültem a várószobába. 6 ágyas szoba. Sötét volt csend. Rajtam kívűl még 2-en feküdtek. CTG-re voltak kötve és nyöszörésztek :). Hangulatos haha.
A férjem odajöhetett mellém. Rákötöttek CTG-re és mondták, hogy most várakozás van. Ha 7 órán belül nem indul el valami, akkor jön oxitocin meg hasonlók. De pár óra múlva kapok valami injekciót, hogy ne kapjak el fertőzést.
A fájásaim ekkor kezdődtek el. Egyből 3-4 percenként, mértem. Megmondom őszintén nem volt vészes! Ja nem tudom írtam-e, nekem is első baba. Szóval a derekam fájt. A férjem kezét szorítottam mikor fájt, de 30-40 mp után elmúlik. Akkor pihi. Ez ment egy ideig. Közben még mindig folyt belőlem a magzatvíz. Jöttek fiatal szülésznők (?) vizsgálni, nézték, hogy tágulok-e. Nem tágultam. A fájások erősödtek. Jött egy vizit reggel és akkor pld annyira fájt, hogy mondták a férjemnek, hogy menjen ki, mert vizsgálják a többi terhest is, de nem engedtem el a kezét, meg kellett várni, amíg elmúlik :). Aztán megvizsgált a doki (reggel 8 volt kb) és mondta, hogy 4 ujjnyira kivagyok tágulva irány a szülőszoba. Gondoltam valami miatt, hogy 10 ujjnyira kell (utólag ez elég vicces gondolat), de felvilágosítottak, hogy 5 ujjnyira. Szóval eléggé a finisben voltunk. Örültem, hogy nem kell délutánig vajúdni, hamarosan itt baba lesz. Átsétáltam a szobába, lefektettek az ágyra. Nem volt idő bordásfal meg labda, fürdés ilyesmire (bár a lehetőség megvan!). Az ágy teljesen kényelmes. Jött a dokim, megvizsgált, csodálkozott, hogy máris találkozunk. Hétfőn még semmi nem volt, most meg szerda volt. Ja és ugye még csak 36+5 napos voltam.
Na aztán mondta az ügyeletes szülésznő, hogy itthagy minket szóljak, ha székelési ingert érzek. Kiment. Egyedül maradhattunk a férjemmel. Mikor legközelebb jött szóltam, hogy szerintem érzem. Na akkor kezdődött az izgalmas rész :). 35 perc alatt megvolt a kisfiam. Ez a 35 perc nagyon rossz volt. Azt olvastam előtte fórumokon mindenhol, hogy a vajúdás sokkal rosszabb, mint a kitolás. Hááát nekem nem. Gondolom, aki 10en órákat vajúdik az örül, ha már jön a baba. Nekem ugye a vajúdás gyors volt. Na szóval mondták, hogy hogy lélegezzek, mikor nyomjak stb. Először nehéz volt, de aztán erőt vettem magamon, mert minden következő fájásnál reménykedtem, hogy ez lesz az utolsó.
Aztán potty kipottyant Domonkos :)). Onnantól kezdve minden elmúlt. Óriási megkönnyebbülés és hihetetlen jó érzés, hogy hm ennyi volt? Tényleg túl vagyunk rajta?
Megvizsgálták a babát, lejött vagy 5 valaki a koraszülött osztályról. És 2650gramm volt, 10/10-es Apgarral, szóval nem számított koraszülöttnek.
Volt gátmetszés. Nem fájt, meg se éreztem. A dokim nagyon jól varrt utána, azt se éreztem. Csak sokáig tartott, kb úgy éreztem, hogy műtenek, ott matatott egy csomó ideig. Aztán lejjebb engedték az ágyat összetakarítottak és odaadták a babát. Ja addig a páromnál volt. Szegény nem nagyon tudta mit is kezdjen vele :). Fényképezett, amikor mérték (szerintem mindenképp fényképezzétek le, olyan cukik a mérlegen!) meg amikor vért vettek tőle stb.
Odaadták és magunkra hagytak 1,5 órára kb. Próbáltam mellre tenni, mert eldöntöttem, hogy minnél előbb szoptatni akarom. Rá is cuppant egy idő után. Nagyon fura érzés volt, tök erősen szívott a kisöreg. De egyébként ki volt tikkadva, nem szólt egy szót se.
1,5 óra után elvitték, én átöltöztem a mosdóban a férjem segítségével, fogat mostam, hogy jobban érezzem magam. Fementünk a csecsemő osztályra. Férjem oda már nem jöhetett be.
A csecsemőosztályról:
Na igen, itt már kevésbé jók a tapasztalataim. Nem tudom mennyire van baba a közeledben, vagy mennyire láttál pelenkázást öltöztetést stb, de érdemes felkészülni. Én totál zöldfülű voltam, youtuben néztem videót a pelenkázásról :).
Dél körül elpakolásztam és mentem a csecsemőosztályra, hogy adják oda a babát. Mondták, hogy még mit nem, még csak most szültem, pihenjek, majd viszik. Addig ők vizsgálgatják. Szóval visszamentem, emaileket írogattam a telefonomról meg tűkön ültem, hogy mikor hozzák már :). Egyébként meg teljesen jól voltam, nehezen ültem kicsit, meg véreztem, de sétáltam simán, abszolút olyan volt, mintha nem is szültem volna! Szerencsém volt szerintem...
A szobában akikkel voltam mind császáros volt, én voltam az egyetlen, aki nem. Hát örültem, hogy nem császárral szültem. Ők bevoltak katéterezve, nehezen jártak, valahogy jobban levoltak robbanva. De egyébként emberfüggő, mert volt ott egy csaj, aki jól bírta.
2-3 körül hozták a babát. Mondta a csecsemős, hogy nem kell semmit csinálnom vele, nézegessem, majd holnap megmutatják hogy kell pelenkázni meg ilyesmi. Na ja!!! Nem is értem!!?? Délután 2-től másnapig ne etessem ne pelenkázzam?? Nem hallgattam rájuk. Ha sírt mellre tettem és megnyugodott. Ettől, hogy szoptattam ezerrel (persze még nem jött semmi) 2. nap be is indult a tejem. De ez egy újabb sztori lesz...
Aztán sírt és be kellett pelenkáznom, mert totál kakis volt. Túléltem az első pelenkázást is. Kisfiam lett. Éjszaka úgy bepisilt, hogy tiszta pisi lett a ruhája. Nagy nehezen visszaöltöztettem (ez se olyan egyszerű!) és mentem át a csecsemőosztályra váltóruháért (csak ottani ruhában lehet). Adtak tiszta ruhát, átöltöztettem. Ez mind az éjszaka közepén. Üvöltött szegénykém. A többiek mind leadták a babát éjszakára. Én elhatároztam, hogy nem adom le, ha már megszületett legyen velem, ne féljen, ne legyen idegenekkel (persze én is idegen voltam neki, de mégis). Szóval nálam ott volt végig. Az öltöztetésnél jól leizzadtam, de sikerült :).
Másnap valamikor délután jött egy csecsemős, aki nagyon aranyos volt. Mindenkit odahívott és egyik babán megmutatta, hogy kell pelenkázni (köszi) hogy kell a köldököt kezelni, hogy kell szoptatni, segített a kérdésekben stb. Hasznos volt, csak épp elég későn...
Aztán innentől kezdve babázás ment ezerrel. Csak fürdéskor viszik el a babákat. Viszik az üvöltő babákat, mint a kis zsákokat. Addig van szabadidőd. Bár első nap kb átaludta a napot Domonkos, szóval csak néztem és gyönyörködtem benne. Furcsálltam, hogy amikor visszahozták a fürdésről tök nyugodt csendes volt. Szinte biztos, hogy adnak nekik tápszert vagy cukros vizet. Teljesen elvoltak a babák ájulva. Hát ez van :(.
A feltételek:
A kaja szerintem jó. A kismamák ott panaszkodtak ezerrel, de én nem értem őket. Mire számítanak, ez nem egy hotel!! Teljesen fini kaja volt, leves főzelék. Végre ehettem édeset is, mert cukros voltam és ahogy megszültem szabadott. Felüdülés volt tejberízst enni :)). Szerintem teljesen jó. Amikor a pathológián feküdtem akkor is elégedett voltam. Pedig elég válogatós vagyok, de leves főzelék hús rízs ilyenek voltak. Semmi extra, de simán ehető.
A reggeli vacsora tényleg nem jó. Rengeteg fehér zsemle vajjal vagy ilyesmi. Én készíttettem szendvicset, vagy vettem horribilis áron (de nagyon finom) a büfében.
A csecsemőosztályon a szobának külön WC fürdője van, ami szuper! A pathológián viszont a folyosón van és kb 4-ből 1 működik rendesen, szóval az elég gáz. De jó esetben oda nem is kerülsz.
Hazamenetel:
3. napon elviszik a babát megvizsgálni nem sárgult-e be. Akkor izgulsz ezerrel, hogy elengedjenek. Ha minden ok irány haza :).
Mit kell vinni?
Csatolom a listám, ami tökéletes volt, amikor mentünk a kórházba (lehet, hogy van ami neked nem kell, vagy van ami hiányzik, mindenesetre nekem ez tökéletes volt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!