Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Az azonosított anti-c alloanti...

Az azonosított anti-c alloantitest mennyisége nem titrálható, kontroll szükséges mindkét szülőtől. Ez mit jelent?

Figyelt kérdés

Most érkezett meg az első trimeszteres vérvétel eredménye. Azon kívül, amit fent írtam, még azt írták, hogy "mivel az anti-c alloantitest súlyos magzati hemolitikus betegséget okozhat" stb stb, mindkettőnknek vissza kell menni csütörtökön vérvételre. Azt értem, hogy szigorú megfigyelés, kontroll fog kelleni szülésig. De ezen kívül mit jelent ez a probléma? Mit okozhat, ha baj van?

A férjem B+, én és a két megszületett gyerekem B-, eddig még nem volt probléma, és nem volt szükség ilyen kontrollra. Anti-D szurit a második terhességem előtt kaptam, mert picit véreztem, de azt mondták, hogy nem hiszik, hogy ez volt a probléma, csak biztos, ami biztos belémszúrják. Végül hetekkel később múlt el a vérzés, nem tudtuk meg sosem, hogy mi volt. Azzal a babámmal 36. héten válni kezdett le a méhlepény, de végül megállt, és 41. hétig ki sikerült hordani a babát. A méhlepény leválás miatt elvileg keveredett a kettőnk vére, és a babám nagyon csúnyán besárgult születés után, kékfényezni is kellett. Kicsit félek, hogy ezzel a babával mire számítsak. Most is volt vérzésem a terhesség elején, de csak egy napig, egy pötty. Az orvos nem mondott rá semmit. Megyek háziorvoshoz, megyek vérvételre, megyek védőnőhöz, megyek terhesgondozásra, és mondom ezt, de addig is, ha valakinek van infója a témában, nagyon örülnék bárminek. A neten nem találok elég információt, hogy ez a gyakorlatban mit jelenthet.

Köszönöm, ha tudsz válaszolni!

tegnapelőtt 13:32
 1/5 anonim ***** válasza:
Anti-D-vel voltam hasonlóan az egyik terhességemnél. Nekem sem volt titrálható, ezért fel is hívtam a véradót, hogy ez mit is jelent. A hölgy megnyugtatott, hogy azért nem titrálható, mert csak nyomokban volt kimutatható, nincs nagy mennyiségben a véremben. Persze végig figyelték, de minden leletemre mindig ugyanezt írták. Szültése után a kislányom ugyan besárgult, de nagyobb probléma nem volt.
tegnapelőtt 14:34
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Én is beszéltem az ovsz-szel, de csak annyit mondtak, hogy majd a háziorvos elmegyarázza. A te babádat kellett kékfényezni? Tudom, hogy nem egy nagy dolog, de engem eléggé megviselt, amikor az enyémet kellett, jó lenne rá lelkileg készülni, ha most is valószínűleg kelleni fog.
tegnapelőtt 15:08
 3/5 anonim ***** válasza:

A súlyos hemolitikus betegség hydropsot is okozhat, az meg akár magzati veszteséget is.

Az anti-D-nek ehhez semmi köze, ezer meg egy féle vércsoport rendszer van, és nem csak az Rh okozhat összeférhetetlenséget.

Ha nem titrálható, akkor jelenleg nagyon kis mennyiségben van jelen, tehát nem okoz gondot, de figyelni kell. Ha nő a mennyisége, akkor sajnos az a magzatra veszélyes.

tegnapelőtt 15:18
 4/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm #3! Ha nő a mennyisége, azellen lehet tenni valamit (pl. injekció) vagy csak várni, hogy mi lesz belőle?
tegnapelőtt 15:26
 5/5 anonim ***** válasza:
Ha nagyon súlyos a helyzet, akkor intrauterin vértranszfúziós lehet csinálni, ha már elég nagy a terhesség.
tegnapelőtt 16:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!