Hol voltatok kombinált genetikai vizsgálaton?
Hamarosan mennem kell a 12 hetes genetikai vizsgálatra a SOTE-ra van időpontom,de elbizonytalanodtam. Az orvos ajánlott egy 220 ezer forintos vizsgálatot vagy a SOTEN ami 17 ezer forintba kerül. A védőnő azt mondta,hogy szerinte felesleges ilyen drága vizsgálatot csináltatni,mivel nagyon fiatal vagyok és nincs a családban súlyos genetikai beteg,ha esetleg probléma akad,utána lehet drágább vizsgálatot csináltatni. Elég vegyesek a vélemények a SOTE-ról,így talán a közép utat választanánk,ami magán,de nem kerül 220 ezer forintba.
23/N
Én nem csináltattam kombináltat.
A doki a szemembe mondta a 12. heti genetikai után, hogy mindenkinek ajánlaniuk kell, mert nagyon kell a pénz a kórháznak, de mivel tudja, hogy ápolónő vagyok, ezért négyszemközt elmondja, hogy szinte 100%, hogy makk egészséges a baba, de ha valaki kérdezné, akkor ő felajánlotta a kombináltat.. :’)
Igaza volt, makk egészséges, lassan 1,5 éves a kis csirkefogó.
Ha valami eltérést láttak volna a genetikai ultrahangon, akkor természetesen mentem volna további vizsgálatokra, de akkor sem a kombinált tesztet választottam volna.
Elsőnél megcsináltattam a kórházas (nálunk 15ezer ft) kombináltat. igazából ez az uh mellé egy plusz vérvétel.
Az uh tökéletes lett, viszont a vérvétel kihozta, hogy 1:32höz, hogy down-os. Nem hogy a családba, de még ismerősi körben sincs ilyen beteg. 26 voltam, a korom sem indokolta úgymond. Mi csak emiatt csináltattunk egy másik vizsgálatot (az 100ezer körül volt, nem 220). Ott kiderült makk egészséges.
Akkor mondta a doki, hogy a kombinált kórházas vérvétel egy nagy szar.
Ha a rokonság és a kor nem indokolja, ő megbízik csak az uh-ban is.
Így másodiknál már a 15ezrest sem csináltattuk meg, csak az uh-t.
23 évesen első körben genetikai UH-ra menj, olyan helyre, ahol genetikus (nem szonográfus) csinálja a vizsgálatot. A SOTE nem tudom ilyen-e. János kórházban pl. nincs genetikus, szonográfus végzettségűek csinálják a vizsgálatot és a géppark sem olyan fejlett, mint egy magánklinikán, szóval a dokim a körülményeink miatt nekünk az Istenhegyit ajánlotta, ott negyvenvalahányezer egy genetikai UH.
Ott úgy zajlik, hogy felvesznek anamnézist rólad, párodról, családjaitokról, plusz a terhességről és megcsinálják az UH-t. Ha nincs semmi eltérés, bizonytalanság, és az anamnézisek alapján sincs semmi gyanús, akkor abszolút azon múlik a további (vér) vizsgálatok kérdése, hogy nektek az UH megnyugtató-e (23 évesen, ha a családjaitokban sem volt semmi ilyen jellegű betegség, akkor akár az is lehet) és _gond nélkül_ belefér-e egy Nifty, Trisomy stb. ára a költségvetésetekbe. Ha nem, akkor a kombináltat sem érdemes megcsinálni, mert az csak egy arányszámot, statisztikai számot ad, és ha nem jó akkor úgyis (gondolom) kértek részletes genetikai vérvizsgálatot.
Ha BÁRMI eltérést látnak az UH-n, akkor lehet kérni kombináltat, vagy ha tudod, hogy az sem nyugtatna meg, akkor egy genetikai vérvizsgálatot.
Nekünk pl. a tarkóredőt vastagnak mérték az Istenhegyiben, csináltattunk Trisomyt, annak az alapcsomagja (a kombinált része a 3 leggyakoribb betegségre) benne van az árban, azt meg is várhattuk helyben, 1 óra alatt elkészült és egy biológus szakember ott helyben el is magyarázta az eredményt és hogy a teljes vérteszt mire ad és nem ad majd választ. A kombinált már egyébként alacsony kockázatot mutatott, szóval egy picit megnyugtató volt. Utána a vérteszt eredménye negatív lett, de ha bármit találtak volna akkor az amniot ingyen elvégezték volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!