Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Mi történik a genetikai...

Mi történik a genetikai tanácsadáson? (Bővebben lent.)

Figyelt kérdés

Akinek a kora miatt kellett menni kötelezően államiba leírná, hogy mit mondtak és főleg, mikor?

Őszintén szólva én nagyon naiv voltam és azt hittem genetikai tanácsadás lesz, ehhez képest most úgy látom, semmi. Papírforma, amiért valaki fizetést kap.

Már rég utána jártam a lehetőségeknek és pontosan tudom, hogy mit szeretnék. Az 1.trimeszteri uh.után minél hamarabb NIPT tesztet. Azért, nem előtte, mert alapból csak alap csomagot szeretnék, de ha azt mondaná a TANÁCSADÓ, hogy nézze, uh.alapján, ez meg ez az eltérés, amely többféle betegség jele lehet, a legnagyobb csomagot kérném. Ha csak a down-t kéne kizárni vagy megerősíteni, akkor marad az alap. Ha meg annyira rossz, hogy gyakorlatilag biztosra vehető, hogy nem egészséges, akkor kénytelen lennék bevállalni a hasbaszúrást. Minek fizetnék százezres tesztet?

Na most, nem tudom, ki hogy van vele, de nekem marhára nem mindegy, hogy egy beteg magzat miatt meg kell szakíttatnom a terhességem, akkor, amikor még legalább nem éreztem, vagy meg kell szülnöm miután már bennem rugdosott.

A nő szerint se mindegy, de azért direkt az uh.után több, mint 2 héttel adott, mert "az a protokoll". Hangsúlyozom, nem azért, mert előbb nem volt! Ez olyan mélységesen felháborított, hogy legszívesebben ráborítottam volna az asztalt. Nyilván, mivel minél előbb szeretnék túllenni a procedúrán, amennyiben szükséges, nem fogom megvárni a tanácsot, hanem előtte megcsináltatom a tesztet. Szóval ezek után kíváncsi vagyok, milyen okosságról maradok le.

#genetikai tanácsadás #1. genetikai uh. #NIPT tesztek
jan. 25. 13:14
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

9-es: genetikai UH-ra mentünk, nincs külön tanácsadás, vagy legalábbis mi azon nem voltunk. Az volt a "genetikai tanácsadás", mondjuk így, hogy az UH nézés közben, amikor látszott a vastag tarkóredő, akkor a doktornő megállt és földi halandó számára is érthetően elmagyarázta, hogy ez mitől lehet, mik a lehetőségek a problémák szűrésére, melyik teszt mit mutat stb. Illetve a Trisomy teszt kombinált alapcsomagjának eredményét + a teljes csomag majdani eredményének lehetséges kimeneteleit, azok utáni lehetőségeket stb. egy biológus magyarázta el, szintén földi halandó számára is érthetően. A genetikai teszt negativitása esetén még javasoltak egy plusz szívUH-t is, mert onnan is jöhet olyan probléma, ami vastagabb tarkóredőt okozhat, azt is részletesen elmagyarázta a doktornő és a biológus is, hogy milyen okok lehetnek, ha ott van gond mit a lehetőségek stb. Szerencsére egyelőre ott is minden OK.

10-es:

Először is

Nifty Pro 225 000 HUF

Trisomy Test Complete 229 000 HUF (pozitív teszt esetén a magzatvíz/lepény mintavétel ingyenes, de ez a Niftynél is így van), a kombinált teszt részének eredménye 1 órán belül megvolt

Szóval ebben nincs igazad, mármint nem azon a 4000 Ft-on nyerészkednek nyilván egy 200 ezer Ft-os teszt esetén.

Nem akartam ilyen részletesen leírni, de legyen. Úgy mentünk oda, hogy mi Niftyt fogunk csináltatni mindenképpen a körülmények miatt, és mert szerencsére megengedhetjük magunknak. De ezt NEM mondtuk a doktornőnek, hanem azt mondtuk, hogy a nőgyógyászom - akit személyesen ismer - javasolta őt, és azt mondta majd a doktornő az UH alapján javasol vagy nem javasol további teszteket.

Amikor vastagabb tarkóredőt mért akkor azt mondta, vagy a Niftyt vagy a Trisomyt javasolja. Ő személy szerint az utóbbit, mert az a jelenleg elérhető legrészletesebb és legnagyobb %-kal dolgozó teszt, picit több dolgot vizsgál mint a Nifty (itt az összehasonlítás: [link] + mert azt egy szlovák céggel intézik, a kommunikáció - a sima és a szakmai is, ha pl. valami gond van a mintával - gördülékenyebb velük mint a Niftys kínai partnerrel.

Adtak részletes tájékoztatót mindkettőről, leültettek kint a váróban. Amiket doktornő mondott meg a tájékoztató meg az árak alapján - bár előtte nem hallottunk a Trisomyról - azt választottuk. Jeleztük, hogy ezt kérjük, aláírtuk a papírokat, mentem a vérvételre.

jan. 25. 16:49
 12/16 anonim ***** válasza:
66%

Olyan cuki vagy :) Azt gondolod hogy a két teszt között 4000 Ft a különbség a klinika számára...

Az hogy te mennyit fizetsz annak semmi köze ahhoz, hogy az Istenhegyi mennyi pénzt kap meg ebből. Kis túlzással lehet hogy a Trisomy 229.000-eréből 29.000 megy a Pozsonyi labornak, 200.000 meg az Istenhegyinek, a Nifty-ből meg lehet 200.000 megy a kínai labornak 25.000 meg marad az Istenhegyinek.

Ne gondold hogy akinek 2 tized milivel kisebb a tarkóredő annak azt fogják mondani, hogy felesleges náluk otthagynia 200.000-et, elég lesz a kombinált teszt... Az Istenhegyiben mindenkinek a Trisomy legnagyobb csomagját fogják ajánlani, mert nekik az hozza a legtöbb bevételt.

jan. 25. 17:17
 13/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat. Akkor mostmár értem, hogy a "genetikai tanácsadás" csak papírforma, a félanalfabétáknak van, akik azt se tudják, hogy került beléjük gyerek, nem hogy milyen szűrések vannak😁

Azt viszont továbbra se tudom, kis csomag tesztet kérjek vagy nagyot, de lehet, hogy ez érme feldobás lesz🤣

jan. 25. 17:26
 14/16 anonim ***** válasza:

A Panorama, Trisomy stb. csomagoknak, ahol már a teljes genonomot nézik, valójában nincs sok értelme. Hiába nézi az egész genomot 5 meg 7 kbázis nagyságig, nem tudsz mit kezdeni az infóval, ha kijön belőle, hogy a 18-as kromoszóma rövid karjának ilyenolyan régiójában van egy duplikáció. Mert hogy ezekre nincs validálási lehetőség (hiába csináltatnál amniocentesist, hogy nézzék meg, valóban van-e eltérés a magzatban), plusz ezeknek a véletlen kiderült mutációknak a kimenetele sem ismert. Tehát nem fogja tudni neked megmondani a genetikus, hogy ha hordozza is a magzat az eltérést, az mit jelent tulajdonképpen, mi baja lesz ha megszületik.

A legmegbízhatóbb pedig a Panorama egyébként, mert az SNP alapú. Az ottani legnagyobb csomag hiába néz csak talán 15 mikrodeléciót/duplikációt, azok legalább validálhatóak.

jan. 25. 17:41
 15/16 anonim ***** válasza:

Bocsi, elírtam. Tehát azok a csomagok, amik azt mondják, hogy az egész genokmot vizsgálják (Pl. Prena Plus, Trisomy complete stb.), azok feleslegesek.

A Panorama legnagyobb csomagjában csak olyan eltérések vannak, amik aztámn validálhatóak és tudjuk a jelentőségüket is. És mivel az a legmegbízhatóbb teszt (más metódussal dolgozik, mint a többi), ezért azt érdemes csináltatni.

jan. 25. 17:56
 16/16 anonim ***** válasza:

12-es: de nekem mindegy, hogy a klinika mennyit keres rajta, hiszen nem arról van szó, hogy rám sóznak egy rosszabb vagy ugyanolyan csomagot 50 ezer forinttal drágábban csak azért, hogy ők százezret nyerjenek a teszten (mellesleg te sem tudhatod mennyit nyer rajta a klinika, és nem állsz ott minden páciens mellett, hogy kinek mit ajánlottak, szóval részedről is csak találgatás ez). :)

Az én helyzetemben már alapból is kb. el volt döntve, hogy valamelyik nagy csomagot választjuk, a tarkóredő miatt pedig nem volt kérdés, szóval NEKEM csak 4000 Ft különbségben kellett dönteni. Hogy más milyen helyzetben van, kora, egyéb tényezők, ill. hogy a konkrét UH-n felmerül-e bármilyen probléma stb. azt én nem tudom, ezért a kérdezőnek nem tudok konkrét tanácsot adni. De nehezen tudom elképzelni, hogy egy 25 éves páciensnek, akinél az UH-n nem látni semmilyen eltérést a legnagyobb csomagot ajánlgatják, mert nyerészkedni akarnak.

Én az én esetemet írtam le, nem azt, hogy a kérdezőnek mindenképpen azt kellene választania.

jan. 25. 19:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!