Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Miért javítanak ki állandóan?

Miért javítanak ki állandóan?

Figyelt kérdés

Betelefonaltam múltkor a kórházba, hogy a terhesgondozásra kérek időpontot, de kiakadtak, hogy az várandósgondozás.

És folyamatosan kijavít az az orvos, mindenki más terhesgondozásnak hívja.

Tényleg nem mindegy jelen esetben?

2022. szept. 8. 10:59
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
25%

Ez egy érdekes szó. A köznyelvben is találkozunk vele, és a szülésznői, orvosi szakirodalomban is leginkább ezt használják (na jó, az orvosiban sokszor a gravida szót, ami ennek latin megfelelője). Sokáig nem használtam, sőt, egyenesen kerültem.

Ma már tudom, hogy ennek a szónak az eredete a tereh szó, ami Arany János A walesi bárdokjából lehet ismerős:

Vadat és halat, s mi jó falat

Szem-szájnak ingere,

Sürgő csoport, száz szolga hord,

Hogy nézni is tereh;

Valahogy vannak a magyarban olyan szavaink, ahol a betűk helyet is cserélhetnek, mint a kehely – kelyhek szóban, és valahogy alakult ez a tereh – terhek szó esetében is. És hogy ez honnan származik? Idézem a Nyelv és Irodalom szócikkét:

A teher a német Tracht bajor-osztrák alakváltozatából, a trächtből származik: ennek jelentése ’teher’. (Megjegyezzük, hogy ’terhesség’ is, tehát a terhes ’viselős’ jelentés nem magyar újítás. Az érdekesség kedvéért hozzátehetjük, hogy a német szó a tragen ’hord, cipel’ szóval tartozik egy családba, így a magyar tróger, illetve trágár szavakkal is összefügg.)

Mégis, most, hogy mindezt megtudtam sem fogok visszaszokni arra, hogy az állapotosokra, viselősökre vagy várandósokra ezt a szól használjam, és ennek több oka van:

ma a hangzása miatt is a teher szó jut erről a szóról eszembe, hogy egy helyzet nekem terhes. Van, hogy “viselős” vagyok egy problémával, de ebben az esetben más nem gondterhes vagyok, hanem közel a megoldás…

a szakirodalomhoz kötöm, és ezért sokszor személytelen számomra ez a szó

tudom, mennyi minden okozhat nehézséget, és senkit nem szeretnék ezekre az okokra még tudattalanul sem emlékeztetni…

És te hogy szereted, ha az állapotodra hivatkoznak?

Comments

Molnár Mihály | febr 1,2021Reply

Egyébként a “terűbe esett” kifejezésből képezhető terűs arra enged kövezkeztetni, hogy a terhes valójában inkább ter(ű)-has, ahol aztán a has hasonult, s lett terhes. Állatra máig mondják, hogy hasas. Vagyis ha magyarból lehet származtatni, akkor itt a tér; a terebélyesedő has és a teremtés lehet a forrás (vagy legalábbis a meggyökeresedés oka), nem valószínű, hogy a német szó az. Hacsak nem a vogulba is a németből ment valahogy ld.a Czuczor-Fogarasi még hozzáteszi: “Úgy látszik, egy eredetü a terül, terít igékkel, s a székelyeknél Csikszékben Döbrentei Gábor szerént csakugyan terü. (Régi M. Nyelvemlékek. III. K. 353. l.). Egyébiránt Budenz J. szerént osztyákul, különösen a szurguti szójárásban tágert am. nehéz, s a déli vogulban tarut am. teher. Eléfordul a szerb nyelvben: teret, és tótul: tercha, tyarcha

2022. szept. 8. 12:31
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

10-es és 11-es :DDD

Kérdező, de, teljesen mindegy. Hívd úgy, ahogy akarod az orvos előtt is, ha bevállalod az újabb példabeszédet a helyes szóhasználatról. Ha meg nem akarod hallgatni, akkor hívd várandósgondozásnak. Ezekbe a kinek-van-igaza játszmákba nem érdemes belemenni, mert már azzal vesztesz. Ha megszületik a gyereked, ezt a rokonokkal, barátokkal kapcsolatban is meg fogod tapasztalni.

2022. szept. 8. 13:28
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Mert a szakrendelés nálatok várandósgondozás..ez a hivatalos neve..

Lesz ez még durvább is…legközelebb figyelj oda, legyen meg a boldogságuk😉!

2022. szept. 8. 14:11
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Látom a kórházaknak sincs jobb dolguk, mint kifejezéseken rúgózni. Ne vedd magadra, kijavítanak, kijavítanak és kész.

Amúgy meg nekem 38. héttől igenis teher volt :D igazi terhesség :D de azért édes teher ;)

2022. szept. 9. 09:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!