GDM-es kismamák mikor áll vissza szülés előtt a cukor?
Úgy hallodtam napokkal előtte kezd normalizálódni ez is jele a szülés megindukasanak
Ti vettetek ilyet észre vagy kamu az egész?

Tesómnál pl szülés óta több mint 2 év eltelt, és azóta se rendeződött.
Szerintem ez nagyon egyénfüggő, nem lehet általánosítani.

Vsz már alapból inzulinrezisztens volt a gdm-es kismamák többsége. Abból meg diab lesz csak idő kérdése.
A GDM nekem 2-3 hét alatt javult jelentősen. Kezdetben még kis hihágásra (pl cukortartalmú keksz kóstolása) is 7 felett mértem, de azért nem reagàlt már úgy be, mint addig, és valóban a szülés előtti hetekben picit jobb volt, de az nekem kb annyi, hogy a kimért tk kenyerem mellett nem vitte az égbe mondjuk pár karika paradicsom.
A 6 hetes terhelésem hibátlan volt (a 60 perces is 6,5 volt, a 120 meg 5 körül), de csak cukrot nézettem, 0-60-120 percnél, inzulint 1 évnél tervezek.
De én sajnos nagyon érzem, hogy egy durvább diétahibára (pl két szelet normàl torta) szépen kimelegszem és fáj a fejem, rossz a látásom. Pedig 15kg-vel kevesebb vagyok, mint amivel másfél éve teherbe estem.
Az inzulinrezisztenciára a fogyás nagyon jó, akár nagyon sok évvel is eltolhatja a cukorbetegség kialakulását. De ettől még aki gdm-es volt, az nagyon magas rizikójú.

Valaszolnank, ha az egyetlen értelmes valaszadonak nem olyat írtál volna amiből süt, hogy nem értesz hozzá.
Amúgy ez tényleg egyén függő, nem tudod ezzel megjósolni, hogy szülni fogsz-e.

Kétféle GDM van alapból:
1. Akinek a méhlepény által termelt hormonok idézik elő az inzulinblokkot, ebből következik hogy ahogy leválik a méhlepény, utána javulás következik be (hogy percre pontosan mikor, nem lehet megmondani, de erre mondják azt, hogy "szülés után rendeződik"), egyéni faktor is.
2. Akinek eleve problémás volt a hasnyálmirigy ß-sejt működése
(ami korábban (akár enyhe) inzulinrezisztenciaként is jelentkezhetett), azoknak sokszor a terhesség felerősíti, és itt aztán tényleg egyéni nagyon, hogy mikor áll vissza.
Szóval - gondolom nem fog tetszeni a válasz :D - de nem lehet megmondani hogy most Neked mikor fog visszaállni. Ha szerencsés vagy, az első eset vonatkozik rád, és rendeződik szülés után. Ha nem vagy szerencsés, a szervezeted nem tud visszaállni mert a 2. típusú, eleve problémás működésbe esel. Ezt hogy ki melyikbe esik, nem tudják egyébként megmondani terhesség alatt, csak tippelnek, és a 2. esetben is kb. 50-50%, kinek áll vissza a szervezete.
Ha kétségeid vannak, folytasd a diétát szülés után is, és menj el kontroll vérvizsgálatra pár hónappal később.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!