Ez most PCOS lehet?
Kb. 1 éve próbálkozunk babával, de eddig semmi.
Gyógyszerrel helyreállított pajzsmirigy alulműködésem van és IR-em is, de utóbbi a szigorú diéta, mozgás és gyógyszer hatására szinte már teljesen rendeződött. Fogytam is 25 kg-t.
Az endodokim a papíromra pcos gyanút írt, de a leleteim alapján nem értem miért. Tudom, hogy Ir-el gyakran együtt jár, de a menstruációm teljesen rendben van, 28 napos ciklusaim vannak, sosem maradt ki egy se, lh fsh ösztradiol tesztoszteron hormonjaim rendben.
Ennek ellenére a 21. napi progeszteronom mindig alacsony :( vagyis nincs rendes peteérésem/tüszőrepedésem.
Lehet ez pcos miatt?
Legutóbb a dokim azt mondta, hogy ezt a 3 hónapot még csináljam meg, emelte kicsit az ir gyógyszert, javasolt inofolikot és q10et, hogy megtámogassuk a petefészkeket. De ha a 3 hónap múlva esedékes kontrollig sem javul a helyzet, akkor javasolja a Kaálit :(
A PCOS-nek megvannak a maga kritériumai, ha ezek nem állnak fenn, akkor nem vagy PCOS-s.
Az alábbiak 3 dolog közül 2-nek kell fennállnia + minden egyéb, hasonló panaszt okozó problémát ki kell zárni
1. Oligo- vagy anovuláció (Azaz 3 hónapnál ritkábban jelentkező vagy hiányzó peteérés). Ha neked van ovulációd, csak alacsonyabb a progeszteronod, mint a normális lenne, akkor ez nem áll fenn.
2. Magas androgénszint labor- vagy klinikai jelei. A laborjelek, hogy ha magas a tesztoszteron vagy DHEAS szint, ill. ha alacsony az SHBG. Klinikai jel, hogy ha nem megfelelő helyeken vagy nem megfelelő mértékben szőrösödsz (bár ez nyilván elég nehezen megítélhető), ha nagyon zsíros a bőröd, acnéid vannak, hullik a hajad stb.
3. Policisztás petefészek UH-os képen (petefészkenként legalább 12 7-10 mm-es tüsző, 10 cm3-nél nagyobb petefészek-térfogat).
Ha neked ebből nincs meg legalább kettő, akkor nem vagy PCOS-s. Legalábbis a jelenlegi besorolás szerint.
Egyébként az ovuláció kiváltására ill. segítésére azért vannak olyan gyógyszerek is, amelyekhez nem feltétlenül kell a Kaáli intézetig menni. Első körben lehet az is elégséges lenne, ha olyan nőgyógyászt keresnél, aki ilyen kezelésekben jártas.
Mintha magamat olvastam volna Kérdező! Ugyanez volt nálam is. Pcos-ként néztek rám, holott semmi jellemzője nem volt nálam megtalálható.
Most már nem is foglalkozok azzal, hogy vajon van-e vagy sem, ugyanis 5 év és 4 sikertelen lombik után spontán sikerült.
Amit még javasolnék erre a 3 hónapra, amit az orvostól kaptatok, hogy gyorsan nézess D-vitamin szintet és ha alacsony, akkor azt is kezdj el szedni. Férjemnek és nekem is 50-55 között volt (75 felett normális), heti 1x30000NE-t szedtünk mindketten. Tettük ezt nagyjából 4-5 hónapon keresztül mire pozitívat teszteltem.
27 hkm
Köszönöm a válaszokat :)
A dokinő a laborom alapján anovulációt írt a papíromra januárban, majd a júliusi kontrollon a progeszteron elég jó volt, arra már azt mondta volt peteérés, de még vigyük feljebb. A legfrisebb leletemen megint alacsony a progeszteron, szóval nem tudom...
Sajnos az IR és alulműködés miatt vannak olyan tüneteim, ami előfordulhat pcos miatt is, de mióta javult az IR ezek is javultak.
Tesztoszteron rendben van, többi még nem volt nézve, mivel az IR volt a legsürgetőbb.
D vitamin se volt nézve, de szedek nagyon jó multivitamint amiben az is van, plusz vasat, q10-et, átmenetileg szelént, folsavat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!