Pco szibdromám van. És azt szeretném meg tudni hogy minden pcos betegnek magas az inzulinrezisztenciája?
ere a kérdésre szeretnék választ kapni
mivel az orvosom azt monta hogy nem magyas az IR és nem kell gyogyszert szendem és nem is kella diéta.
Szia, üdv. a klubban! Én 26 éves vagyok és 2O1O-ben tudtam meg, hogy PCOS-om van és fogamzásgátlót adtak rá, mivel túltermelt a pajzsmirigyem. A tabletta szépen rendbe is tette a pajzsmirigy részt. A cukor szintem mindig jó volt- soha nem küldtek terhelésesre- de most elültetted a bogarat a fülemben- úgyh a héten megcsinálom. Amúgy 1,5 éve próbálkozunk a babával- de sehol semmi. Nemrég hiperstimulált lettem- mivel kaptam peteérés serkentő tabit- de nem voltak hajlandóak megrepedni.... És csak nőttek. A legnagyobb 8 cm volt, a legkisebb 6 cm és öten voltak. Úgyh vigyázz evvel- ha kapnál ilyen tabit.
Amúgy a kelleténél soványabb vagyok- vagyis a petefészkeimen kívül semmi sem utal PCOS-ra, de az viszont nagyon.
Az egyik ismerősöm azt mondta, h PCOS-sal nem is lehet spontán teherbe esni. Te tudsz élő embert akinek sikerült?
Szia Második! Az első vagyok:)
Sajnos azt kell mondanom, hogy az eseted a tökéletes példa arra, hogyan kezelik félre a Pcos-eseket.
Amúgy lehetséges spontán teherbeesni, ha jól van kezelve az ember. Konkrétan egyik barátnőm először egy, majd másfél évvel később ikrekkel lett spontán terhes, szintén pcos-es, de kezelték. Diéta, sport, stresszkezelés, metformin. Ennyiből áll a kezelés.
Szia Első! Második vagyok!
A diétán az alacsony glikémiás indexű étkezést érted? Sportolok- cross fit. Stresszkezelés? (nagyon stresszes vagyok- de valamilyen szinten igyekszem kezelni). Metformint az orvos ír vagy magamtól is beszerezhetem?
Nekem kb 25 éves korom óta fennállt a PCOS gyanú, de mint minden nőgyogyi, engem is csak hormonokkal akartak tömni, kivizsgálás nélkül. Világ életemben rendszertelen volt a vérzésem, sokszor hónapokra kimaradt. 165 cm-emhez soha nem voltam több 55 kg-nál. Vércukrom mindig rendben volt, a hajam nem hullott stb.
Aztán egyszer csak egy év alatt híztam 15kg-ot, és teljesen elmaradt a menzeszem. Nem is próbálkoztam sztk-s dokival, magán meddőségi klinikára mentem, és kb fél órás beszélgetés, és egy UH után már küldtek is terheléses inzulin, és cukor vizsgálatra. Az inzulin értékeim az egekben voltak.
3-as kezelés után 5. hónapban sikerült a baba.
Én is a helyedben elmennék egy hozzáértő nődokihoz, vagy egy endokrinológushoz, és kivizsgálást kérnék.
Előfordul, hogy a policisztás oka nem IR, de ez ritka, viszont akkor is szükségesnek éreznék legalább egy hormonkivizsgálást.
Ha szerinte nem ir, akkor mit mond, mi az oka?
Egyébként kezeletlen IR-rel is lehet teherbe esni, dokim úgy fogalmazott, hogy beugorhat egy-egy peteérés, tüszőrepedés egy-egy jobb hónapban, de sokkal nagyobb a vetélés esélye is. Kár kockáztatni a kudarcot.
Sziasztok!!
kérdezhetek valamit??gyógyszerrel kapcsolatba!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!