Mi pontosan a PCOS? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan derül ki? Menses előtti napokig tartó barnázás utalhat PCOS-ra?
a barnázás progezsteron hiány miatt lehet.
Itt van egy teszt hogy mennyire esélyes nálad.
De ez az eredmény sem szentirás, nekem pl az jön ki hogy minimális rá az esély mégis van. nekem csak annyi tünetem van hogy vannak a policiszták és teherbeesési problémám van. ezenkivül semmi, csak enyhe inzulinrezisztenciám volt ezért sem volt tünete.
Alapvetően a PCOS egy összetett anyagcsere-betegség, aminek a pontos okát még mindig nem tudja senki.
A diagnózis felállítására az alábbi kritériumrendszer használatos:
1. oligo/anovuláció (ritka vagy hiányzó ovuláció)
2. magas androgénszint klinikai vagy laborjelei (magas androgénszint kimutatása laborvizsgálattal, szőrösödés, pattanások, kopaszodás stb.)
3. A petefészekben számos apró, éretlen tüsző jelenléte (legalább az egyik petefészekben)
A 3 kritérium közül kettőnek kell meglennie, emellett az összes többi, hasonló tünetet okozó betegséget ki kell zárni, akkor mondható ki a PCOS.
Emellett számos eltérés lehetséges, de azok nem diagnosztikus kritériumok, vagy társulnak a PCOS-hez, vagy nem. Ilyen pl. a túlsúly, a magas LH/FSH arány a ciklus első felében, az inzulinrezisztencia, emelkedett prolaktinszint stb.
A napokig tartó barnázás utalhat progeszteron hiányra, ami akár PCO-hez is társulhat, de állhat önmagában is.
A ciklus második felében (28 napos ciklusnál a 21. napon) történő progeszteronszint meghatározással vizsgálható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!