Hormon és inzulin lelet kiértékelés?
Sziasztok, Segítenétek a hormon és inzulin leletem kiértékelésében?
23. ciklusnap progeszteron 18,05 nmol/l
FSH: 4,89 lU/l
LH: 4,43 lU/l
prolaktin: 419,20 mlU/I
ösztradiol: 144,3 pmol/l
tesztoszteron: 1,33 nmol/l
anti TPO: 7 IU/ml
glukóz: 4.9
glukóz 60 perc: 8,8
Glukóz 120 perc: 7,3
Merckformint tablettát írt fel a doki akihez mentem, rendszeres testmozgást és mediterrán diétát.
(A terheléses cukrom gondolom katasztrofális..)
A hormonokról nem mondott semmit.
Bejelentkeztem a Mens Mentisbe, mert nagyon jókat hallottam az ott dolgozó orvokról, de januárra kaptam időpontot.
Viszem majd a leleteimet, de addig is kérlek segítsetek, mennyire nagy a "baj".
(Új vagyok ebben a témában, nézzétek el nekem ha hülyeséget kérdezek.)
Köszönöm!
Szia.
Kis megnyugtatás: nem katasztrofális a terheléses cukrod, de magas.
A hormonokról: az FSH és LH-n kívül a határérték alatt/felett vannak, de ezt mindenképpen a maga teljességében kell hogy értelmezze egy orvos. A Mensmentisben szerintem minden kérdésedre választ kapsz majd, addig is a legjobb amit tehetsz, hogy követed az orvos által előírtakat (gyógyszer, diéta, mozgás = hármas kezelés).
Köszönöm a válaszodat.
Ultrahangon megnézte a petefészkeimet, a bal oldalira azt mondta enyhén policisztás jellegű.
Igazából napra pontosan jön meg minden hónapban a mensim, nincs barnázásom, 7 hónapja használok ovu tesztet, mindig 13. napon pozi, másnap elhalványul. Ultrahangon mindig láttak érett tüszőt 12. nap környékén.
Próbáltam utánaolvasni a dolgoknak, de mindenhol mást írnak. Nem tudom, hogy pcos vagyok e, a leletem alapján vagy "csak" inzulinrezisztenciám van.
Van már egy 1,5 éves kislányom , 1 kihagyott tabletta mellett fogant, nem változtattam életmódot nem értem miért lettek ilyen eredményeim..miért híztam 55kg-ról 68-ra és lettem teli pattanással mint egy pubertás fénykorát járó lány:S
Még egyszer köszönöm a válaszod, ha valaki leírná, hogy hormonok közül melyik mire jó vagy melyik alacsony vagy magas..hálás lennék.
A hormoneredményeid jók, kivéve az anti TPO-t, mert annak a határértéke 5,61IU/ml. Ez nálad egy kicsit magasabb, ami a pajzsmirigy autoimmun gyulladására utal. Ez annyit jelent, hogy nem árt időként ellenőriztetni a pajzsmirigy hormont (TSH, T3. T4) Ezenkívül szelén szedését javasolták pl. nekem is a Mensmentisben, mert az lassítja a gyulladás "terjedését".
Ami a cukorértékeket illeti, ahhoz jó volna látni az inzulinszinteket is, mert önmagában ebből nem sok szűrhető le. A Mensmentiben biztosan kérni fogják majd, mert anélkül nem diagnosztizálnak. A cukorértékek egyébként valóban emelkedettek, mindenképpen kellene hozzá az inzulinérték is. Ezek, valamint az általad leírt tünetek alapján valószínűsíthető az IR (inzulinrezisztencia)
Ezzel a problémával egyébként a legjobb helyre mész: én is hozzájuk járok, és valóban nagyon profik.
Az, hogy nem változtattál életmódot és úgy lett problémád, semmit sem jelent, ez általában így szokott lenni. A hízás miatt érdemes lenne esetleg TSH-t nézetni, mert ez utalhat pajzsmirigy alul működésre is.
Azért ne aggódj feleslegesen, kezelhető a problémád!
Szia.
Inzulin szintek:
0":20,1 mlU/l
60": 129 mlU/l
120":109 mlU/l
TSH: 2,53
Erre azt mondta, a dokim hogy tökéletes (én ezzel nem értettem egyet, de nem akartam megkérdőjelezni a szaktudását attól függetlenül, hogy mindenhol azt olvasom 1 körüli a jó érték ha babát szeretnénk)
Kedves előző válaszoló: tudom nem vagy orvos, de Pcos is lehet a leletem alapján? Mert valahol azt olvastam ha az LH érték nagyobb mint az FSH akkor valószínű, hogy pco is áll a háttérben...de nekem nem nagyobb.
Szia! 3-mas vagyok. Tényleg nem vagyok orvos, csak egy sorstárs. Az inzulin eredményeid alapján IR-d van. Ez valóban sokszor jár együtt a PCOS-sel, de nem mindig. Egyébként akkor is lehet PCOS-d, ha az FSH:LH arány nemeltérő, tehát nem magasabb az LH érték. Ennek diagnosztizálása összetett folyamat, azt a Mensmentisben megcsinálják.
A TSH kicsit magas, valóban az 1 közeli eredményt tartják jónak a teherbeeséséhez. De ez nem jelenti azt, hogy ezzel az értékkel nem eshetsz teherbe. Nagyobb gond az IR ebből a szempontból, azt mindenképpen kezelni kell. Erre jó a Merckformin (én is ezt szedem), a mozgás és a diéta. Ha fogynod is kell, akkor 160g-os CH diéta javasolt. Ennek utána tudsz nézni a neten addig is amíg eljutsz a Mensmentisbe.
Nekem egyébként rosszabb eredményeim voltak (már sajnos IGT-m van), mégis megoldhatónak látszik a probléma, és remélem a gyógyszer is elhagyható lesz. Úgyhogy fel a fejjel!
Kedves Sorstárs:)
Köszönöm a válaszaidat sokat segítettél, legalább tudom milyen irányba induljak el.
10gk súlyfelesleg van rajtam jelenleg..szóval kell fogynom.
Te is a Mensmentisbe jársz?
És ha igen kihez?
Te is baba miatt jársz oda (mármint babát szeretnél?)
Én leghamarabb Dr. Breyer Helgához kaptam időpontot..remélem Ő is tud rajtam segíteni..mert mindenhol Tűű dokit említik.
3-mas és 5-ös vagyok.
Igen, én is a Mensmentisbe járok, és úgy érzem megéri. Pedig tőlem kicsit messze van, 240 km-re.
Én is Breyer Helga doktornőhöz járok.
Nem baba miatt mentem el, hanem, hogy rendbe hozzam magam. Van 2 kislányom és nem tervezünk többet, de úgy éreztem, hogy elérkezett az ideje, hogy végre magamért is tegyek valamit.
Mivel a lakóhelyemen nem találtam megfelelő orvost, ezért körülnéztem, így jutottam el a Mensmentishez.
Biztosan tud segíteni rajtad a doktornő, amiben pedig esetleg nem, ahhoz nőgyógyász segítségét fogja kérni.
Utána jártam ennek a 160g-os Ch diétának..felmerült 1-2 kérdés.
Jó ha ezt a tápanyagtáblázatot használom?
Ha pl tökfőzeléket csinálok akkor, honnan tudom abból mennyit ehetek?:))
És ugye a legtöbb húsban nincs szénhidrát..akkor mégis mennyit lehet mellé enni?:)
És ugye az ebédnek fele lassú fele gyors felszívódású szénhidrátnak kell lennie..egy tejfölös tökfőzelék minek számít? Vagy a húsok?
egyenlőre olyan bonyolultnak tűnik..de nagyon szeretném csinálni.
Előző vagyok. Az én diétám így néz ki: reggel 30g lassú szénhidrát, tízórai:10g lassú+10g gyors szénhidrát, ebéd:50g lassú szénhidrát, uzsonna: 20g gyors, vacsora: 40g lassú szénhidrát.
Este írok privit, rengeteg anyagom van, amit tudok küldeni.
Hálás vagyok, hogy segítesz!
Este várom, hogy írj:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!