Kérhetek átjárhatósági vizsgálatot a nőgyógyászomtól?
Már picit több mint 1 éve nem sikerül teherbe esnem, pete érésem rendben van.
Édesanyámnak pete vezeték elzáródása volt, éveken keresztül nem esett teherbe amíg meg nem műtötték. Utána azonnal.
Félő hogy örököltem.
Kérhetek átjárhatósági vizsgálatot a nőgyógyászomtól csak úgy? Vagy csak más vizsgálatok után ő dönthet úgy hogy elküld?
Ugyan azt nem tudom, hogy mennyire öröklődik az ilyen, de nem ezzel célszerű azért kezdeni. Milyen vizsgálatokon vagy túĺ? Párodnak megvolt már a spermavizsgálat?
Az átjárhatósági az utolsók között szokott lenni, elég fájdalmas is, ráadásul a "jobbik", ultrahangos verzió (hycosy) csak magánban, fizetősen elérhető, ha jól tudom.
Anyukámnak is mindkét petevezetéke el volt záródva, de az egy fiatalkori felfázás eredménye volt, eszembe se jutott, hogy örökölhetem (nem is volt ilyen problémám tényleg).
Laborban pajzsmirigy, terheléses cukor stb vizsgálatok megvoltak. Nem volt semmi eltérés. A párom is volt már vizsgálaton, nála minden rendben. Bőven az átlag szám felett volt az eredménye. Ezért gondoltam arra, hogy nem e el van záródva.
3-mas És neked azóta sikerült teherbe esned?
Ha magánorvos, akkor azt kérsz amit szeretnél.
Petevezeték elzáródást nem lehet örökölni, általában korábbi gyulladás miatt alakul ki. (felfázás,endometriózis stb..)
6-os sajnálom, kitartást!
7-
Tehát ha jól értem akkor magánban azonnal csináltathatok, és TB alapon is csinálnak csak az hosszadalmasabb folyamat? Vagy ott egyáltalán nem is csinálnak?
Nagyon szeretnénk már, de utána néztem és magánban sajnos elég drága lenne.
Tb alapon az ultrahangos hycosy-t ritka ahol csinálnak. Szerintem csak meddőségi központban, és ott is csak egy-egyben.
HSG-t (röntgenes) szoktak inkább tb alapon, az elvileg jobban fáj. Erre tb-s nőgyógyász beutalhat, de csak ha ő indokoltnak tartja, és tuti nem 2 hét bekerülni, ráadásul ciklus első felében kell menni.
Mondjuk 1 év után már eléggé indokolt....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!