Olyankor mi a helyzet ha behívtak oltásra jövő hétre, de közben halvány pozit teszteltem?
Én terhesen szerintem nem oltatnam be magam, mert nagyon bizonytalan még az oktas magzatra való hatása, és egészséges szervezet mellett maga a covid nem okozott magzati problémát, és a sulyos lefolyás is ritka fiatalabb nőknél, viszont oltás után több ismerős is rosszul lett, nagyon belazasodott. De ez egyéni döntés, és mindenkinek mérlegelni kell.
Egy barátnőm most terhes, ő szeretne oltást, de orvos azt mondta neki, hogy az első trimeszterben semmiképp sem javasolt.
Jól tudod, hogy első 12 hétben nem adják és utána se a Sputnikot, hanem Pfitzert vagy Modernát. Ez csak óvatosság, mert nem ismert, hogy bármi bajt csinálna bármelyik oltás a terhesség alatt, az viszont ismert, hogy ha elkapod a koronavírust, az nagyon is okozhat bajt. Nyilván az oltás után az esetleges lázat csillapítani kell, ez még mindig jobb, mint a koronavírus okozta még magasabb és nehezebben csillapítható láz.
Bennem abban az esetben merülne föl, hogy a terhességet letagadva beoltassam magam, ha amúgy nagy a kockázata, hogy megfertőződöm, és ezt a kockázatot nem tudom leszorítani. Ide tartozik az is, ha a veled egy háztartásban élőknek nagy a fertőzési kockázata (viszont erre megoldás, ha szólsz a háziorvosnak, hogy fészekvédelem jelleggel legalább őket oltsák be). Ha lehetséges, hogy voltam már koronavírusos, akkor elmennék ellenanyagtesztre (idő hiányában csinálnék patikai gyorstesztet), ha pozitív, akkor nem éri meg most rögtön az oltás. Azzal is megpróbálkoznék, hogy fölhívom a háziorvost azzal, hogy talán terhes vagyok, de ezért még nem akarom lemondani az oltást, de nem tudna-e inkább Pfitzer/Moderna időpontot adni, mivel ott ritkább a láz.
Mivel én home office-ban dolgozom, ugyanígy a férjem is, és meg tudjuk oldani, hogy senkivel se találkozzunk, simán kibekkelnénk azt a három hónapot. De lehetne olyan is a munkám, hogy túl nagy a fertőzési kockázat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!