Mit a tegyek PCOS-sel anélkül,hogy gyógyszert kellene szednem?
Vagy diétázol és mozogsz, vagy nem lesz semmi gyógyszerrel sem. Az hogy vékony vagy és fiatal, azt kell mondjam sajnos még rontja is az esélyeidet, mert a szőrös-dagadt PCOS-ses sokszor az jobban kezelhető, mint aki "csak" szétesett hormonháztartással rendelkezik. Utóbbi sokkal rezisztensebb fajta.
A diétának nem az a lényege, hogy te fogyjál, hanem hogy a szénhidrátháztartásod rendbe jöjjön, másból megeheted a kalóriát (fehérje, zsír). Kritikus, hogy normális és minőségi élelmiszereket egyél, már az sokat segít, ha a "szemét" kajákat elhagyja valaki. Kiemelten fontos a D vitamin pótlás. Sajnos családomban is van hozzád hasonló fiatal, sovány lány, a diétáját nem tartja, három-négy havonta menstruál egyet, azt is néha gyógyszeres rásegítéssel.
Azt már nem is mondom, hogy ha IR-ed van, akkor jó esélyed van a terhességi cukorra is (szülés után pedig a 2-es típusú diabetesre), ott pedig a gyerekkel szúrsz ki, ha a diétádba belesz.rsz, mert a vetélésre, preeclampsiára és társaira is ugrásszerűen megnő az esélyed. Szintén ismerős diétázgatás és metformin mellett esett teherbe, a 35. héten szült brutális gyógyszerkombináció mellett is 180/120-as vérnyomással. Pici, filigrán nő amúgy ő is.
Csak azért vagyok ilyen nyers és ijesztgetős, hogy vedd ezt komolyan ha babát akarsz. Ez egy kezelhető állapot, elsősorban életmódváltással, ha szükséges akkor gyógyszeres beavatkozással (meglepően sok esetben bőven elég az életmódváltás). Nem játék, ez egy gyakori, de komoly következményekkel járó állapot.
Drukkolok a babához, de a diétát és a mozgást tartsd!
Utolsónak igaza van.
Vékony PCOS-esként még nehezebb. A diétától nem fogsz feltétlenül fogyni, én se fogytam, mikor csináltam, pedig 47 kiló voltam akkor.
Sport és diéta, d-vitamin, inofolic. Ezeket tudod tenni.
Én is 160 cm vagyok és 53 kg voltam amikor kiderült, hogy pcos-em van, és hozzá tenném még azt is, hogy nekem nincsen inzulin problémám, az egyetlen tünetem igazából az volt, hogy egyáltalán nem menstruáltam. Egy évig próbáltam helyrehozni a hormonjaimat étrenddel, sporttal, gyógynövényekkel, stb., viszont nekem semmi nem használt.
Aztán elmentem orvoshoz és kaptam gyógyszert, ami segített, hogy peteérésem legyen. Én sem vagyok nagyon a gyógyszerek híve és nagyon nem bírtam jól ezt a gyógyszert, de már annyi ideje problálkoztunk akkor, hogy már igazából mindegy volt...
Viszont sok emberről hallottam, akiknek sikerült gyógyszer nélkül is teherbe esniük, de sajnos ez nem mindenkinél van így. De én a helyedben minden képpen megprobálnám először rendbe hozni a dolgokat természetes úton, mert az sokkal jobb lenne hosszú távon is. A gyógyszerek meg amúgy meg nem hozzák rendbe a pcos-t csak segítenek a vele járó kellemetlenségekkel.
Amúgy a 3. gyógyszeres ciklusban végre volt peteérésem és sikerült is teherbe esnem. És azóta nem szedek semmilyen gyógyszert se, és eddig minden rendben ment. (Most vagyok 31 hetes)
Sok sikert! :)
Én voltam terhes gyógyszer nélkül, koraszülött lett a fiam.
Voltam terhes gyógyszerrel, időre született a fiam.
Voltam terhes újra gyógyszer nélkül, véletlenül, elvetéltem.
Újra terhes vagyok, szedem a gyógyszert, az endodokim annyit mondott, ha jót akarok magamnak, a 36 hétig abba sem hagyom.
Itt nem az a kérdés, hogy akarom-e szedni.....
Én is úgy hallottam sajnos, hogy a vékony IR/PCOSeseknek nehezebb.
Pár természetesebb tipp, de ha ezek sem hatnak pár hónap múlva, én is a kivizsgálást ajánlom:
- diétában pár változtatás: szénhidrát leredukálása. Nem elhagyás, tervezett teherbeesésnél nem javallott ketózisba kerülni. Teljes kiőrlésű dolgok, édesítős nasik ritkán, normál nasiból nagyon kis adag, inkáb du.
Tejtermék elhagyása (már van olcsóbb és jó mandulatej, sokféle), ha kemény vagy, a glutént is érdemes próbaszerűen elhagyni. Több friss zöldség, néhány, alacsonyabb cukortartalmú gyümi, ebédkor-délután.
- HIIT és súlyzós edzések 2-3x egy héten, pld kettlebell. A pcos miatt lehet magasabb a tesztoszteronszinted és könnyen pakolhatsz magadra izmot, ami segít az inzulinérzékenység fokozásában
- Aviva torna tanfolyam, otthoni gyakorlás. Sokan esküsznek rá, nekem katasztrofális ciklust hozott helyre, bár sajnos teherbeesésre még várunk.
- Talpreflexológiáról hallani még sok jót, főleg külföldön, speciálisan meddőségi kezelések is vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!