Belezavarodtam ebbe a kesoi peteeresbe, meg szerintem mar ugy az egeszbe. Valaki elmagyarazna/kijavitana? Koszonom.
Olvastam itt sokszor hogy a kesoi peteeresnel a teszt kesobb mutatja ki a terhesseget, ezt ha jol ertem olyasmit jelent hogy kevesebb mint 14 nap telt el a mensiig a peterestol? ( a 14.napig tortenik meg a beagyazodas?)
Viszont ilyenkor ha pl 1 het telt el, szinten kimarad a menstruacio de csak ra 1 hettel mutatja ki? Hogy marad ki a menstruacio ha nem tortent meg teljesen a beagyazodas?
A beagyazodas nem 14 nap, hanem olyan 5-10 nap kornyeken van, ez valtozo.
Ha kesobb van oeteeres, akkor a mensi is annyival kesobb jon, ha van terhesseg, ha nincs.
Az, hogy megjon a mensi, egy folyamat resze. Ugye peteeres utan a petesejt helyen sargatest alakul ki, progeszteron termelodik. Ezzel megkezdodik a lutealis szakasz, ami altalaban (de nem mindenkinek) 14 nap.
Amig a progiszint magas, addig nincs mensi. A sargatest kb 14. nap kornyeken megszunteti a progeszteron termeleset, a progiszint leesik, a mensi megjon, ha nincs baba.
Ha megtortent addigra a beagyazodas, akkor viszont a sargatest termeli tovabb a progit, azaz nem lesz mensi.
Ha neked ebben a ciklusban a 14. nap helyett 21. napon reped meg a tuszo, akkor a 21. napon kezdodik meg a 14 napos lutealis szakaszod (vagy amennyi neked, nem tudom). Ha nincs baba, akkor 35 napnal szamolhatsz a mensire, ha van baba, akkor a progi termelodik tovabb es nem jon meg a mensid a 35. napon, lehet tesztelni.
A mensi igy is, ugy is kesobb jon, mert nem a baba miatt nincs mensi kb 14 napig a peteeres utan, hanem a progi miatt, ami baba nelkul is van.
Szoval ha kesik a peteeres, akkor nem szabad a mensit a szokasos napra varni, mert meg nem tart ott a ciklus. Valojaban az meg nem a ciklus vege, annyi napot ra kell szamolni, amennyivel csuszott a pereres is.
Normál esetben a peteérés kb a két menzesz közt félidöben van, azaz 28 napos ciklus esetében a 14. napon.
Ha ekkor történik az aktus, akkor nemsokára megtermékenyítödik a petesejt és az aktus után kb 14 napra már lehet pozitív a teszt, mert akkorra megtörténik a beágyazódás és a szervezet elkezd terheshormonokat termelni.
Ha megtörtént a megtermékenyítés, akkor utána nincs menstruációd jó pár hónapig.
Ha késöi a peteérés, akkor (még mindig a 28 napos ciklusra számítva) nem a 14. napon történik, hanem késöbb, pl. a 18 napon. Ekkor a megtermékenyítés illetve beágyazódás is késöbb lesz, mert egyszerüen minden elcsúszik ennyi nappal. Természetesen ilyenkor sem lesz menstruáció.
Viszont van olyan ritka eset is, amikor a várható menstruáció elötti napon van peteérés, ilyenkor a legtöbbbször ez a menzesz még normálisan megvan, mert a megtermékenyítés csak pár nap múlva fog megtörténni a petevezetöben.
Ilyenkor a teszt csak - a példában - 4 nappal késöbb lesz pozitív.
Nálam a progeszteronhiány rövid luteális szakaszt is okozott. Minden hónapban a 20. nap körül van peteérésem, és 29. naposak a ciklusaim.
Mikor terhes lettem, akkor a menstruáció napján volt egy kis barnázás, ez két napig tartott, aztán semmi.
A peteérés után 15 nappal lett a teszt pozitív először. Vagyis majdnem egy hét késés után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!