Milyen teát esetleg vitamint szedjek, hogy könnyen teherbe essek?
Nemreg volt egy elhalt terhessegem,
Most 1.5het mulva tudunk probalkozni ujra!
Szeretnenk nagyon a babat,de fel szeretnénk elotte keszulni ra rendesen!
Folsav (főleg metafolin, folát formában, ami jól felszívódik) vagy B-vitamin komplex egyes fejlődési rendellenességek ellen véd, ha már a tervezéskor elkezded szedni. Komplex terhesvitamint is szedhetsz már a tervezéstől, nekem a Jutavites vált be, jól felszívódó folsav van benne és terhesen a vérképem is jó tőle.
Nekem a cickafark tea nem jött be, összekuszálta a normál ciklusomat.
Igen, a folsav nem a teherbe esést segíti, hanem segít megakadályozni egy fejlődési rendellenességet a magzatban, s mivel ez a szakasz rögtön az embrió fejlődésének az elején van, ezért kell már fogantatás előtt szedni, hogy biztosra menj.
Én úgy tudom, hogy a legtöbb esetben 1-2 spontán vetélés előz meg minden első terhességet. Így "készül fel" a szervezet, ezek az első 5-8 hétben történnek, így sokszor nem is tud róla a nő, hogy várandós volt és vetélt, persze az elhalt terhesség előrehaladottabb állapotot feltételez, nem egy ilyen általános korai vetélést.
Szerintem szedj D3-vitamint, mert az ilyen borongós szakaszban már normál élethelyzetben is javallott. Ez egyébként létfontosságú a babának, amíg Te az immunrendszeredet (és fogamzást) támogatod vele, neki a csontépítéshez kell minimum 3 éves koráig, kezdj napi 2000 NE-vel. (Írasd fel háziorvossal, olcsóbb.)
E-vitamin is jöhet, s a C-vitamin támogatja az E és D felszívódását is, úgyhogy az is jöhet. :)
Fontos még a B6 és 12, amit leginkább egy pakkban kapsz meg valamilyen B-vitamin komplexként, de ezekben általában a folsav (B9) nincs benne, vagy csak kis mennyiségben van benne. Mai álláspont szerint amíg egy évtizede még 1-1,5 mg-ot javasoltak szedni az említett fejlődési rendellenesség kivédésére, ma már 3-6 mg közti a javallat, ehhez képest az "átlag felhasználó" 0,4 mg napi szükséglete nem túl sok, úgyhogy én Eurovit 3 mg folsavval pótolok, ez olcsóbb mint az ugyanilyen cseh folsav. Egyébként miután elkezded szedni, érdemes 3-4 hét múlva egy vérvizsgálattal ránézni a véred szérum-folsav tartalmára, ha abban meglátszik hogy szeded, akkor minden remek, ha nem látszik, akkor meg folátra kellene áttérned, ami a folsavnak egy már kicsivel lebontottabb, jobban feldolgozhatóbb formája, viszont jóval drágább, úgyhogy tényleg csak akkor indokolt, ha nem látszik a véredben a bevitt folsav.
Szedni kellene még magnéziumot is valami jól hasznosuló formában, pl. -laktát vagy -citrát, az -orotátot nem mondom, mert drága és nagyon kevés benne a magnézium. Laktát van a Vitaplus (vagy Innopharm) Magnézium-laktát+B6 vagy a Dr Chen Mg+B6 Forte tablettákban. (A magneB6-ot megint nem mondom, mert ugyanaz mint az innopharm, csak 2× olyan drága.) Ja és látod, ezzel már jön is a B6 vitamin (támogatja a felszívódást). Magnézium-citrát sok készítményben van. A magnézium-oxidot kerüld, elsősorban multikban és olcsó cuccokban van, de nem szívódik fel.
Viszont ha magnéziumot pótolsz, kalciumot is lehetne adagolni valamennyit, de az a trükk, hogy egyszerre nem szabad őket beszedni, mert akadályozzák egymás felszívódását, így legalább legyen köztük 3 óra. A kalcium a magnéziummal való sejtszintű egyensúly megtartásához kellhet, ha csak az egyiket szeded, megborulhat. A kalcium felszívódását a D-vitamin támogatja, kb. egy elterjedt jól hasznosuló formája van, a kalcium-citrát (patikában Citrokalcium).
Teából a palástfű és a cickafark a hagyományos segítő teák, de én még eddig nem éreztem változást teától, vitaminoktól és ásványi anyagoktól (megfelelő formában és alkalmazással) inkább.
Ha valamilyen segítő multivitamint választasz, azért ügyelj rá, hogy jól felszívódó formában legyenek benne az ásványi anyagok, továbbá ne legyen együtt Mg+Ca, illetve vas bármilyen más ásványi anyaggal, mert a vas bravúrosan akadályozza a többieket a felszívódásban, hozzátéve hogy önmaga meg nagyon rosszul szívódik fel, még a jól felszívódó vegyületeiből is max. 20%-át tudod felvenni az elemi vasnak.
Párod is utánanézhet egyébként, ugyanúgy vannak gyógyfüvek, javallott vitaminok és még multivitaminok is erre a célra, javítani a sperma minőségén, mennyiségén, a hímivarsejtek mozgékonyságán stb.
Uhh hát nagyon szépen köszönöm az utolsó válaszolónak,hogy ennyi tanaccsal ellátott!
Megfogadom 😊
Mégegyszer köszönöm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!