Kinek hogy sikerült ikrek? Csak kíváncsiságból.
Ugye van a genetika, ha a családban vannak ikrek stb, stb.
Ugye van olyan is, hogy orvosi beavatkozassal.
Esetleg gyógyszerrel? Vagy vitamin "tuningolassal", hogy sikerüljön 1 baba, de kettő lett? Vagy hogyan?
Félre értés ne essék, tényleg csak kíváncsiságból. :)
Egyikünk rokonságában sincs egyetlen iker sem. Nekünk (az újabban hivatalosan nem létezö) spontán peteérés jött be, a menzesz utáni elsö napon voltunk együtt (és a szokottnál is jobb volt).
A spontán peteérés meg azért biztos, mert már több, mint egy éve követtem a peteérést, minden esetben a 25 napos ciklus 13. napján volt, de elötte is több, mint 20 évig midnig 25 napos ciklusaim voltak.
#3 as.
És ez a kíserlet csak a túlsúlyra nezve volt veszélyes? A folsav okozta? Más veszélye nem volt?
Azért ez egy kicsit durva. :O
Nálunk lombikkal. 2-ből 2 megfogant. Sajnos a méhem nem bírta az ezzel járó nagyobb terhelést, és 20 hetesen elvesztettük őket; pedig 6 évet vártunk rájuk...
Azóta én azt mondom, hogy inkább egy gyereknek örüljünk, mint kettőt sirassunk...
#7 es.
Nagyon igazad van. :(
És sajnálom. :(
Regebben olvastam errol egy cikket, nagyjabol ezekre emlekszem:
-Idosebb korban nagyobb az esely az ikrekre (ketpeteju ikrekre gondolok, mert az egypeteju iker terhessegre meg nincs tudomanyos magyarazat, marmint genetikai/eletmodbeli/egyeb osszefugges). Az ok az, hogy kozeledve a klimaxhoz a szervezet probal annyi petesejtet "kilokni" amennyit csak lehet, tehat van ra esely, hogy egyszerre tobb petesejt erik/termekenyul meg.
-afroamerikaiaknal sokkal gyakoribb, genetikai okok miatt
-ha a csaladban noi felmenoknek volt tobb peteju ikerterhesseg, akkor szinten nagyobb ra az esely, mert a hajlam oroklodik arra, hogy egy ciklusban tobb petesejt lokodjon ki
-ha fogamzasgatlo szedese kozben, vagy kozvetlenul fogamzasgatlo abbahagyasa utan lesz terhes valaki, akkor szinten nagyobb az esely ra, mert pl 1-2, vqgy tobb szem gyogyszer kihagyasa utan a szervezet hirtelen mukodesbe lep reprodukcios szempontbol es elofordulhat, hogy tobb petesejt erik be
-minel tobb terhesseg/szules volt elottw, annal nagyobb az esely az ikerterhessegre, elvileg a test szinten nagyobb tempoban "szolgalja" a reprodukciot a sok korabbi terhesseg miatt, emiatt szinten tobb petesejtet lokhet ki egyszerre
-nagyobb sulyfeleslegnel is gyakoribb, ugy remlik, hogy hormonalis oka van, a szlyfelesleg egyutt jarhat hormonzavarokkal, aminek az egyik kovetkezmenye lehet az elegtelen/felborult ovulacio. Tehat vagy nincs ovu hosszabb ideig, vagy epp aktivabb az ovulacio
-szoptatasi idoszakban ugyanez, a magasabb prolaktin szint megakadalyozza a peteerest, de ha epp megis megtortenik az ovulacio, akkor egyszerre tobb petesejt is beerhet
-folsav szedes nagyobb mennyisegben
-jam gyoker, illetve meg egy masik noveny rendszeres fogyasztasa (annak elfelejtettem a nevet) is okozhat hiperovulaciot, van bennuk valamilyen hatoanyag, ami ezert felelos. Pl azokon a reszeken, ahol rendszeresen fogyasztjak ezeket a novenyeket, ott tobb az ikerterhesseg, mint mashol.
-es vegul ott van, amit emlitettel: lombik kezelesek, ovulaciot setkento kezelesek/gyogyszerek.
Lehet, hogy van meg mas is, de csak ennyi ugrott be.
Erdekes cikk volt.
En szemely szerint epp felek az ikerterhessegtol.
Habitualis vetelo vagyok, volt mar ikerterhessegem is, abbol a terhessegbol egy gyereket sikerult megszulni (hala Istennek), azota is tobbszor veteltem. Epp emiatt en nem szeretnek ikerterhesseget, mert mar annak orulnek, ha egy gyereket ki tudnek hordani. Az ikerterhesseg pedig sokkal rizikosabb, mint egy szimpla terhesseg.
Első terhességemből jöttek egypetéjű ikrek.
Nálunk nem volt a családban, férjemék ágán vannak egypetéjűek.
Gyógyszert nem szedtem, természetes úton fogantak. Kistesójuk már egyedül érkezett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!