Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » A férfiaknak 3 hónap kell...

A férfiaknak 3 hónap kell hogy éretek legyenek a kis katonák. Nekünk nőknek is 4 hónap kell az érett tüszőig?

Figyelt kérdés
2015. aug. 28. 20:33
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen neked a részletes választ, nagyon szépen leirtad. Erre gondoltam, valahogy az orvos is így magyarázta el.
2015. aug. 29. 07:51
 12/17 anonim ***** válasza:
Jó, a spermát megbeszéltük. De te te nem is ezt kérdezted, ezt kijelentetted. De mi a fene van a négy hónap alatt megérő tüszővel?
2015. aug. 29. 09:30
 13/17 A kérdező kommentje:
Az a fene van a tüszőkel hogy én azt hallottam hogy ugyan úgy a nőknél is négy hónap kell a teljes ki fejlett pete eresig, persze minden hónapban van, de négy hónapig fejlődik.
2015. aug. 29. 09:38
 14/17 anonim ***** válasza:

Statisztikai átlagban havonta egy petesejt érik meg, ez kilökődik és elindul a petevezetékben. Ideális esetben itt találkozik a spermiummal, ami be tud hatolni a sejtburkon át és megtermékenyíti. Aztán osztódni kezd, közben vándorol tovább, majd beágyazódik a méh nyálkahártyájába, ott pedig 9 hónapig fejlődik. (Ezer buktató lehet közben, de egy nagykönyvi terhesség leegyszerűsítve így jön létre és halad tovább a szülésig.)

Viszont a statisztika átlagokkal számol. Lehet több peteérés is egy hónapban, sőt, egyszerre több pete is megérhet (ilyenkor lesznek a többpetéjű ikrek, ha mindet megtermékenyíti egy-egy spermium).

A petesejtek már magzati korban kialakulnak és egészen a menopauzáig ott vannak - a menopauza gyakorlatilag a készlet kifogyásával kezdődik.

Anyámnak fiatalon eltávolították az egyik petefészkét, így neki nagyjából le is felezték az állományt, 41 évesen nem is menstruált többet.

A kamaszkor az, ami hormonálisan felkészíti a belső nemiszerveket arra, hogy létrejöjjön a fogamzókészség. Ez 7-13 éves kor között kezdődik, egyénenként, rasszonként eltérő időpontban. A magyar átlag 10-12 éves kor (átlag! lehetnek eltérések).

Ezért nem tud teherbeesni egy még nem menstruáló kislány (kivéve, ha pont az első menstruációja előtt történik).

Ezért nem kell egészséges nő esetében 4-5 vagy akármennyi hónap, hanem csak egy. De mint írtam, lehet, hogy valaki két hetente termel egy érett petesejtet, vagy szervi, hormonális hiba esetén csak pár havonta. Ez utóbbi már orvosi kezelést igényel, mert nem megfelelő működést jelez.

Sőt, ritkán, de olyan is előfordulhat, hogy genetikai hiba, vagy teratogén (méhen belüli) hatás miatt egyszerűen nincs valakinek petesejtje. Egy se. Ilyen esetben a nő meddő, csak idegen petesejttel és mesterséges megtermékenyítéssel lehet terhes.

2015. aug. 29. 09:45
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Forrás: [link]

"Talán nem mindenki tudja, de a petesejtek érése 120 napot, tehát kb. 4 menstruációs ciklust vesz igénybe. Az első ciklusban a petesejtek még egészen kicsik és lassan növekednek (másodlagos tüszők). A follikulus-stimuláló hormon (FSH) hatására a második ciklusban preantrális (0,2 mm átmérőjű), majd a harmadik ciklusban antrális (2 mm átmérőjű) tüszőkké érnek. A negyedik ciklusban megy végbe az érés utolsó szakasza. Ezalatt több tényező is befolyásolja a petesejteket, mint a vérkeringés, oxigénellátás, hormonális egyensúly, bevitt tápanyagok és sajnos a stressz is. A megfelelő körülményeket viszonylag egyszerűen biztosíthatjuk."

2015. aug. 29. 09:51
 16/17 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó válaszoló ezt a választ vártam, nagyon szépen leirtad te is, nem tudtam ilyen helyesen szaknyelven le írni pontosan a kérdésem köszönöm szépen nektek a válaszokat.

További szép napot.

2015. aug. 29. 11:25
 17/17 anonim ***** válasza:
7-es vagyok, lepontozónak üzenném előbb googlezzen utána pontozgasson.
2015. aug. 29. 14:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!