Tri-Regol fogamzásgátlót szedek 5hónapja, szombaton (2014. 02.22) együtt voltunk a parommal es belem élvezett kétszer. Lehetek terhes?
Igen ez igaz! remélem minden oke lesz akkor is.
Azt olvastam, hogy a fogamzásgátló olyan "védő felületet" von a méh köré, hogy a spermium nem tud bejutni. Akkor, hogy lehet, hogy sokan a gyógyszer mellett lesznek terhesek?
Nem tudom ezt hol olvastad, de ez nem igaz. :) Sőt mi több, hatalmas nagy butaság! A fogamzásgátló tabletta úgy fejti ki fogamzásgátló hatását, hogy megakadályozza a peteérést. Semmiféle "védőháló" nincs. Annyi, hogy évekig tartó szedésnél előfordul, hogy kicsit elvékonyodik a méhnyálkahártya, de az megint más tészta.
Mivel semelyik módszer nem 100%, mindegyik megoldásban van némi hibafaktor, így persze előfordulhat, hogy valaki a szedése ellenére teherbe esik. De az nagyon ritka. Vagy azért, mert nem megfelelő számára az adott tabletta, vagy nem szedik rendesen, vagy pedig antibiotikum kúra, vagy esetleg más gyógyszer meggyengíti a tabletta hatását, és nem alkalmaznak kiegészítő védekezést.
"Azt olvastam, hogy a fogamzásgátló olyan "védő felületet" von a méh köré, hogy a spermium nem tud bejutni."
A tabletta nem. Léteznek helyi (hüvelyi) fog. gátlók, zselék, amik a méhszájon nem engedik átjutni a spermiumokat. Ezzel keverhetted össze.
A tabletta 2 féle módon hat: egyrészt akadályozza a peteérést, másrészt elvékonyítja a nyálkahártyát (ha mégis érne pete véletlenül, akkor nincs, ahol megtapadjon). Ha vékonyabb a nyálkahártya, kevesebb a vérzés is.
"Akkor, hogy lehet, hogy sokan a gyógyszer mellett lesznek terhesek?"
Nem "sokan". A gyógyszer Pearl-indexe 0,1-0,5
Ez azt jelenti, hogy 1 év alatt 100 így védekező nőből 0,1-0,5 esik teherbe. Magyarul: egy ezrelék. Ez vállalható kockázat szerintem, ez a leghatékonyabb módszer.
Az óvszeré 3-4 (tehát 100 nőből 1 év alatt 3-4), megszakítással 35, védekezés nélkül 85.
Itt olvashatsz erről:
Azért esnek "sokan" teherbe így, mert
- ide panaszkodni járnak az emberek (halmozottan fordul elő ilyen eset)
- könnyebb a tablettára fogni, mint beismerni, hogy hülye voltál és elszúrtad
- sokan nem tudják vagy nem veszik figyelembe, hogy mi gyengíti a gyógyszer hatását (az antibiotikumot tudják, de azt, hogy gyógyteák is, azt nem) - de ez NEM a gyógyszer hibája
Magyarul: ha normálisan szeded, 1 ezrelék az esélyed, ha meghűlés elleni teakeverékkel veszed be vagy antibiotikumra, vagy simán kihányod, akkor jóval nagyobb.
Tehát nem elég minden szemet bevenni, tudni kell, hogy mi befolyásolja a hatását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!