28 napos ciklusnál lehetséges, hogy a 12. napon volt ovulációm?
Szia:)
Nekem is 28 naposak a ciklusaim. Használok ovu tesztet és mindig a 11. napon pozitív, és 12. napon már halványabb a 2. csík. Szóval igen, simán lehet h a 12. napon van ovulációd:)
A luteális fázis (peteéréstől vérzésig) átlagosan 12-16 nap között mozog. Ez így pont 16 nap lenne.
A hő nem mindig esik le, mert a leesés olyan rövid ideig tart, hogy ha az nem a reggeli mérés idejére esik, akkor nem mutatja a görbe.
Gyakorlatilag az első megemelkedett nap számít, meg hogy az utána levő napokban mi történik a hővel, összesen 4 nap kell, hogy visszafelé 100%-ra meg lehessen majd mondani, hogy megvolt az ovu. (Persze babaprojekt szempontjából az már nem sokat segít, csak látja az ember, hogy volt ovulációja)
Megemelkedett napnak az számít, ami az előtte mért hat nap mindegyik értékénél magasabb. Ha ilyet mérsz, aznap érdemes összebújni.
Az alhasi fájdalom megtévesztő is lehet, nekem gyakorta van olyan ciklusom, hogy csak a fájdalmat követő második-harmadik napon emelkedik meg a hő.
A megemelkedett hő a megemelkedett hormonszint következménye. Hogy pontosan mikor szabadul ki a petesejt, azt nem tudni, csak ha folyamatos UH-ra van kötve valaki.
Emiatt lehet csak visszamenőleg megállapítani a görbéből, hogy megvolt-e az ovu, mert ha a tő tartósan fent marad (bizonyos szabályoknak meg kell felelnie az emelkedésnek, ez lehet egy látványos ugrás, lehet lépcsőzetes vagy cikkcakkos is).
De babaprojekt szempontból az első megemelkedett napon érdemes együtt lenni, napközben, vagy még annak az estéjén, mert a hímivarsejtek tudnak várni, ha esetleg egy kicsit később szabadul ki, a petesejt meg szintén elél átlag 12-24 órát, bár egyes nőknél ez csak 6-18 óra.
Köszi a hasznos válaszokat.
A 12. napon éreztem alhasi görcsöt, és a 14 napon emelkedett meg a hőm, akkor lehet ekkor van a peteérés.
Majd a következő hónaptól szeretném kipróbálni az ovu tesztet.
Akkor ha jól értem a hő emelkedést érdemes figyelni, nem a leesést, és az emelkedés napján történik meg elvileg a kilökődés, és onnan számítva 24 óráig képes megtermékenyülni a petesejt. Az lehet hogy akkor 2 nappal korábban fáj a hasam, mint a hőemelkedés miatti ovuláció valószínűsíthető?
Igen, a hőemelkedést érdemes figyelni, de hogy pontosan mikor van az ovu, azt nem tudjuk, ugyanis a hő emelkedése a megemelkedett hormonszint miatt van, amit valamikor követ a kilökődés, de hogy pontosan mikor, az eltérő lehet. Ezért szokás akkorra javasolni az együttlétet, mert a hímivarsejtek is eléldegélnek pár napig, tehát ők tudnak várni.
Tulajdonképpen ezért ennyire "nehéz" ez, mert nem tudjuk pontosan, hogy mikor van...
És hogy valóban megtörtént-e, az csak visszamenőleg látszik, de akkor már ugye babaprojekt szempontjából lekésve a dolog...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!