Toxoplazma mennyire veszélyes teherbeeséskor?
Kora terhességben vetélést okoz, későbbiekben idegrendszeri és látó idegi sérüléseket. Menj orvoshoz és mond, hogy csináljon neked TOCH vizsgálatot. Elmondod a macska történeteket és biztosan fog adni beutalót, ha esetleg nem akkor addig menj orvos után amíg nem ad. Az én doki simán adott, pedig nincs macskánk, csak óvódában dolgozok és ott minden félét hoznak a gyerekek. Szóval minél előbb kérj vizsgálatot. 1 héten belül megvan az eredmény. (nálunk legalább is) Ha éppen most fertőződtél meg akkor tudják kezelni ne férj. 8 hétre vissza menőleg megtudják mondani, hogy volt e mostanában Toxoplazma fertőzésed. Ha már korábban elkaptad a fertőzést azt is megtudják mondani, de ez esetben a babának semmi baja nem lehet hisz már a védettséget már korábban megszerezted (akár már gyermek korodban) A dokim azt mondta annyira azért nem egyszerű össze szedni a toxoplazmát mint azt állítják. Én ettem már nyers húst, van egy telkünk ahol kóbor macskák is járkálnak, rengeteg a gaz és van néhány gyümölcs fa, ettem itt mosatlan gyümölcsöt, és fürödtem a saras kútvízben is, kecskét, csirkét, macskát, kutyát, tehenet, nyulat stb. nem egyszer körbenyaltam, a szomszéd macskáját agyon ölelgettem, bolhás férges kóbor kutyát ölelgettem, nagy családban nevelkedtem, 6 évet óvódában dolgoztam ahol volt Toxoplazmás gyerek és még sem kaptam el. Szóval valóban nem egyszerű elkapni. Akár át estél a fertőzésen akár még nem azért amennyire lehet próbáld mellőzni a cicákat, és fokozottan ügyelj a tisztaságra, az almot pedig semmiképpen se cseréld ki te. Amúgy úgy tudom a cicákat is belehet oltatni ellene. (de nincs cicánk ezt a részét nem tudom)
2013. szept. 5. 16:28
Ha megkapod a toxoplazmát, az veszélyes a magzatra. nem 100%-ban okoz problémát, de magas a kockázat.
Tartsd be az alapvető higiéniai óvintézkedéseket. Moss kezet, ha az állatokkal foglalkoztál, ne engedd őket az ágyadba, és lehetőleg ne te takarítsd a macskaalmot. Ha mégis muszáj, az se tragédia, a kézmosás segít. A macskákon kívül nyers hústól, mosatlan zölségtől, pasztőrözetlen tejtől, bizonyos fajta sajtoktól is megkapható ez a kórokozó, ha valaki nagyon peches. De pont ezért a felnőttek jelentős része már átesett fertőzésen és így védetté vált.
2013. szept. 5. 16:37
A cicát meg lehet vizsgáltatni hogy van-e toxopl-ja, vérvétel az állatorvosnál. Egyébként nem olyan könnyű elkapni, kicsit felfújták ezt a dolgot. Terhességem alatt végig 3 kijáró macska aludt az ágyunkban, nem kaptam el. Az első válaszoló jól leírta hogy beutaló kell vérvételre stb, én amikor terhes voltam, többször is kértem hogy nézzék meg . Ha frissen elkapod, akkor is tudják kezelni gyógyszerrel, csak derüljön ki. A magzatot károsíthatja ha nem kezelik, vetéléshez vezethet illetve a gyerek megvakulhat 1 éves koráig. Elég ijesztő, ezért noszogasd a dokit a beutalóért.
2013. szept. 5. 16:51
4/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek (bocs, hogy eddig nem válaszoltam csak vendégek voltak) kicsit megnyugtattatok :) Akkor az állatorvost meg is kérdezem erről. Annyira ideges lettem magától a terhesség tényétől is (persze örülök neki nagyon) de ettől a lehetőségtől meg pláne. Még 1x köszönöm.
5/15 A kérdező kommentje:
2. válaszolót nem tudom ki pontozta le, nekem mindegyik válasz 100°-ban hasznos.
6/15 A kérdező kommentje:
3. válaszolótól kérdezném, hogy te még nem is estél át rajta? vagy miért kellett többször is nézni vérvétellel?
Szia. Én most tervezek babát, 11 éves cicám van, benti cica, soha nem jár ki, mégis úgy vagyok nyugodt, hogy elvittem és őt is megvizsgálták toxoplazmara. Az állatorvos levette a vért, kb 10 nap múlva utánvétel megjött az eredménye Pestről, kb 2000. Ft volt és a vérvétel díja 1200. Ft. Én is megnézettem magam fogékony vagyok a fertőzésre...a cicám is negatív vagyis nem kapta el és nagy valószínűséggel nem is fogja (nincs honnan) de így tudom, hogy nem ürítheti az alomba:-)Egyébként a fiatal cicák fogékonyabbak rá!Nézesd meg őket is szerintem.Nekem a nőgyógyászom nem ellenezte a cicatartást - az eredmények figyelembevételével:-)
2013. szept. 5. 19:14
8/15 A kérdező kommentje:
Mi is tuti meg fogjuk vizsgáltatni a cicákat és és én is elmegyek vérvételre. Nem igazán így terveztem :) de hát már így alakult :)
1 vagyok. Ha nem estél át a betegségen akkor a terhesség több szakaszában is ellenőrzik. Ha valóban fenn áll a veszély fertőzésre akkor 7-8 hetente ellenőrzik, ha csak részben áll fenn az esély, hogy megfertőződhettél terhesség során akkor csak a terhesség elején és terhesség közepén ellenőrzik. Nekem megnézték 6 hetesen és 26 hetesen, mivel nem voltam közvetlenül kitéve olyan közegnek ahol megfertőződhetnék. De ha pl. cicád van otthon vagy állatokkal dolgozok akkor kb. 8 hetente ismétlik a vizsgálatot. Persze csak ha a terhesség elején kiderül, hogy még nem estél át rajta, ha már átestél akkor nem foglalkoznak vele a továbbiakban.
2013. szept. 5. 20:11
5 cicank van es kisbabat varok. Sokszor mosunk kezet, nem csokolgatom oket, mint eddig, ovatosabb vagyok.
Toxoplazma,vervetelre alapbol elkuld a vedono, ott kiderul ugyis, hogy atestel-e rajta, de ha regota van cicad, vagy gyerekkent talalkoztal veluk, szinte tuti vedett vagy.
2013. szept. 5. 20:12
Kapcsolódó kérdések: