Hogyan készüljünk fel a baba fogantatására?
Szerintem, az elsődleges, hogy próbáljatok a körülményekhez képest egészségesen élni és tudatosan táplálkozni. A baba sok vitamint és ásványianyagot von el az anyai szervezettől, így nem árt, hogyha magadat turbózod fel vitaminok szempontjából.
Nagyon sok lehetőség áll fenn, amiből lehet válogatni.
- Szedhetsz / szedhettek hagyományos multivitaminokat. Pl. Centrum, Supradyn... Érdemes egyeztetni, hogy lehetőleg némi folsav tényleg legyen benne. Mivel az egy lényeges vitamin a magzati fejlődés szempontjából.
- Szedhetsz simán folsavat is. Ebből vannak gyógyszertári és drogériai készítmények is Egyik sem jobb, vagy rosszabb. (Itt merném javasolni, hogy esetleg az orvosodtól kérj receptre Neo-Ferro-Folgammát. Ez vas+folsav készítmény, ami nagyon előnyös, mert terhesség alatt sokszor fordul elő vérszegénység, a folsav szerepe meg közismert. Árban kb. 2500 Ft 3 havi adag.
- Szedhetsz kismamavitaminokat is.
Millió van belőle, és csak a pénztárcád fog határokat szabni. Van, aki az Elevitre esküszik (havi 2-2500 Ft körül mozog az ára), van aki a Gravidára, nekem terhesség alatt a Pharmaton Matruelle jött be. De lehet kapni a DM-ben saját márkás kismamavitamint, 1000 Ft/havi adag és csak a legjobbakat hallottam róla. (Én azért nem azt szedtem, mert csak most találkoztam vele, és a 34. héten már nem kezdem el szedni. :))
És amit nekem senki nem mondott, de tényleg hasznos tippek:
- Mielőtt teherbe esnél, menj el fogorvoshoz és az összes fogad csináltasd meg, szedesd rendbe, mert ha terhesség alatt kezd fájni, az orvosok ujjal mutogatnak majd, hogy ki vállalja a tömést, de addigra bedilizel a fájdalomtól. Jah, és nekem gyógyszert sem adtak. Szedj előre Ca-ot, és igyál sok tejet, mert a magzat el fogja venni a neki szükséges Ca-ot, és te maradsz hoppon!
- Táplálkozz rostban gazdagon, igyál sokat! Sok nőnek előjön a terhesség alatt az aranyere... (Bocsi indiszkrét, de ez ezzel jár.)
- Ápold előre a bőröd! Sokat segítesz, hogyha a bőröd hidratálod és gondozod, mert erős igénybevételnek lesz kitéve a terhesség alatt. A striák javarészt genetikai alapon jönnek elő, de nem mindegy, hogy maga a bőröd hogy viseli majd a hormonváltozást.
Remélem, tudtam segíteni! :)
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat.
Hármas válaszolónak külön köszönöm a részletes válaszát.
Béres Aktivál multivitamint eszünk, bár nem minden nap, lehet mostantól jobban figyelek rá. Megnéztem gyorsan 0,2 mg folsav van benne, ez nem elég? Emellett szedek még magnézium+B6-ot, azt hallottam ez is jól jöhet majd terhesség alatt is.
A kifejezetten kismama vitaminokról már azt is hallottam, hogy miattuk lesznek olyan nagyok a mostani csecsemők, szóval emiatt kicsit tartok tőlük.
Étkezésre figyelek, rostban gazdag, szénhidrát és cukor szegény étkezést folytatok.
A fogorvos tippet köszönöm, lehet akkor rá veszem magam egy kivizsgálásra.
Várom a további válaszokat!
2-es vagyok.
A folsavat szedheted mellette, az a legfontosabb. A gyógyszertárban az 50db-os 1000Ft körül van, 3mg folsav tablettánként. Vízben oldódó vitamin, a felesleg úgyis kiürül. A 0,2mg kevés.
A 6-os válaszolót abban "kijavítanám", hogy sajnos sok orvos között is kering ez a városi legenda. Én is hallottam már egy szülész-nőgyógyásztól, amikor mondtam neki, hogy szedek magzatvédő vitamint, hogy azonnal álljak le vele, mert óriásbébim lesz.
Nem fogadtam szót neki, végig szedtem a vitamint, így voltam nyugodt. Az "óriásbébim" alig 2 kilóval született. De egészségesen :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!