Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » PCO-sok, segitenétek?

PCO-sok, segitenétek?

Figyelt kérdés

Tavaly juliusban derult fèny a PCOS-ra ès inzulin rezisztenciàmra. Augusztus ota tartom a 3-as kezelèst, szigoruan betartom. Mivel 3 ès fèl honap alatt 9 kg -ot fogytam (ami nem jo, ha az ember eleve 54 kg-rol indul). Ekkor felère csokkentettèk a Merckformint, emeltèk a ch adagot. A sportot is elhagytam 1 honapja, mert nem fogyhatok tobbet. Erre ismèt a ciklusom 27. napjàn vagyok, pè-nek nyoma sem volt, megint kezdodnek a hosszu, kiszàmithatatlan ciklusok amibe màr belebetegszem?! Mièrt? Hisz mindent lelkiismeretesen betartok, a kezelès kezdetètol legalàbb lettek pè-es ciklusaim (igaz, olyan 20. napon volt pè, a ciklusok 35 naposak) teherbe sajnos nem estem, erre megint visszajutok oda ahonnan elkezdtem? Akkor minek kinlodok? Mi lehet az oka, hogy nem hasznàl a gyogyszer, dièta? Az orvosom csak aug.-ban hajlando ismèt hormonvizsgàlatot vègezni. Szerinte legyek turelmesebb.

Hàt, màr nem megy...:(

Jàrt màr valamelyikotok hasonlokèpp?

Koszonom a segitsèget!

2013. márc. 13. 08:22
 1/6 anonim ***** válasza:
endokrinológusnál voltál vagy a nőgyógyász írta fel a Mercformint? Amennyiben nőgyógyász, én mennék endodokihoz, nem hiszem ,hogy az a megoldás, hogy augusztusban térjetek vissza a problémára. Elképzelhető, hogy a pajzsmirigy hormonok is rendetlenkednek, lehet, hogy ha arra kapnál gyógyszert, akkor rendeződne a súlyod is és a ciklusod is. Válts dokit, ha megteheted. Ez az augusztus olyan "nem érdekel a problémád" feeling nekem.
2013. márc. 13. 08:32
 2/6 anonim ***** válasza:

Nalam is tavaly juliusban derult feny a pco-ra, amikor mar masodjara jott meg 2 honapra az elotte pontos normalis mensim. Raadasul nem sokkal voltam a szoptatas befejezese utan (van egy lanyom aki megszakitasos vedekezessel keszult), es el nem tudtam kepzelni mi baj lehet. Persze egy ideig csak legyintettek a dokik, hogy majd rendezodik, mert semmi bajt nem latnak, amikor egyszer majus vegen megis feltuntek a kis cisztak az uh-n. Na en akkor ott astam el magam. Tesora gyurtunk, es akkor mondtam azt a ferjemnek, inkabb valjunk el, es keressen olyat aki tud neki szulni meg babakat. Aztan masnapra erot vettem magamon, megreformaltuk az etkezeseinket (elkezdtuk a dietat), kozben en ugye elkezdtem a kivizsgalasokat, julius elejere lettek meg az eredmenyek, es kaptm.idopontot endokrinologushoz a mensmentisbe. Onnantol nem mentem tobbet nodokihoz, mert ez nem az o szakterulete, es tudtam hogy nem vette volna komolyan a problemat. Szoval en is julisban kezdtem a merckformint, bar bevallom oszinten a sport teljesen kimaradt nalam egyreszt a lanyom miatt nem nagyon volt idom, masreszt csinalt o nekem eleg mozgast naponta :). Nekem annyiban volt egyszerubb, hogy volt egy 20 kg feleslegem, tehat en azt adogattam le szepen lassan, es a dietaval + gyogyszerrel azonnal visszaallt a normalis ciklusom. Bar soha nem homeroztem es ovuteszteltem (ami pcosoknal amugy sem megbizhato, mert a cisztak miatt nem mutat valos erteket, hisz nalunk az lh arany eleve borul a cisztak miatt ugye, az ovu teszt meg pont az lh hormonra reagal), de onnantol mindig megint ereztem a pe-t, es tudtam hogy arra 14 napra kell megjonnie. A ciklusaim 27-29 napra alltak be, es ez tokeletesen mukodott is ot honapig, juliustol-novemberig. Akkor a kontrollon derult ki, hogy az eredmenyeim nem hogy javultak volna, de egyenesen romlottak, hiaba a szigoru dieta, fogyas, es gogyszer, es hiaba ereztem magam kicsattano formaban. Teljesen elkeseredtem, osszeomlottam, bar az endodoki szerint ez atmeneti romlas teljesen normalis volt, de azert a merckformint 500-amat lecserelte eucreasra, mondvan ez majd felporgeti az anyagcseremet, es karacsonyra pozi tesztet var tolem. Ez volt nov. 11-en. Nov. 28-an meg megjott rendesen idoben, aztan decemberben amikor karacsony masnapjara vartam csak nem akart megjonni. Tiszta ideg voltam, mert eleve feltem tole, hogy ez a gyogyszervaltas majd megint jol megbolygatja a tokeletes ciklusomat. Aztan amikor mar 3 napja kesett, es gorcsben alltam mar az idegtol, hogy meg a dokit se tudom felhivni az unnepek miatt, teszteltem, mondvan biztos hogy nem lehetek terhes, mert 0 tunetem van (bar a lanyommal se volt), de amikor rogton kijott a masodik csik, erosen, es ott volt a pozi teszt a kezembn, el se akartam hinni, hogy sikerult.

Ezt azert irtam le, hogy lasd, nem szabad feladni (en pl annyira nem szamitottam a sikerre, hogy januarban akartam bejelenteni a munkahelyen hogy visszamennek tavaszal dolgozni), plusz ne hagyd hogy a doki lerazzon. Nem tudom, kihz jarsz endokrinologushoz, vagy hogy jarsz e, de ha pesti vagy kozeli vagy, akkor a mensmentist ajanlom, mert om ertenek az orszagban a legjobban ennek a betegsegnek a kezelesehez! Es lehet hogy tenyleg vannak pm problemaid is, de a nodokik erre csak legyintenek, mert hatarerteken belul van, akkor kit erdekel, nem problema, nem foglalkoznak vele, kozben meg 1-2 kozott normalis a tsh ertek ha gyereket akar az ember. Szoval siman lehet, hogy ez is baj, de ha kezelnek, akkor siman teherbe eshetnel. Ne hagyd, hogy augusztusig varassanak!

2013. márc. 13. 09:06
 3/6 frászkarikaborsó ***** válasza:
Szia, én is hasonlóképpen voltam. Nagyon hosszú ciklusokkal, viszonyag - bár nem ennyire - vékony testalkattal. Én 46 kg-ig fogytam le és az már nagyon durva volt. A ciklusom meg nem rendeződött. Viszont hormonvizsgálatot csináltatott az én endo dokim 3 havonta, és azon szép fokozatosan látszott a javulás. A ciklusom mégis megmaradt hosszúnak. Másik gyógyszert írtak nekem fel (eucreas), attól szerencsére megállt a fogyás, sőt még vissza is híztam kb 50kg-ra, de a ciklusom továbbra is hosszú maradt. A hormonjaim meg tovább javultak. Én abban a szerencsés helyzetben voltam hogy hamarabb vettük észre a problémát mint ahogy gyereket akartam volna, így eltelt egy év kezelgetés mire elkedtünk próbálkozni. A negyedik ciklusban összejött. Igaz, hogy a ciklus 30. napján estem teherbe, de nem az a lényeg hogy milyen hosszúak a ciklusok, hanem hogy legyen a végén peteérés. Tudok olyan lányt aki tök pontos ciklusokkal 4-5 éve nem esik teherbe IR és PCOS mellett. Akkor ez már a jobbik eset. Figyeld a ciklusodat, hőmérőzz, ha van peteérésed, az jó, még akkor is, ha későn van. :-)
2013. márc. 13. 09:49
 4/6 frászkarikaborsó ***** válasza:
Ja még annyit akartam mondani hogy próbáld meg az Aviva tornát, az a női szervek vérellátását fokozza, az is segíthet.
2013. márc. 13. 10:05
 5/6 Manka68 ***** válasza:

Szia!

Egyetértek az előttem szólókkal, és kiegészíteném annyival, hogy a mozgást kár volt abbahagyni, nem attól fogytál. Egyébként nem az a fontos, hogy hány kiló vagy, hanem hogy abból mennyi a zsír. A hármas kezelés minden része fontos, a mozgás is! Sőt!

Egyébként nem célszerű túl gyakran terhelést csináltatni, az is ront az IR-en. :-(

És valóban átmenetileg romlik a helyzet minden esetben, ha gyógyszerváltás, vagy adag változtatás történik. A változástól számítva 3 hónap a minimum, hogy érdemes vizsgálatra menni, addig fals eredményt fogsz kapni, és még jobban elkeseredsz.

Szóval tényleg türelem, és szigorúan tartsd a hármas kezelést.

2013. márc. 13. 10:54
 6/6 A kérdező kommentje:

Koszonom Mindenkinek aki vàlaszolt!

En is endokrinologushoz jàrok, ràadàsul jo szakember, mindenki csak dicséri.

Miota elkezdtem a 3-as kzezlèst, azért pozitivumokat is tapasztaltam, eltuntek a pattanàsaim, ès teljesen megàllt a koros hajhullàsom, ami tobb, mint fèl ève fenàllt.

Ahogy irtam, a ciklusaim 35 naposak lettek, pè-el, ez nàlam nagy eredmèny volt. Aztàn most borult minden megint, pedig mindent betartok ugyanugy.

Talàn tènyleg a csokkentett Merckformin az oka, vagy a sport elhagyàsa, azt megprobàlom szépen beiktatni megint.

A hormon vizsgàlatkor a pm teljesen rendben volt, remèlem nem romlott le azota az érték.

Remèlem azért helyre ràzodom, rajtam ès a kitartàsomon nem fog mulni, de Lassan 2 ève probàlkozunk ezerrel hiàba, mikozben volt sajnos egy terhesség ami missed abortusszal vègzodott.

Nagyon vàgyunk màr babàra...

Koszi a segitsèget, mindig jo pozitiv pèldàkat olvasni! :)

2013. márc. 13. 13:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!