PCO-sok, segitenétek?
Tavaly juliusban derult fèny a PCOS-ra ès inzulin rezisztenciàmra. Augusztus ota tartom a 3-as kezelèst, szigoruan betartom. Mivel 3 ès fèl honap alatt 9 kg -ot fogytam (ami nem jo, ha az ember eleve 54 kg-rol indul). Ekkor felère csokkentettèk a Merckformint, emeltèk a ch adagot. A sportot is elhagytam 1 honapja, mert nem fogyhatok tobbet. Erre ismèt a ciklusom 27. napjàn vagyok, pè-nek nyoma sem volt, megint kezdodnek a hosszu, kiszàmithatatlan ciklusok amibe màr belebetegszem?! Mièrt? Hisz mindent lelkiismeretesen betartok, a kezelès kezdetètol legalàbb lettek pè-es ciklusaim (igaz, olyan 20. napon volt pè, a ciklusok 35 naposak) teherbe sajnos nem estem, erre megint visszajutok oda ahonnan elkezdtem? Akkor minek kinlodok? Mi lehet az oka, hogy nem hasznàl a gyogyszer, dièta? Az orvosom csak aug.-ban hajlando ismèt hormonvizsgàlatot vègezni. Szerinte legyek turelmesebb.
Hàt, màr nem megy...:(
Jàrt màr valamelyikotok hasonlokèpp?
Koszonom a segitsèget!
Nalam is tavaly juliusban derult feny a pco-ra, amikor mar masodjara jott meg 2 honapra az elotte pontos normalis mensim. Raadasul nem sokkal voltam a szoptatas befejezese utan (van egy lanyom aki megszakitasos vedekezessel keszult), es el nem tudtam kepzelni mi baj lehet. Persze egy ideig csak legyintettek a dokik, hogy majd rendezodik, mert semmi bajt nem latnak, amikor egyszer majus vegen megis feltuntek a kis cisztak az uh-n. Na en akkor ott astam el magam. Tesora gyurtunk, es akkor mondtam azt a ferjemnek, inkabb valjunk el, es keressen olyat aki tud neki szulni meg babakat. Aztan masnapra erot vettem magamon, megreformaltuk az etkezeseinket (elkezdtuk a dietat), kozben en ugye elkezdtem a kivizsgalasokat, julius elejere lettek meg az eredmenyek, es kaptm.idopontot endokrinologushoz a mensmentisbe. Onnantol nem mentem tobbet nodokihoz, mert ez nem az o szakterulete, es tudtam hogy nem vette volna komolyan a problemat. Szoval en is julisban kezdtem a merckformint, bar bevallom oszinten a sport teljesen kimaradt nalam egyreszt a lanyom miatt nem nagyon volt idom, masreszt csinalt o nekem eleg mozgast naponta :). Nekem annyiban volt egyszerubb, hogy volt egy 20 kg feleslegem, tehat en azt adogattam le szepen lassan, es a dietaval + gyogyszerrel azonnal visszaallt a normalis ciklusom. Bar soha nem homeroztem es ovuteszteltem (ami pcosoknal amugy sem megbizhato, mert a cisztak miatt nem mutat valos erteket, hisz nalunk az lh arany eleve borul a cisztak miatt ugye, az ovu teszt meg pont az lh hormonra reagal), de onnantol mindig megint ereztem a pe-t, es tudtam hogy arra 14 napra kell megjonnie. A ciklusaim 27-29 napra alltak be, es ez tokeletesen mukodott is ot honapig, juliustol-novemberig. Akkor a kontrollon derult ki, hogy az eredmenyeim nem hogy javultak volna, de egyenesen romlottak, hiaba a szigoru dieta, fogyas, es gogyszer, es hiaba ereztem magam kicsattano formaban. Teljesen elkeseredtem, osszeomlottam, bar az endodoki szerint ez atmeneti romlas teljesen normalis volt, de azert a merckformint 500-amat lecserelte eucreasra, mondvan ez majd felporgeti az anyagcseremet, es karacsonyra pozi tesztet var tolem. Ez volt nov. 11-en. Nov. 28-an meg megjott rendesen idoben, aztan decemberben amikor karacsony masnapjara vartam csak nem akart megjonni. Tiszta ideg voltam, mert eleve feltem tole, hogy ez a gyogyszervaltas majd megint jol megbolygatja a tokeletes ciklusomat. Aztan amikor mar 3 napja kesett, es gorcsben alltam mar az idegtol, hogy meg a dokit se tudom felhivni az unnepek miatt, teszteltem, mondvan biztos hogy nem lehetek terhes, mert 0 tunetem van (bar a lanyommal se volt), de amikor rogton kijott a masodik csik, erosen, es ott volt a pozi teszt a kezembn, el se akartam hinni, hogy sikerult.
Ezt azert irtam le, hogy lasd, nem szabad feladni (en pl annyira nem szamitottam a sikerre, hogy januarban akartam bejelenteni a munkahelyen hogy visszamennek tavaszal dolgozni), plusz ne hagyd hogy a doki lerazzon. Nem tudom, kihz jarsz endokrinologushoz, vagy hogy jarsz e, de ha pesti vagy kozeli vagy, akkor a mensmentist ajanlom, mert om ertenek az orszagban a legjobban ennek a betegsegnek a kezelesehez! Es lehet hogy tenyleg vannak pm problemaid is, de a nodokik erre csak legyintenek, mert hatarerteken belul van, akkor kit erdekel, nem problema, nem foglalkoznak vele, kozben meg 1-2 kozott normalis a tsh ertek ha gyereket akar az ember. Szoval siman lehet, hogy ez is baj, de ha kezelnek, akkor siman teherbe eshetnel. Ne hagyd, hogy augusztusig varassanak!
Szia!
Egyetértek az előttem szólókkal, és kiegészíteném annyival, hogy a mozgást kár volt abbahagyni, nem attól fogytál. Egyébként nem az a fontos, hogy hány kiló vagy, hanem hogy abból mennyi a zsír. A hármas kezelés minden része fontos, a mozgás is! Sőt!
Egyébként nem célszerű túl gyakran terhelést csináltatni, az is ront az IR-en. :-(
És valóban átmenetileg romlik a helyzet minden esetben, ha gyógyszerváltás, vagy adag változtatás történik. A változástól számítva 3 hónap a minimum, hogy érdemes vizsgálatra menni, addig fals eredményt fogsz kapni, és még jobban elkeseredsz.
Szóval tényleg türelem, és szigorúan tartsd a hármas kezelést.
Koszonom Mindenkinek aki vàlaszolt!
En is endokrinologushoz jàrok, ràadàsul jo szakember, mindenki csak dicséri.
Miota elkezdtem a 3-as kzezlèst, azért pozitivumokat is tapasztaltam, eltuntek a pattanàsaim, ès teljesen megàllt a koros hajhullàsom, ami tobb, mint fèl ève fenàllt.
Ahogy irtam, a ciklusaim 35 naposak lettek, pè-el, ez nàlam nagy eredmèny volt. Aztàn most borult minden megint, pedig mindent betartok ugyanugy.
Talàn tènyleg a csokkentett Merckformin az oka, vagy a sport elhagyàsa, azt megprobàlom szépen beiktatni megint.
A hormon vizsgàlatkor a pm teljesen rendben volt, remèlem nem romlott le azota az érték.
Remèlem azért helyre ràzodom, rajtam ès a kitartàsomon nem fog mulni, de Lassan 2 ève probàlkozunk ezerrel hiàba, mikozben volt sajnos egy terhesség ami missed abortusszal vègzodott.
Nagyon vàgyunk màr babàra...
Koszi a segitsèget, mindig jo pozitiv pèldàkat olvasni! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!