Bonyolult helyzet: GYES alatt egy második baba? - Segítség!
2011-ben közös megegyezéssel elküldtek a munkahelyemről amint megtudták, hogy terhes vagyok. Ezután 1 hónap passzív táppénzen voltam, utána egyből egyéni vállalkozó lettem (100 e Ft-tal bejelentve), de veszélyeztetett terhesség miatt végig táppénzen voltam.
Előrehozottan kértem a TGYÁS-t (2011.08.02-től). Kislányom 2011.08.23-án megszületett, a GYED idén augusztusban lejár, viszont szeretnénk még egy babát még az idén.
Ha ez összejön, akkor mire számíthatok? Mekkora lesz a GYED összege? Az anyasági támogatást újra igénybe lehet venni, ugye?
Nekem anno úgy mondták, hogy gyes nem lehet egy következő juttatás alapja. Így ha gyes alatt szülsz, akkor az első baba előtti keresetedet veszik alapul a gyed számításához.
Az anyasági támogatás természetesen jár, ha meglesz a 4 pecséted.
Ha még él a vállalkozásod, akkor igen, jogosult leszel újra tgyásra, majd gyedre.
A tgyás alapja a vállalkozói kivéted ( a 100 ezer Ft) lesz. A gyed alapja meg vagy ugyanez, vagy a 98 ezres minimálbér. Gyakorlatilag párszáz Ft különbség lesz, ha többet vagy gyesen 6 hónapnál, ha nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!