Ti milyen gyakran jártok nőgyógyászhoz "rákszűrésre", citológiára?
Én 2 évente járok, egyébként ez is az orvos szakmai ajánlás(65 éves kor alatt 2 év, de min.3 évente) mivel ez szerencsére az a ráktípus aminek az előrehaladása viszonylag lassú. Tehát ha van egy negatív leleted akkor az 1 év múlvai pozitív és a 2 év múlvai pozitív is ugyanabban a stádiumban lesz, ezért a kezelése és a gyógyulási esélyei is ugyanolyanok. Ha a 3.évben mész újra, akkor már nem biztos(de még így is "csak" 2%-al rosszabb a prognózis). Ezért ajánlják a két évet, persze minél gyakrabban jársz annál jobb, csak orvosi-,kezelési-, és gazdasági szempontból értelme nincs.
Igen, ha most nem mész el,akkor is csinálnának, és nem árt a babának.
#4,6
Ja, gondoltam, hogy a kérdésemre nem fogok választ kapni, mert ugye az nem igazán frappáns, hogy "csak mert nem úgy csinálod mint mi"...
Ha valakit érdekel hírtelen ezeket találtam, amivel igazolni tudom felháborodásom alpját az "ez a válasz 48%-ban tűnik hasznosnak"-ra:
„A magyar népegészségügy a 25-65 éves kor közötti nőknek, negatív cytológiai leletet követően ingyenesen 3 évente ajánlja a méhnyak szűrést. Évenkénti és kétévenkénti szűréssel 93.3%-ban, háromévenként szűrve 91.4%-ban, 5 éves szűrésnél 83.9%-ban válna elkerülhetővé a méhnyakrákos halál. Sűrűbb szűréssel olyan átmeneti elváltozások szükségtelen felismerése és kezelése válik jellemzővé, melyek negatívan hatnak a betegek életminőségére és további egészségére és nem csökkentik a méhnyakrákos halálozást.” Forrás: nemesekteherbe.hu - Dr. Fülöp István
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!