Akinek a TSH-ja magas annak mit írtak fel és mennyit hogy sikerüljön a baba? Mennyi idő után jött össze? Egyáltalán összejött valakinek magas TSH érték mellett?
Szia!
Nekem a kisfiam születése után derült ki, hogy autoimmun pm-alulműködésem van. Mikor elhatároztuk, hogy kistesót szeretnénk, már ezzel mentem az endokrinológushoz. Akkor 4,3 volt a TSH-m 75 mg Letrox mellett - ez volt tavaly novemberben. Szépen fokozatosan elkezdte emelni az adagot, 125 mg-nál volt 2,1-es értékem (január elején).
A háziorvosom szerint az első érték is jó, a 2,1-es pedig szerinte egyenesen kiváló. Csakhogy az endodoki elmondta, hogy a teherbeeséshez az 1 körüli érték az ideális. Márciusban 150 mg Letrox mellett már 0,98-as értéket sikerült elérnünk. Közben persze megvolt a nőgyógyászati kivizsgálás is, mert mindkét petefészkemben cisztákat láttak - szerencsére PCOS szindróma nélkül. (Sajnos a pm-alulműködéshez gyakran társul PCO, inzulinreziszencia, ezeket jó lenne kizárni, mert ha ezek kezeletlenek maradnak, jelentősen csökkentik a terhesség esélyét.) A nődoki szerint a hormonjaimmal minden oké volt.
És hogy biztassalak is kicsit: jelenleg 7 hetes kismama vagyok :o)
Nem feltétlenül jár együtt a kettő. De elképzelhető, hogy van a kettő között párhuzam. Ezen már én is elgondolkodtam.
Az én esetemben nem tudták eldönteni, hogy pajzsmirigyem nyírbálta meg a hasnyálmirigyemet és a női nemi hormonjaimat, vagy esetleg valami mástól volt. De hála égnek azért okosak ezek a dokik!
De lehet, hogy valakinek SAJNOS van ilyen tapasztalata is :-( és tud segíteni a PCO-val kapcsolatban.
Szia!
Nekem is PM alul működésem, és IR-em van. Hogy melyik okozza a másikat, azt szerintem a dokik sem tudják. :-)
Mindenesetre, ha a pajzsmirigy nem működik jól, az kihat az anyagcserére, kialakulhat az IR, PCO. És fordítva is, ha valaki hízik, és a pajzsmirigy nem tudja követni a súlynövekedést, elszállhat a TSH, és tovább ronthatja a helyzetet. :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!