Meddig próbálkozzunk a második babát összehozni, hogy a GYED-em ugyan annyi maradjon mint az első gyermekemnél volt?
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Jelenleg GYED-en vagyok első kislányommal még 2012 július 7-ig. Már jó ideje próbálkozunk a második babával, de még nem sikerült így a kistesó már mindenképpen csak jövőre a GYES alatt fog megszületni. Azt olvastam hogy ha a születés megelőző év nagyobbik részében (6 hónap) GYED-en vagyok, akkor a második babánál is ugyan annyi lesz a juttatás mint az elsőnél. Ez nálunk is így van, hiszen mi csak néhány nappal lépjük túl a 6 hónapot? Menjek bátran GYES-re, vagy máshogy kellene megoldani? Arra gondoltam hogy most esetleg elmegyek GYES-re, aztán kiíratom a szabadságaimat és november-decemberre visszamegyek dolgozni ha nagyon muszáj, és utána ha összejön a baba akkor táppénzre, ha nem akkor meg GYES-re. (2 hónapnál tovább nem tudnak vigyázni a kislányomra) Vagy nem kell variálnom, elég ha júli 7-ig GYED-en, utána meg GYES-en leszek? A terhesség hányadik hónapjától lehet táppénzre menni?
Előre is nagyon szépen köszönöm válaszokat!
Az első rosszul írja, a gyed alapja tuti nem lehet a táppénz, mert ellátás alapja nem lehet ellátás.
Én is ezt hallottam, hogy fél évet néznek.
Szerintem menj gyesre, aztán meglátjátok mikor jön össze kistesó.
Táppénzre bármikor lehet menni terhesen.
Ha a kistesó jövő év július 16-ig megszületik, vagy addig meg tudod kezdeni a tgyást, akkor ugyanaz a jövedelem lesz a gyed alapja, mint ami a tgyásé - a tgyásé meg a szerződés szerinti béred.
Azért lesz így, mert mindig az igénylés előtti évet nézik, és ha nem volt 180 bérezett nap, akkor megnézik miért nem. Ha azért, mert nagyobbrészt gyeden voltál akkor a korábbi ellátás alapjául szolgáló jövedelem lesz a gyed alapja, ha viszont azért, mert gyesen voltál 6 hónapot meghaladóan, akkor meg a minimálbér lesz az alap.
Teljesen jó megoldás a táppénz, mert ha táppénz is közrejátszik abban, hogy nincs 180 bérezett nap, akkor ugyanez a kedvezményszabály lép életbe, mintha gyeden lettél volna túlnyomórészt.
Neked 2013. július 16-ig történő szülésig, vagy tgyás igénylésig 2012 lesz a gyed alapja, és 2012-ben összesen 189 napot voltál gyeden - vagyis ez a több.
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, bár még mindig nem nyugodtam meg teljesen... :o)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!