Segítség úgy néz ki h IR beteg vagyok ma kaptam eredményt. Mire számítsak?
Inzulinrezisztencia?
Azt mondják, az a jobbik eset, mert az kezelhető.
Diéta: kb. mint a cukordiéta, valamint sport.
A GI indexet kell nézni, és lassan felszívódó szénhidrátokat enni. Ami felejtős: fehér liszt és cukor.
Ha IR-es vagy, akkor az első, amit meg kell próbálni az életmódváltás. Ha a doktor csak felírja a gyógyszert, akkor is meg kell reformálnod az életedet. A gyógyszer ugyanis csak addig hat, míg szeded, de gondolom, h életed végéig nem akarod magad mérgezni. A diétával (ami tényleg nem megerőltető) és nai kb 20-30 perc mosgással nagyon jól be lehet állítani. A lényeg, h napi 5-ször, esetleg 6-szor kell keveset enni. Az édessel sem kell nagyon leállni, persze, ha lehet, akkor jobb a diabetikus. Mértéktartás a kulcsszó.
Azért fontos csinálnod, h nehogy úgy járj, mint én, akinek zsírmája alakult ki és totál felborította a ciklusát.
Van diétás oktatás dietetikusoknál. Én magánban voltam, a Mensmentisben. Elmondta a dietetikus, hogy milyen szénhidrátok vannak, mikor és mennyit ehetek ezekből, milyen ételeknek mennyi a CH-tartalma (pl a tej gyors felszívódású, reggelire nem is lehet inni).
Ami tilos volt nálam:
cukor (barna is!), helyette lehet édesítőszer pl xylit, fehérlisztből készült termékek (kenyér is, tészta is minél nagyobb arányban legyen teljes őrlésű)
dinnye-szőlő, mert gyorsan emeli a vércukorszintet.
Nem volt egyszerű, de meg lehet csinálni.
Első vagyok.
GI táblázatokat keress, és a cukorbetegeknek szóló diétát és irányelveket. Ha egyedül nem megy, dietetikus segíthet.
Amúgy "csak" az egészséges táplálkozás alapjait kell megtanulnod. A barna cukor is cukor, csak színezett. Ugyanúgy finomítják. Ami esetleg jobb, az a méz vagy a finomítatlan nádcukor, de abban nem vagyok biztos, hogy inzulinrezisztenciakor lehet fogyasztani. Esetleg még a nyírfacukor vagy xilit jöhet szóba, de a dietetikus ezt is el fogja mondani. Az édességgel az a baj, hogy nemcsak cukor, hanem általában fehér liszt is van bennük, a kettő együtt gyilkos kombináció. Lehet persze mértékkel enni, szülinapkor, karácsonykor, de ha édesszájú vagy, le kell szokni. Ahogy az üdítőkről is.
Nem tudom, hogy cisztáid vannak-e, de ezen az oldalon az Életmód menüpontban nagyon sok hasznos tanácsot találsz a táplálkozással kapcsolatban. A PCOS gyakran jár inzulinrezisztenciával, azért. (Ha netán PCOS-d is van, akkor pedig endokrinológushoz fordulj, mert ez nem nőgyógyászati probléma. Ha nincs PCOS-d, akkor persze tárgytalan.)
Első
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!