Akkor is szedhetek metformint ha nincs baj a cukrommal? (PCO-szerű gondok)
Már négy éve járkálok nőgyógyászról nőgyógyászra, és mindegyik először azt mondta hogy PCO-m van, de a vizsgálatok után kiderült hogy ez nem túl valószínű,( bár még pontosan egyik se volt szíves tájékoztatni, hogy ha az nem akkor pontosan mi)
A tüneteim olyanok mintha az lennék (szőrösödés + akne, a ciklusaim 35 naposak (de mostmár annak is örülök hogyha 35 napos)).
Mindegyik doki csak fogamzásgátlót akart felírni (pedig nincs rá szükségem). Hiába "hatottak", mivel alapból hajlamos vagyok a depresszióra, ezért 7 hónap után mindig abbahagytam.
Régebben is olvastam már arról, hogy a "az inzulin rezisztenciát csökkentő" gyógyszerek segíthetnek, de amikor a dokiknak mondtam, akkor jobbik esetben nem tudták hogy miről beszélek, most utoljára pedig még le is "csökkentett értelmű"-zött a "kedves hölgy" (magánredelésesen...).
Most még nem szeretnék babát, de sokak kálváriáját olvasva úgy gondoltam, jobb, ha előre gondolkodom és kiírom a kérdést...
Esetleg ajánlanátok egy kedves és normális orvost?
L/19
Köszönöm szépen mindkettőtöknek.
Utánaolvastam, az IR az tényleg valószínűbb, mivel apai ágon mindenki szenved valamilyen cukorbetegségben, még a távolabbi rokonok is...
Sajnos borsod-megyei vagyok, de az itteni orvosokra csak a pénzem ment el, úgyhogy tényleg muszáj lesz felmennem pestre... Azzal csak egy gond van, hogy a tanulás miatt nem tudom évközben megoldani.
Nézegettem a neten és MensMentist van Debrecenben is, az egyszerűbb lenne, viszont nem tudom, hogy van-e olyan jól felszerelt, mint a pesti... =/
Rendben, köszönöm szépen :)
Nézegetve az árakat rájöttem, hogy először csak a szénhidrátokról mondok le teljesen, és ha nem használ, akkor mindenképpen irány Debrecen :)
Szia!
Egerben keresd meg Dr Tóth Gézát. Belgyógyász-endokrinológus. Engem Ő kezel IR-PCO val. Aranyos,kedves és jó doki. Tényleg törődik a beteggel. A neten megtalálod a címét és telefonszámát.
Köszönöm a válaszokat, a végeredményt leírom, hátha másnak is hasznára lehet:
Végül sikerült találnom egy hozzáértő és nem mellesleg tisztességes endokrinológust Miskolcon, Dr. Bakó Barnabást. Tetőtől talpig kivizsgált, megnézte az inzulint is. Minden rendben volt a vérképemmel, ultrahangon sem találtak cisztákat. Ő egy másik betegségre gyanakodott, CAH-ra, ami egyfajta mellékvese zavar, de az sincs.
Végeredmény: Kicsit magasabb a tesztoszteronszintem, de még a határértékek között van, egyrészt ez zavarhatott be a menstruációmba (ami azóta teljesen normalizálódott), ill. a túlzott szőrösödés ettől lehet. Nyáron kell majd mennem vérvételre és kontrollra a biztonság kedvéért.
Sajnos telefonszámot és címet nem tudok adni, mivel nincs magánrendelése, azzal kellett ügyeskedni hogy kapjak hozzá egy beutalót.
Kedves Kérdező!
Hasonló tünetekkel küszködök én is, most kezdtem kezeltetni magam endokrinológussal, de még 1-2 hét múlva lesz esedékes a labor. Annyi a különbség, hogy én nemsokára szeretnék 2. gyereket, ezért nem szeretnék fogamzásgátlót.
Szeretném megkérdezni, hogy az eltelt évek alatt milyen tapasztalataid voltak, milyen gyógyszereket szedtél, használtak-e.
Egyébként én Dr. Molnár Imrénél voltam a Megyeiben, 3 hónapra adtak időpontot, és akkor is órákat vártam, mire rám került a sor. A következő időpontot szintén 3 hónapra kaptam, akkor fogják kielemezni a laboros eredményeimet. Ha nem jön be a dolog, megpróbálom az általad javasolt Dr. Bakó Barnabást, 2015-től a Gasztroenterológia központban rendel. Interneten fent vannak az elérhetőségek.
Köszönöm előre is a segítséged!
Szia!
Nem történt azóta semmi, orvosi szinten. Fogyókúrával azóta leadtam 20 kg-t 2013 és 2014 között (direkt, nem stressz miatt), ugyanúgy szőrös vagyok és ragyás az állam körül.... ja és akkor még a hajam is hullott, ez már normalizálódik mióta eszek rendesen mindent. A ciklusom azóta is rendszertelen, nem volt egész nyáron (illetve a Lady Ciklus tea hatására egy kis barnázós valami júliusban).
A legrendszeresebb akkor volt a menstruációm amikor bivoanne-t szedtem a hajamra, a ligetszépe olaj hatott arra is. Majd azt szeretném elkezdeni megint.
Avagy nagyon röviden: Belefáradtam az egészbe, nem szedtem semmit, főleg mióta kiderült hogy papíron sincs bajom.
Biztatásul: Anyumnál is hasonló volt a helyzet, mégis itt vagyok :D és nem is próbálkoztak évekig (még hónapokig se :D).
Remélem minden rendben lesz nálad is és normálisan kivizsgál a doki, drukkolok a kicsikhez! ;)
Ez nem valami bizalomgerjesztő... "Remélem", hogy nálam találnak vmit, amire kaphatok megfelelő gyógyszeres kezelést.
Egyébként az arcra jó szokott lenni egyrészt a szolárium (ha más nem, legalább kevésbé látszanak a foltok:)), másrészt én használtam Dermofil pasztát (a fodrász kellékesnél találtam, de biztos van máshol is), ezt a kozmetikus ajánlotta. Másrészt Akneroxid kencét, ami elvileg a háton lévő pattanásokra van és gyógyszertárban vény nélkül kapható. Teszi a dolgát, csak utána ne felejts el hidratálni is!!! Ezekre rákereshetsz a krémmánián, van róluk sok vélemény.
Amit még megfontolásra ajánlok, az a bőrgyógyász által felírt Zynerit+Tenutan párost, ami tényleg makulátlanul rendberak. Csakhogy ezt is csak rövid ideig lehet alkalmazni, utána megint telementem patival, aztán visszaállt a régibe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!