Metformint szedő PCOS-esek, lehetne pár kérdésem?
Magánorvos írta fel,vagy megkaptátok sima rendelésen?Beállt tőle a ciklusotok?Fogytatok tőle?Milyen mellékhatásai voltak?Egész életetekben szedni kell,vagy csak amíg baba lesz?
Én már megszültem,ovustimulációval,most viszont szeretnék metet szedni,mert az alapbajom megmaradt.Az orvos nem hajlik rá,fogamzásgátlót akar adni,én viszont nagyon nem szeretném ezt:( Endokrinológus amúgy,és pénzes,de még így sem igazán díjazza az ötletet.
én azt szedtem, mellette lettem terhes... igen, fogytam tőle.
Alapból akkor működik jól ez a gyógyszer,ha 2-es tipusú cukorbeteg vagy a pcos-től már, esetleg inzulinrezisztens, mert az a gyógyszer gyönyörűen beállitja a hormonális billegést, és ha fogysz vele, felszabadul sok női hormon a zsirrétegből...
azt javaslom, keress másik endokrinológust, van elég belőlük.
Szia! Én is PCOS beteg vagyok, Metformint kaptam a nőgyógyászomtól, segítségével mindjárt terhes lettem (6 év után), a terhesség alatt is kellett szednem végig és a dokim javaslatára szedem továbbra is kis dózisban (850 mg-ost 2x1/2 tbl.), mert azt mondta, hogy a terhesség nem szünteti meg a PCOS-t és ezzel az adaggal fenntartható az állapotom, nem fog rosszabbodni a betegség. Semmilyen mellékhatása nincs. Mivel én az első hónapban terhes lettem, mikor elkezdtem szedni, nagymértékű fogyásról nem beszélhetünk, a terhességem alatt 7 kg-ot híztam összesen, ebből 3,700 gramm volt a babám, azóta ugyan híztam egy kicsit, de szoptatok még mindig (10 hós a baba) és hát nem diétázok...
Nekem magánrendelésen írta fel a nőgyógyászom, azóta is szó nélkül felírja. Szerintem keress másik orvost, ha nem akar segíteni a dokid.
Szia!
Én már a met elkezdése előtt diétával lefogytam 12kg-t, a gyógyszertől még három leugrott rólam. Ide járok, ha kell egy jó doki :
ez nem varázspálca, cisztákat nem tüntet el, és levágott lábat nem növeszt vissza.
DE a ciszták azért alakulnak ki, mert van egy cukor felszívódási anyagcsere problémád, ami befolyásolja a hormonháztartásodat, kevesebb női hormon termelődik és a petefészek felülete ezért megvastagodik. Ahol az érett pete kijönne tüszőrepoedéskor, ott nem reped,a pete bent marad és elbomlik. Ezeket a bomlástermékeket tartalmazzák a ciszták.
Ha a nőgyógyászod egy kis laparoszkópiás műtéttel leszedi a cisztákat és a megvastagodott hámréteget a petefészkeidről, akkor jó esély van arra, hogy a ez a gyógyszer a cukor anyagcsere javításával rásagitsen a női hormon termelésre és megakadályozza, hogy újra cisztáid nőjenek, a peték pedig simán kiszabadulnak és te terhes lehetsz.
Nekem gyakorlatilag így sikerült babát összehozni.
Viszont a nőgyógyászom azt mondta, hogy a metformin terhesség alatti szedése növeli a vetélési kockázatot, ezért nem ártana, ha más szakorvost is megkérdeznél erről, mielőtt a terhességed alatt is folytatod a szedését. Mondjuk a gyógyszer elhagyásával a terhesség alatt szigorú cukorbeteg étrend ajánlott, egyrészt megakadályozza, hogy hízz, másrészt jó eséllyel kiküszöböli a toxémiát és a koraszülést.
Szia!
Terhesség alatt olyan gyógyszert ír fel a doki, ami be van vizsgálva, és lehet szedni.(pl Merckformin) A metformin sem árt, szinte ugyanazokból az anyagokból áll, mint drágább társai, csupán nem tesztelték le, ezért nem írják fel. És NEM okoz vetélést!! Sőt, ha egy kismamának inzulin rezisztenciája van, és nem szedi be a gyógyszerét, annak nagyobb az esélye a vetélésre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!