Az normális, hogy PCOS-s vagyok és a dokim nem ír rá fel semilyen gyógyszert?
szia!
Nem normális. Mindenképpen gyógyszert is kell szedj ahhoz, h terhes legyél, illetve a pco kezeléséhez is kell.
Igen, jól írtad, h merckformint adnak általában, ez cukorbeteg gyógyszer. Nekem a dokim csináltatott elöször vérvizsgálatokat, de fel is írta a merckformint. Az endokrinológus ugyanugy.
Ha babát szeretnétek, akkor mindenképp kell a merckformin. Vannak olyan pcosok, akiknek elég a mercformin a teherbe eséshez. Ha ez nem használ, akkor szokta a doki felírni a clostyt, hogy legyen peteérés.
Szerintem keress olyan orvost, aki felírja. Lehetsz kezelés nélkül is babás, de nagyon kicsi az esélye.
Minden jót!
Nekem is tök ugyanez volt pajzsmirigy alulműködés+PCO. Nem írt fel a doki a PCO-ra gyógyszert.
Augusztusban diagnosztizálta nőgyógyász a PCO-t (akkor kezdtünk gyúrni a babára :)), novemberben erősítette meg endokrinológus, a pajzsmirigy problémával együtt. Azt mondta kezdjek el diétázni, egy picit fogyni. December közepén elkezdtem kicsit tornázni, majd 2 hét múlva kiderült, hogy terhes vagyok.
Tehát nem feltétlenül szükséges gyógyszer. (Bár én ittam pár hétig természetgyógyász által összeírt teakeveréket, egyik ismerősömtől kaptam.)
Szombaton lesz 1 éves a kisfiam :)))
A metformin hatóanyagú gyógyszerek (pl. Merckformin, Meforal) akkor használandók, ha vércukor, illetve inzulin érintettség is van. Gondolj bele, hogy ha a vércukrod rendben van, és erre beszedsz ilyen gyógyszereket, akkor annak vajon mi lehet a következménye? Igen, hypoglikémia.
Azaz nem törvényszerű, hogy ilyen gyógyszereket szedj, pláne indok nélkül. Nem lehet ugyanazon terápiával gyógyítani más-más embereket, tünetegyütteseket. Ezek nem csodaszerek, hogy majd ettől teherbe esel, megfelelő indikáció alapján szedhetők.
Az igaz, amit már előttem is írtak, hogy a PCO mozgással, és diétával (alacsony GI) karbantartható, és a vágyott baba eljövetelét is segítheti.
Sztem örülj neki, hogy nem kell még több gyógyszert szedni.
De ha igazán megnyugtató választ szeretnél, akkor az orvosodtól kérdezz rá, hogy milyenek voltak a vércukor és inzulin eredményeid (normál vércukor mellett is lehet rendkívül magas az inzulin!), és szerinte indokolt lenne -e egyéb gyógyszerezés. Illetve egy diabetológus tanácsát is kikérheted (a szakirodalom azt mondja, hogy belgyógyász, endokrinológus, és nőgyógyász szükséges a pontos diagnózis felállításához).
Sok sikert a babához! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!