Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Van ilyen örökölhető betegség?

Van ilyen örökölhető betegség?

Figyelt kérdés
Örökölhető és azt eredményezi, hogy a lányok nem képesek fiút szülni. Viszont nem feltétlen örökli minden lány. Onnan gondoljuk, h. lehet ilyesmi a családunkban, mert anyai ágon nagyon sok lány született és csak elvétve 1-1 fiú (úgy 50-ból 4 fiú) + akik nők nálunk csak lányokat szültek, azoknak volt párszor spontán vetélésük.
2011. júl. 28. 20:19
 1/10 anonim válasza:
Ez nem csak tőled függ. Párodtól is . Olyan is van akinek a családjában sok volt az egy petéjű ikrek születése és ez is örökölhető . De ez 2 emberes dolog.
2011. júl. 28. 20:48
 2/10 anonim ***** válasza:
Azt remélem tudod, hogy a gyerek neme csak és kizárólag attól függ, hogy milyen kromoszómát ad a férfi a gyereknek, tehát csak a férfitől függ, hogy milyen nemű lesz a gyerek.
2011. júl. 28. 21:23
 3/10 anonim ***** válasza:

Nemrég egy barátnőm mesélte el (van egy húga), hogy volt egy bátyjuk. Vagyis lett volna, de még méhen belül meghalt. Akkor nem tudták miért, de ahogy fejlődött az orvostudomány kiderítették, hogy valami RH faktor miatt nem tudott fiú gyerekeket kihordani.

Csak akkor még ezt nem tudták kezelni, de a barátnőmnek már fia van, viszont ő is kapott antianyagot(ezt nem így hívják). De ez ma már abszolút kezelhető.

Bocs minden orvostól, én nem vagyok az, a szakkifejezésekkel nem vagyok tisztában... :)

2011. júl. 28. 21:37
 4/10 anonim ***** válasza:
Szerintem abban lehet valami ha a fiú családjában a fiúknak csak lányuk vagy fiuk születik, de a lány vonalon szerintem az csak véletlen. Mivel a férfin múlik a baba neme, és ha egy férfinek több X vagy Y kromoszómát hordozó spermiuma van akkor nagyobb eséllyel lesz csak fia vagy lánya.
2011. júl. 28. 22:05
 5/10 anonim ***** válasza:

Szerintem a kérdező is tisztában van azzal, hogy a spermiumon múlik a baba neme. Én úgy értelmeztem, hogy a nők nem tudják kihordani a fiúú gyerpekeket általában, vagy egyszerüen meg sem fogan,mivel írta, h a csak lányokat szülteknél spontán vetélés is előfordult,

Én így értelmeztem.

Talán előfordulhat ilyesmi, a nagymamaám tizenvhány gyerekkel volt terhes, ebből 4 fiút szült, 2en életképelelnek voltak (ő mondta így), és 1 héten belül meghaltak, és csak fiú terhességei mentek el. Az egyik osztálytársamnak az anyukájának, pedig 3 v 4 fiú vetélése vot, a lányokat simán kihordta (3-at is)

Nem tudom van-e jelentősége, sem ennek, sem a Te történetetednek, lehetséges, hogy csak véletlenek egybeesése

2011. júl. 29. 03:56
 6/10 Manka68 ***** válasza:
Van ilyen, amikor az anya olyan betegséget hordoz, amitől ő maga ugyan nem beteg, de az utódainak jó eséllyel átadja. A lányok ugyanúgy hordozók lesznek, a fiűk betegek, és sokszor még méhen belül elhalnak. Pont ez az egyetlen törvényes indok ma Magyarországon a lombiknál, amikor meg lehet és kell is választani a beültetésre kerülő embriók nemét.
2011. júl. 29. 04:58
 7/10 A kérdező kommentje:

Természetesen tudom, hogy a férfi határozza meg a gyerek nevét.

Én is erre az RH-s dologra gondoltam, de azt valószínűleg kezelték volna a nővéreimnél már biztos.

Szóval az viszont lehet, hogy Xhibás + Xhibás jó kromoszómája van a nőnek és Xjó+Yjó a férfinak. Akkor a férfinak hordozó lányai és beteg fiai vannak. Viszont nálunk max. az elmebaj örökletes és ha a nővéreim, meg anyu is hordozó, akkor:

Xhibás+Xjó és Xjó+Yjó azt feltételezi, hogy a lányok hordozók/egészségesek, a fiúk pedig 1/4 arányban vagy egészségesek vagy nem. Ez magyarázhatná, hogy az egyik nővéremnek miért születtek fiai, vagy miért fordulnak elő olyan ritkán fiúk.

Vérzékenységre is gondoltam amúgy, meg az elmebaj is bizonyítottan örökölhető, de nem hinném, hogy ez magyarázat lenne bármire is, meg ráadásul az utolsó elmebajos a családunkban a szép anyám volt, azóta nem fordult elő ilyesmi...

De lényeg akkor, h. lehet ilyen betegség.

2011. júl. 29. 08:04
 8/10 A kérdező kommentje:
*nevét is biztos, de a nemét 100% :D
2011. júl. 29. 08:05
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Nem olvastam a kommenteket, nem tudom írta-e már más is, de igen, örökölhető! A neve nem jut eszembe, de létezik ilyen "betegség". Egyik kolléganőmnek is ez van, 6 terhessége volt, ebből csak két lánya született, a másik négy terhesség a 12-14 hétben szakadt meg, vagy spontán vetélés vagy missed ab volt, mert elhalt a magzat, és azok mind fiúk lettek volna. ezek után diagnosztizálták nála ezt a dolgot.
2011. júl. 29. 10:22
 10/10 Manka68 ***** válasza:
Az RH faktor más, az nem nemhez kötött. Ha az anya RH negatív, a magzat pedig pozitív, a szüléskor vagy más orvosi beavatkozáskor keveredik a vér, az anya pedig a következő terhességkor idegen anyagként azonosítja az embriót, és ellenanyagot termel. Emiatt lehet vetélés a következő terhesség vége. De itt mindegy a gyermek neme. Emiatt adnak az RH negatív anyáknak rögtön szülés után injekciót, hogy ezt elkerüljék. Ha megkapja, a következő babának is ugyanolyan esélyei lesznek, mint az elsőnek. És elég régóta tudják, legalább 40 éve, már az én anyám is kapott.
2011. júl. 30. 11:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!