A bal oldali petevezetekem el van zarodva,3 honapja szedem a Clostit, elso honapban semmi, masodik ket honapban volt peteeresem de sajnos pont a bal oldalon! Lehet ilyen? Vagy valami gond van?
ezt a cikket találtam, ami magyarázatot adhat esetleg.-->
Tudományos felmérések azt mutatják, hogy a bal és jobb oldali petefészekben
körülbelül egyenlı arányban történik tüszırepedés, esetleg a jobb oldali petefészek
kissé aktívabb (az ovulációk 55-64%-a ezen az oldalon történik). A jobb és bal oldali
váltakozó tüszırepedés az elırehaladó életkorral egyre csökken, azaz míg a 29 év alatti
nık 62%-ában még váltakozva mindkét oldalon van peteérés, addig a 40 év feletti nık
esetében ez az arány 42%-ra csökken. A follikuláris szakasz hossza is egyre rövidebb az
életkor elıre haladásával: 29 év alatt 13-19 nap, 40 éves kor felett pedig 12-15 nap volt
megfigyelhetı. A 14 naposnál rövidebb follikuláris szakasszal rendelkezı nık esetén
inkább jellemzı a váltakozó oldali tüszırepedés, míg hosszabb follikuláris szakaszok
esetén a véletlenszerő oldali peteérés a gyakoribb. Érdekes az a megfigyelés, hogy ha az
ovuláció két egymásra következı ciklusban az azonos oldali petefészekben történik,
akkor a második ciklusban a follikuláris szakasz hosszabb, mint ha a tüszırepedés
oldalt váltott volna. Ez a különbség az életkor elıre haladásával egyre csökken és 40 év
felett már nem is észlelhetı. A kutatók felfedezték, hogy a váltakozó oldali peteérés
kedvez a teherbe esésnek és ugyanez mondható el az egy oldalon történı peteérésrıl is,
ha ez a jobb oldalon történik. Ezt a jelenséget a két petefészek különbözı
vérellátottságával, a jobb oldali petesejtek jobb minıségével, a jobb oldali sárgatest
magasabb ösztradiol és progeszteron kibocsátásával próbálják összefüggésbe hozni.
Ezzel szemben, az újabb kutatások cáfolják a jobb oldal elınyét a megtermékenyülés
szempontjából.
azt azért még hozzáteszem, hogy az én jobb oldali petevezetékemet kiszedték méhenkívüli terhesség miatt. de a nagy műtét ( 4 óra, 18 cm vágás) után 2 évre terhes lettem, majd rá 2 évre szintén. tehát ne legyél kétségbeesve, sikerülni fog neked is. :)
első válaszoló voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!