Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Az egyszeri anyasági mikor...

Az egyszeri anyasági mikor jár pontosan? Van valami kritériuma? Mekkora összeg? (vagy mitől függ, hogy mennyi? )

Figyelt kérdés
2011. febr. 15. 14:01
 1/8 anonim ***** válasza:
Szülés után igényelheted. Egyszeri fix összeg, alanyi jogon jár. (50-60 ezer között lehet, én utoljára másfél éve kaptam, akkor annyi volt).
2011. febr. 15. 14:05
 2/8 anonim ***** válasza:

minden fent van a MÁK honlapján.

[link]

2011. febr. 15. 14:09
 3/8 anonim ***** válasza:
Igen,meg kell jelenni 4-szer a terhesgondozáson,és az elsőnek a 12. hét előtt lennie.64000 Ft.Ahogy megjönnek a lakcím,tb kártyák a picurnak,már kérheted is,8 napon belül küldik,ha számlára kéred,a posta ül rajta általában,oda nem érdemes kérni.
2011. febr. 15. 14:09
 4/8 anonim ***** válasza:
elnézést az offért!kedves utolsó!ez hol van leirva törvényileg hogy a 12. hét előtt meg kell jelenni az első tanácsadáson?csak mert én nem az első gyerekemet várom és 12 hetes voltam mikor először tanácsadóba mentem,mert addig még eldöntendő kérdés volt hogy mi lesz velünk.azóta is rendszeresen járok gondozásra ahogy az előzző terhességeim alatt is....akkor Nekem nem fog járni az anyasági?
2011. febr. 15. 14:33
 5/8 anonim ***** válasza:

de jár. a kórházban kapsz egy igazolást a dokitól, hogy megjelentél min. 4 terhesgondozáson, és nincs odaírva, hogy mikor voltál az elsőn.

annyi,hogy ha koraszülött a baba, akkor min. 1-en kell résztvenni.

2011. febr. 15. 14:52
 6/8 anonim ***** válasza:
Hát ez konkrétan az ismerősömmel történt,és még a kiskönyvben is benne van,hogy gondatlan szülő.Nem kapta,14 hét után mert először,meg is volt neki az első 3 hóban.
2011. febr. 15. 15:47
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Én is a 14. héten kaptam meg a kiskönyvem, addig necces volt, hogy egyáltalán mi lesz a babával. A védőnőm ma mondta, hogy sehol nem számolják meg a pecséteket, ha a szülés után a doki igazolja 1 igazoláson, hogy megjelentél legalább 4, koraszülés esetén legalább 1 terhesgondozáson, a kiskönyvedbe elvileg bele sem néznek.

Ezt a MÁK honlapjáról másoltam. :

"Anyasági támogatás

Ki jogosult anyasági támogatásra?

Anyasági támogatásra jogosult a szülést követően

a) az a nő, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhesgondozáson vett részt; (az anyasági támogatás jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született)

b) az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték;

c) a gyám, ha a gyermek a születését követően hat hónapon belül - jogerős határozat alapján - a gondozásába kerül.

Nem jár anyasági támogatás, ha

a szülők a gyermek születését megelőzően nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához;

a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.

Az anyasági támogatás - a szülést követő 180 napon belül benyújtott igény esetén - megilleti a jogosultat, ha

a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulásról szóló nyilatkozatot visszavonták;

a családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetik, és a továbbiakban az anya gondoskodik a gyermek neveléséről.

Az anyasági támogatás összege

Az anyasági támogatás - gyermekenkénti - összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával (2011. évben 64 125,-Ft), ikergyermekek esetén 300%-ával (2011. évben 85 500,-Ft).

Az anyasági támogatás iránti kérelem

Az anyasági támogatás iránti igény benyújtása az „Kérelem anyasági támogatás megállapítására" című formanyomtatvány kitöltésével történik. A formanyomtatványon kitöltési útmutató is található, amely tartalmazza az egyes rovatokhoz tartozó magyarázatokat, valamint a kérelemhez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét. A formanyomtatvány ingyenes. Az igényelbíráló szerv az igénylő lakóhelye szerint illetékes Magyar Államkincstár megyei igazgatósága, illetve, ha az igénylő munkahelyén működik ilyen, akkor a családtámogatási kifizetőhely.

Az anyasági támogatásra vonatkozó igényt a szülést követő hat hónapon belül lehet benyújtani."

2011. febr. 15. 17:42
 8/8 anonim ***** válasza:
így van, az anyasági támogatáshoz a dokitól kapott igazolást kell csatolni, a kiskönyvbe senki nem néz bele, senki nem kezdi számolgatni a pecséteket.
2011. febr. 15. 18:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!