PCOS-al mennyi az esélyem terhességre? Meg kell várnom még meggyógyulok vagy ezzel is lehetek terhes?
Nagyon sok nőnek (többek között nekem is) spontán jön össze a baba pcos mellett is. Ez egy kezelhető dolog ma már, nem leszel tőle meddő. Ha van peteérésed, rendben vannak a hormonjaid, inzulinod (az inzulinrezisztencia sem szentírás, nekem sincs), akkor terhes is lehetsz. Nem mondom, hogy könnyen, meg gyorsan, de nem lehetetlen.
A pcos-nál szinte minden beteg más és más, nem igazán lehet egy kalap alá venni mindenkit.
Kedves Előző! Kérdezhetek tőled?
Én is PCOS vagyok, de nekem tökéletes a terheléles cukrom és az inzulinom is, mégis kaptam metformint az endokrinológustól azzal a címszóval, hogy bár "szükségem" nincs rá, segíti a fogyást és a peteérést is. Aztán másik nőgyógyászhoz kerültem, mostmár ő írja fel a metformint is. Viszont én kaptam fogamzásgátlót is, mert sokat kell még fogynom, hogy belekezdhessünk a babaprojetkbe. 15-16 kiló már lement. :) Kíváncsi vagyok, hogy lenne-e már peteérésem, mensim gyógyszer nélkül.
Szóval azt szeretném kérdezni, hogy van-e súlyproblémád és milyen kezelést a kaptál a PCOS-ra?
Kérdező, te nem kaptál metformint? Nem kell fogynod esetleg?
Köszönöm mindkettőtöknek! :)
26/N
Kedves kérdező, nincs mindenkinél miden lehetséges tünet, ha eddig nem tapasztaltad ezeket, ezután sem fogod! :)
26/N
A helyedben elmennék endokrinológushoz, alaposan utána járnék a tüneteknek, mivel ez nem nőgyógyászati betegség!
Nálam nőgyógyász diagnosznitiázlta és fél évem ráment ilyen Duphatonos, Clostis, majd hormoninjekciós kísérletekre. A végén már nem volt pé-m, csak iszonyatos fájdalmaim. Műteni akart.
Na ekkor lett elegem és mentem el a mensmentisbe, IR-em van. Diétázni kezdtem, megkaptam az alkatomhoz illő gyógyszert és nem meghozott vérzésem, stimulált pé-m lett, hanem spontán! Azóta kerestem olyan nőgyógyászt, aki respektálja az endodokit és ő is azt javasolta, ha a ciklusom, hormonok rendeződnek akkor próbáljunk csak Clostival ráerősíteni a pé-re.
Teherbe lehet esni kezeletelen pcos-sal és IR-rel, de sokkal nagyobb a vetélés kockázata.
A pco-szindroma-hu-n találsz egy csomó hasznos infót, orvosajánlót, sikersztorikat. Ahol erre specializást profi és emberi dokik dolgoznak: mensmentis.hu
A Duphaston hormon és sajnos ez is, mint minden hormontartalmú gyógyszer befolyásolja a hőt, így fals görbéd lesz, míg szeded. :(
Kedves 10.51-es. A fogamzásgátló nem javít a helyzeten, csak elfedi a tüneteket, becsapja a szervezetet!
A metformin mellett erősen ajánlott napi 180g ch-t 5 részletben elosztva enni. Mellőzni a cukrot, fehér lisztes dolgokat. Figyelni a gyors és lassú ch-kra is.
Kedves 11:01-es! Köszönöm a válaszod! Tudom, hogy a fogamzásgátló csak tüneti kezelés, nem is kimondottan a PCOS-ra kaptam. A tesztoszteronom felső határárék közeli, ez volt az egyik ok. A másik, hogy nagyon sokat kell fogynom, nagy túlsúllyal nem állhatunk neki babaprojektnek, ez ha összejönne is, mindenki számára veszélyes lenne, nekem is, a babának is. Harmadrészt a doki szerint ha majd abbahagyom a gyógyszert, amikor azt mondjuk az orvossal, hogy oké, ennél a súlynál már lehet próbálkozni, utána egy kis ideig ugrásszerűen megnő a peteérési "hajlandóság". Szóval ezek miatt szedek fogamzásgátlót. Szedem a metformint, diétázom, mozgok, és szépen fogyogatok is. :)
26/n
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!