Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Melyik terhesvitamin szerintet...

Melyik terhesvitamin szerintetek a legjobb? Nektek melyik vált be?

Figyelt kérdés

39 éves vagyok, szeretnék mindent megtenni vitamin szempontjából is.

Jelenleg amiket szedek: folsav, cink, magnézium, kálcium, ashwaganda, C és D vitamin.

Ezeket el kell hagyni vajon, ha szedek terhes vitamint is?

nov. 22. 15:17
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Olyat érdemes választani, amiben van elég folsav (aminek minimum egy része vagy egésze legyen folát), jód és tartalmaz omega 3 és 6 zsírsavakat. Szerintem összetételét tekintve elég jó a Gravida Optima és a Ladeevit, de tény, hogy nem ismersem fejből az összes vitamin összetételét. Az utóbbinak az ára is elég kedvező a többi vitaminhoz képest.

Sokan dícsérik még a GAL babaváró vitamint is.

Az, hogy mellette kell-e valamit szedni, több tényezőtől függ.

1. A terhesvitaminok folsav/folát tartalma általában elégséges a velőcső záródási rendellenességek megelőzésére, kivéve, ha olyan szert szedsz, ami zavarja a folsavanyagcserét (jellemzően ilyenek az epilepsziára szedett gyógyszerek). Amennyiben olyan genetikai eltérésed van, ami a folsav anyagcserét zavarja (MTHFR), akkor szintén vagy nagyobb dózisú folsav, vagy inkább folát szedése javasolt.

2. Általánosságban minden terhesnek szükséges lenne a fokozott jódbevitel kivéve, ha alulműködés miatt pajzsmirigyhormont szedsz, mert abban az esetben nem szükséges pótlás. A javasolt bevitel 250 ug/nap, ha azt is figyelenbe vesszük, hogy valamennyit táplálékkal is beviszel, akkor is minimum 220 ug-t tartalmazó vitamin választása javasolt (valamelyikben ennél jóval kevesebb van). Túltolni viszont nem szabad, tehát vitamin mellé ne egyél jódtablettát pluszban.

3. A napi D-vitamin bevitel javaslat nagyon régi, azóta ezer meg egy ajánlás született arról, hogy legalább a téli időszakban min. 2000 NE szedése lenne szükséges. A vitaminokban ennél nagyságrendekkel kevesebb van, kivéve egyetlen egyet, a GAL vitamint, amiben viszont 4000 NE van.

Tehát minden vitamin mellé kell 2000 NE, kivéve a GAL mellé, ami mellé már egész biztos nem kell mg több.

4. Az omega 3 és 6 zsírsavak az agy fejlődéséhez járul hozzá, tehát mindenképp olyat válassz, amiben van, vagy ha nincs, akkor pluszban szedj.

5. A magnézium javasolt dózisa meg attól függ, mennyire keményedik, göcsöl a hasad vagy az izmaid. Általában a vitaminokban elég kevés van, szinte minden terhes marékszámra szedi még pluszban a vitaminok mellé.

nov. 22. 15:31
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Ja és még valami. A GAL-nak nagyon magas a biotin tartalma, ami befolyásolhatja bizonyos hormonok, főleg a TSH mérését (nem a valódi szintet, csak a mérést!).

Mivel a lakosságban igen nagy a pm. betegek aránya, akiknek rendszeres méregetés szükséges, nekik legalább 2-3 nappal a mérés előtt ki kell hagyni a nagy dózisú biotint, tehát a GAL vitamint is.

A többiben nincs olyan jelentős mennyiségű, ami gondot okozhat.

nov. 22. 15:33
 3/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

PM alulműködésem van, akkor ha GAL-t választom figyelnem kell.

Czeizel vitamint még nem néztem, azok jók vagy csak a név miatt veszik?

nov. 22. 15:43
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a nagy márkáktól erős hányingerem lett, gravida, femibion és társai.

Akkor dm-babamama vitamint szedtem, meg plusz d vitamin, folsav, e vitamin, magnézium

Most jutavit magzatvédőt szedek jódmenteset a pm alulműködés miatt, Dvitamin pluszba az mindig kell, elején folsavat is, már nem .

Magnézium és kálcium megy most még nagyon, mert jönnek a lábgörcsök.

Arra figyelj, ha érezhetően rosszabbul vagy, akkor érdemes vitamint váltani. Egyébként amelyik jobban tetszik :)

Boldog babavárást!

21hkm

nov. 22. 16:54
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is pajzsmirigy alulműködésem van és a jódos jutavitet szedem. Én direkt kérdeztem a dokit szedhetek e jódosat és mondta, hogy igen (talán az anti-tpo-ból látta de nem biztos, nézett valamit a vérvételemen). Én teljesen elégedett vagyok vele. Folát van benne, ami jobb, mint a folsav és magas a vas tartalma is. Első trimeszterben csak ezt meg a d vitamint szedtem, másodikban még pluszban omega3at és kalciumot is szedek. 3.-ban meg csak pár naponta szedem a multivitamint, mert nálunk nagy babák vannak.
nov. 22. 17:40
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Jutaviteset szedtem, teljesen jó vérképem volt mindig.
nov. 22. 17:44
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
Én magas anti-tpo-val trimeszter périumot szedtem. Szerintem tavaly az volt az egyetlen a piacon a mi jódmentes és szójamentes is.
nov. 22. 20:57
 8/15 anonim ***** válasza:
Ha valaki csak anti-TPO pozitív, de nem szed LT4 pótlást, akkor ugyanúgy 250 ug jód kell neki terhesség alatt, mint ahogy minden terhesnek.
nov. 22. 20:58
 9/15 anonim ***** válasza:
4-es vagyok, antitpo nekem évek óta az egekben...1300 felett, doki szerint ilyet már soha többet nem kell nézetnem. T3 t4 rendben mindig, TSH most stabil, de letroxot szedek. Az endokrinológus jódmentes dolgokat javasolt. A pajzsmirigy ultrahangos, meg mondta kell jód is....rohadt nehéz ám így kiigazodni, az a baj, hogy rengeteg tanulmány van és a hashimoto egy jódhiányos állapot is.... szóval fene tudja mi a jó xD újjabban a minimális jód bevitel javasolt. De egyelőre maradok jód nélkül amennyire lehet xD
nov. 22. 22:31
 10/15 anonim ***** válasza:

Terhesség alatt egy hashimotosnak is kell a jód olyan helyen, ami jódhiányosnak számít (amilyen Magyarország is), mert a magzat normális neruológiai fejlődéséhez elengedhetetlen.

Ha valaki anti-TPO pozitív, akkor is kell. Antitest pozitivitásban általánosságban azért nem javasolják a jódbevitelt, mert ronthatja a pm. funkciót, de ez egyrészt nem érvényes a terhesség alatt ajánlott dózisokra, másrészt meg vannak róla tanulmányok, hogy a terhesség alatti jódpótlás még antitest pozitivitás esetén sem ront semmit a betegségen, viszont a magzatnak meg kell.

Ha valaki szed pajzsmirigyhormont, akkor csak azért nem kell pótlás, mert a gyógyszer alapból tartalmazza a plusz szükséges jódot.

Ez a nemzetközi állásfoglalás.

nov. 22. 22:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!