Ikerterhesség? Tényleg nagyobb %-ban a fiú leszármazottnak van esélye?
Anyukámnak volt egy ikertestvére (sajnos 1 évesen meghalt)! Amikor anyu a bátyámmal terhes volt, akkor volt Czeizel Endrénél, aki azt mondta,hogy a fiú leszármazottnak van nagyobb esélye ikergyermekekre. Neki még nincs, mi viszont most tervezzük a babát a férjemmel és foglalkoztat a kérdés.
Nem kételkedem a doktor úr tudásában, csak érdekel, hogy van-e esetleg valaki, akinél tényleg bejött ez? Tehát,hogy az édesanyja iker volt és fiú gyermeknek lettek ikrei?
Nekem a nagynénémnek született egy kisfia, majd utánna ikrei (kétpetéjűek: egy fiú/egy lány). Most pedig az elsőszülött fiának születtek ikrei (egypetéjű két fiú).
Én úgy tudom a kétpetéjű ikerség anyai ágon öröklődik, hiszen ott két petesejt érik meg egyszerre. Az egypetéjűség pedig a véletlen műve, hiszen ott csak kettéosztódik a megtermékenyített petesejt.
Csak anyai ágon öröklődhet, mint ahogy előttem is írták. Ettől függetlenül még lehetnek ikreitek, az esély mindenkinél ott van, csak nem ugyanannyi %-ban.
Nekem ikreim vannak (22évesen szültem), de előtte senkinek nem volt a családban. Ja, kétpetéjűek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!